(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Regelmaat is niet alleen goed voor opgroeiende kinderen, het is ook van cruciaal belang voor gezonde wietplanten en een puike oogst! Nadat cannabis growshop Plantarium je dat in het eerste deel van deze serie heeft uitgelegd, vertellen ze je deze keer hoe je zelf zo’n stabiel en constant klimaat in je kweektent verzorgt. Praktische tips dus voor een constant klimaat in je kweektent, daar steek je letterlijk wat van op!

In ons voorlaatste artikel hebben we een heerlijk begin gemaakt met het waarom van constante omstandigheden voor wietplanten. Je las er over de eerste constante in de kweek van cannabis, namelijk het klimaat. We beschreven de relatie tussen temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, dampdrukdeficit en waarom luchtcirculatie zo belangrijk is. Maar met alleen het waarom ben je niet geholpen. Daarom gaan we deze keer verder met het hoe van constanten. Wat kun je allemaal doen om het klimaat te verbeteren? Hoe zorg jij voor de juiste omstandigheden in je kweektent?

Na dit artikel zie jij waarschijnlijk ook wat er fout is aan deze opstelling. Foto: Droidworker, Shutterstock

In het diepe

We hopen dat je je zwembroek aan hebt getrokken, want we nemen direct een duik in het diepe. Het allerbelangrijkste van het kweken van goede cannabis, is namelijk het optimaal laten functioneren van de huidmondjes op de bladeren (stomata). Het gaat niet alleen om de juiste temperatuur, de juiste luchtvochtigheid, het juiste licht, de juiste hoeveelheid water, de juiste dosering voeding etc. Het gaat om hoe al deze variabelen in relatie staan tot elkaar, met het ultieme doel: optimale plantgroei door optimale transpiratie! Mocht dit te snel gaan, lees dan het eerste deel van deze serie over constanten nog eens terug.

Bij Plantarium pakken we hier altijd op terug, door mensen afgestemde informatie te geven om (steeds meer) variabelen en hun interactie met elkaar te begrijpen. Dat geeft een kennisbasis om problemen, uitdagingen en handelingen steeds beter aan te pakken. Terug naar het onderwerp: na het lezen van dit artikel weet je vier van de belangrijkste uitgangspunten in het beïnvloeden van het klimaat. Dit zijn die uitgangspunten:

#1: Een passende setup

De mogelijkheid om het klimaat te kunnen controleren valt en staat bij de materialen die je wel (of niet) gebruikt. Je kunt niet verwachten om het klimaat te kunnen sturen wanneer je een simpele buisventilator gebruikt die alleen aan of uit kan. Dat betekent niet dat je kapitalen dient uit te geven om meer controle te krijgen, soms zelfs het tegendeel, want vaak is te veel doen ook niet goed.

Het allerbelangrijkste is dat je afzuiger/koolstoffilter combinatie qua capaciteit is afgestemd op het volume van je kweektent én de lichtbron. Met de capaciteit van de afzuiger bepaal je immers hoe vaak de lucht in de tent wordt ververst. Dat lijkt positief, want met meer luchtverversing kun je een hoger wattage aan licht kwijt, toch?

Mensen vergeten echter, hoe meer lucht de afzuiger verwijdert uit de tent, hoe lastiger het is om de luchtvochtigheid op peil te houden. Het resultaat is een redelijk warm, maar zeer droog klimaat. Hierdoor kan de plant slecht verdampen. Wederom, het gaat om de balans. Daar lees je meer over in dit artikel.

Afzuiger (en fancontrollers) vs. lamp

Naast de afstemming op het volume is het belangrijk te weten wat je lichtbron doet. Hoeveel warmte geeft het af? Zo zien we dat je met een HPS lamp altijd een afzuiger nodig hebt met meer capaciteit. Een HPS armatuur alsook de HPS lamp zelf, geeft flink wat warmte af door stroom dat niet wordt omgezet in opneembaar licht. Kwalitatieve LED lampen daarentegen, worden vaak een stuk minder warm. Dat betekent dat je misschien minder vaak de lucht in je kweektent met LED wil verversen, puur om de warmte in de tent te behouden. Heel simpel gezegd gebruik je een afzuiger bij HPS om de warmte onder controle te houden, en bij LED om de relatieve luchtvochtigheid in het bladerdek te beheersen.

Veel afzuigers hebben meerdere standen. Onze Prima Klima’s hebben er bijvoorbeeld 2. Dat geeft je iets meer mogelijkheden om te sturen. Daarnaast kun je een afzuiger op temperatuur aansturen. Dat betekent dat een sensor de temperatuur in de tent meet, en op basis van een door jouw ingestelde streeftemperatuur de afzuiger harder of zachter laat draaien. Dat zorgt voor minder jojo-effect en een stabielere constante in temperatuur.

Deze zogeheten fancontrollers zijn er in diverse soorten of maten. Daarbij willen we je wel meegeven dat goedkopere fancontrollers (of een controller op de afzuiger) vaak niet geschikt zijn om onder de 60% te dimmen. Door de gebruikte technologie gaat de afzuiger brommen, waar het natuurlijk uiteindelijk kapot van gaat. Wil je een regeling die beter werkt, kies dan voor fancontrollers met een trafo, of voor de allerduurste variant; de frequentiecontroller. Met deze apparaten kun je een afzuiger zonder problemen op een zeer laag standje laten draaien.

In een ideale wereld meet je alle belangrijke variabelen in het klimaat. Mocht dat niet kunnen, roei dan met de riemen die je hebt en hou het simpel.

#2: Optimaliseren van verticale luchtcirculatie

Als je in het bezit bent van een passende luchtset kun je gaan nadenken over het sturen van je klimaat. Belangrijk is eerst even te meten wat de temperatuur en luchtvochtigheid is van de lucht buiten je kweektent. Oftewel de lucht die de afzuiger de kweektent in wil zuigen. Als dat heel koud is, wil je de afzuiger idealiter minder hard aanzetten dan wanneer deze ‘buitenlucht’ warmer is.

Het gaat er namelijk om dat je een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid range in het bladerdek behoudt. Precies dit laatste zorgt er ook voor dat veel kleinschalige HPS kwekers een terechte zomerstop inlassen. Als de temperatuur in het zomerse zonnetje richting de 40 graden gaat, en de temperatuur rondom je tent ook boven de 25 graden komt, kun je lucht verversen wat je wil. Het heeft geen zin om je afzuiger op 100% te zetten, want het gaat echt niet kouder worden in de tent. De aanzuigtemperatuur is gewoonweg te hoog. En stel dat het twee weken lang zo warm is en de dames staan vol in bloei, gaat dat gegarandeerd oogst en kwaliteit verminderen. Soms zelfs zo aanzienlijk dat de oriëntatie op een hoge kwaliteit LED een zeer terechte is. Je bent zeker niet de eerste die overstapt.

Heb je problemen met het behouden van de warmte in je kweektent met LED? Dan zijn er twee trucjes toe te passen. Allereerst zou je de verticale luchtcirculatie om kunnen draaien. Je plaatst de koolstoffilter dan niet bovenin de tent, maar onderin. Hierdoor wordt de warmteproductie van de LED (ook al is die minder als HPS) optimaal benut. Deze warmte wordt nu namelijk naar beneden getrokken, het bladerdek in, in plaats van aan de bovenzijde direct weggezogen.

Een andere tip die we je kunnen meegeven voor de kweek met LED, is het gebruik maken van thermostaat gestuurde tube heaters. Dit zijn verwarmingsbuizen, die je tussen de potten legt. De thermostaat stel je dan in op de ideale wortelzonetemperatuur. Het apparaat zorgt dan dat de verwarmingsbuizen aan en uit gaan. Essentieel om een stabiele nachttemperatuur boven de 20 graden te realiseren!

Als je wietplant onder LED paars wordt van de kou, dan zou je de lucht ook onder in je kweekruimte weg kunnen zuigen, zodat de warmte het bladerdek in trekt. Foto: Hannah Spray Photography, Shutterstock

#3: Verbeter de horizontale luchtcirculatie

Naast de verticale luchtcirculatie bestaat er ook zoiets als horizontale luchtcirculatie. Deze beïnvloed je met een ventilator in de tent. Idealiter dienen de bladvingers van de plant te trillen, terwijl de plant zelf niet te veel in beweging is. Hier lees je uitgebreid over in dit artikel.

Daarbij geven we alvast twee tips. Ten eerste, in een 1,20 x 1,20 tent zou je twee clipfans kunnen gebruiken die elkaars horizontale luchtstroom versterken. Bedenk je je daarbij dat als je de ventilator naar boven richt, je de opwaartse verticale luchtstroom versterkt en als je de ventilator naar beneden richt, je de neerwaartse luchtstroom versterkt. Richt de ventilator in ieder geval nooit direct op de plant.

Ten tweede is te veel wind ook niet goed. In een kleine tent van onder de 80 x 80 vloeroppervlak is zelfs een clipfan vaak al iets teveel van het goede. Je kunt dan kijken naar kleinere ventilatoren met een USB aansluiting, maar weet dat deze niet altijd heel veilig zijn. Helaas hebben we er nog geen passende oplossing voor, mocht je die wel hebben, laat het ons dan weten. We leren altijd graag bij!

#4: Streef naar een optimale VPD

Dat is wat je wil, want met een optimale VPD is de kans groot dat de stomata‘s het allerbeste functioneren. Nu hebben we je al wat tips gegeven om de temperatuur in het bladerdek te kunnen controleren. Het kan ook maar zo zijn, dat je gemeten luchtvochtigheid in het bladerdek te laag is ten opzichte van de temperatuur. Daar kun je een paar dingen aan doen, maar laten we het makkelijk houden.

Plaats een luchtbevochtiger in je kweektent. Daar moet je helaas wel wat plek voor opofferen, maar is het zeker waard. In je zoektocht naar een geschikte kunnen we je een tweetal tips meegeven. Kies een bevochtiger met een groot reservoir, want anders ben je twee keer per dag het reservoir aan het vullen. Doe je dat niet, schommelt de luchtvochtigheid te veel. Wederom, zorg voor constant klimaat. De tweede tip is het kiezen voor een bevochtiger met een kalkfilter. Doe je dat niet bestaat de kans dat je planten gecoverd zijn met wittig kalkpoeder na een paar weken. Je zal niet de eerste zijn die denkt dat het meeldauw is!

Dat was het voor nu. Zoals altijd, voel je vrij om ons te contacteren bij vragen, opmerkingen en alle aanverwante kleinschalige cannabis kweekzaken. Je komt met ons in contact via Plantarium.nu.

Een ruime kweekset met hoogwaardige LED van Spectrolight, nu in de aanbieding!

[Openingsbeeld: Zapp2Photo, Shutterstock]
(advertentie)