(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de meeste CNNBS lezers zal het wel duidelijk zijn wat hasj precies is. Er zijn echter veel verschillende vormen van hasj, van het ouderwetse blokje Maroc tot potent concentraat. Lees dus vooral verder als je het verschil tussen al deze lekkernijen wil weten, én natuurlijk hoe je zelf hasj kunt maken.

Vandaag de dag kan je genieten van een keur aan bijzonder geconcentreerde vormen van hasj: cannabis concentraten. Hasjolie, shatter, rosin, crumble, batter, Butane Honey Oil (BHO), Rick Simpson Olie en meer. Dit zijn stuk voor stuk verschillende en bovendien zeer pure vormen van hasj. Jij zult misschien ook wel je eigen favoriete vorm van concentraat hebben. Vroeger was dat echter wel anders, en de wat oudere cannabisliefhebber zal zich dan ook de dagen nog herinneren waar de enige keuze wiet, of hasj was. Maar wat is hasjiesj eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt? Hoe potent is het, en waarin verschilt hasj van andere concentraten?

Een smakelijk stukje Auto Blueberry hasj!

Wat is hasj?

Hash (of hasj, hashish of hasjiesj) is simpelweg het wasachtige product dat ontstaat wanneer cannabis trichomen (harsklieren) samen worden geperst tot een solide blokje. De oudste manier om hasj te maken, en waarschijnlijk ook de originele methode, is gewoon om de kleverige cannabishars van je handen te schrapen wanneer je rijpe wiettoppen in de hand hebt gehad.

Dit soort hasj wordt charas genoemd, en kan eenvoudigweg gemaakt worden door wiettoppen tussen de handen te wrijven. Het is een beetje rommelig en waarschijnlijk niet het meest hygiënisch. Maar wanneer je je handen daarna schraapt, heb je een bal met potente en zeer plakkerige hasj.
Iedereen die weleens zijn eigen wietplanten heeft geoogst, zal ook wel bekend zijn met de schaar-hasj die zich op de schaar vormt na het knippen van je oogst. Dit is een vergelijkbare vorm van hasj.

Hoe maak je hasjiesj?

Charas is dan wel de oudste maar zeker niet de meest efficiënte methode om hasj te maken. Hash kan tegenwoordig namelijk veel beter volgens de water/ijsmethode worden gemaakt om zogenaamde ice-o-lator hasj te krijgen. Een emmer ijswater wordt dan krachtig geroerd terwijl er cannabis aan wordt toegevoegd. Door de kou en de roerbeweging breken de harsklieren gemakkelijk van de cannabis af, en komen ze in het water terecht. Het water wordt vervolgens door een fijnmazig filter geleid, dat de hasj opvangt waarna het vervolgens gedroogd kan worden. Kies een THC-rijke fotoperiode wietsoort of autoflower variant voor de beste resultaten. Hoe meer trichomen immers, hoe meer hasj eraf komt.

Ice-o-lator live resin, een beter concentraat kun je niet hebben.

De geschiedenis van hasj

Hasj wordt al duizenden jaren gebruikt, sinds de eerste mensen het merkwaardige kleverige bijproduct van de cannabisplant opmerkten. Hasj kan worden gerookt, of gebruikt worden in de keuken voor edibles. Voor sommige cannabisliefhebbers is de rijke aromatische geur en smaak van hasj een unieke traktatie.

Hasj is gemakkelijker op te slaan en te vervoeren dan wiet, omdat het veel compacter is. In de jaren 80 werd daarom vooral hasj geëxporteerd en geen wiet. De traditionele productiegebieden van hasj zijn Nepal, India, Pakistan en Afghanistan. Unieke stempels werden in het blok hasj gedrukt, en het werd voor de export vaak verpakt in een rode of gouden verpakking. Cannabis bleek echter gemakkelijk zelf te kweken, waardoor de traditionele hasj import grotendeels verdween toen de binnenteelt van wiet in opkomst kwam. Tegenwoordig is een groot deel van deze import vervangen door moderne cannabisconcentraten en lokaal geproduceerde ice-o-lator.

Hoe potent is hasj?

Eén van de nadelen van traditionele hasj, is dat het plantaardig materiaal bevat. Dit beperkt de potentie van de hasj, wat voor sommige mensen aanleiding was om op zoek te gaan naar methoden om nóg sterkere en puurdere hasj (cannabis concentraten) te maken.

Vandaag de dag zijn er veel manieren om dit te doen en het resultaat is dat concentraten met 50 tot 80% THC kunnen worden geproduceerd. Dat is meer dan twee keer zo krachtig als traditionele hasj. De moderne manieren om van cannabis concentraten te maken, bestaan meestal uit het malen van de wiettoppen en het wassen ervan met een oplosmiddel. Hierdoor worden de cannabinoïden en oliën uit de plant gehaald, die overblijven na indamping van het oplosmiddel.

Een stukje concentraat, gemaakt van Dutch Passions wietsoort Frisian Dew.

Typische oplosmiddelen zijn ethanol (alcohol), butaan, of vloeibare CO2. Zodra het oplosmiddel veilig is verwijderd, is het cannabis concentraat klaar om van te genieten. Veel mensen genieten van cannabisconcentraten met een vaporizer maar er zijn talloze manieren om ervan te genieten. Van eten tot roken met een speciaal daarvoor bestemde bong (dab rig).

Moderne cannabisconcentraten zijn zeer populair bij zowel medische als recreatieve consumenten. Een bezoek aan een Amerikaanse apotheek zal je laten zien dat concentraten tegenwoordig populairder zijn dan toppen. En misschien is het vinden van traditionele hasj van goede kwaliteit helaas niet langer eenvoudig. Veel jongere cannabis consumenten zien hasj als een enigszins ouderwets product. Voor de ouderwetse hasj-fans is er echter niets wat eraan kan tippen.

[Dit artikel werd eerder gepubliceerd op het blog van Dutch Passion]
(advertentie)