(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén zwaluw maakt misschien nog geen zomer, maar in één zomer kun je wel mooi twee keer vijf autoflower wietplanten kweken in Nederland. Dat zijn dus tien gedoogde wietplanten in één buitenwietseizoen, en heerlijke variatie voor jou. Cannabis growshop Plantarium legt uit hoe je het aanpakt.

Stel je dit eens voor: het is eind oktober en na een heerlijk buitenkweekseizoen oogst je een compleet menu aan wietsoorten en is het genieten geblazen! Je hebt wiet voor het slapengaan, een soort voor de ultieme Netflix ontspanning, een activerende strain voor feestjes en een euforisch groen goedje voor saaie verjaardagen…
Hoe mooi zou dat zijn?! Niet alleen heb je variatie in effect en smaak, maar ook een ruime collectie om erachter te komen welke wietsoort echt bij je past. De vraag is nu, hoe doe je dat?

Nou, dat zullen we je vertellen, dus aan het einde van dit artikel weet je het, en ben je meteen weer wat kweektips rijker. Maar misschien heb je het al door; we maken op een effectieve manier gebruik van verschillende autoflowers. Dat vereist een beetje planning, maar is de moeite meer dan waard!

Eén of meer wietsoorten?

De gemiddelde buitenkweker groeit in Nederland maar één wietsoort. En als de kweker slim is, is dat een echte buitenwietsoort die geschikt is voor ons klimaat, zoals een van dezen. Veel opbrengst maar vooral een hoge schimmelresistentie en vroeg klaar. In onze winkel in Nijmegen kopen mensen dan een pakje van vijf zaadjes, inclusief alle benodigdheden en gaan aan de gang. Aan het eind van het seizoen oogsten ze met onze feedback en advies flinke potten vol. ‘Normale’ fotoperiode-gevoelige buitensoorten geven vaak een enorme opbrengst, maar het is wel maar één en dezelfde wietsoort.

Tip: Er bestaan verpakkingen van slechts één zaadje. Dat klinkt aantrekkelijk maar er zitten wel nadelen aan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het zaadje niet ontkiemt, en wat doe je dan? Verder heeft elke soort een eigen voedings- en waterbehoefte, en zou je dan voor ieder soortje een eigen gieter met voedingsmix moeten aanmaken. Het is dus handiger om je zaden per drie of vijf stuks te kopen. Foto: Kazyaka Konrad, Shutterstock

Verandering van spijs doet eten

Tegelijkertijd zijn er ook genoeg klanten die op een andere manier met hun cannabisgebruik omgaan. Deze groeiende groep mensen zoekt variatie. Zij willen niet week in, week uit dezelfde wiet consumeren, dat wordt namelijk al snel saai of beperkend. Stel dat je vijf weckpotten met een zeer stoned makende wietsoort hebt staan. Niet echt geschikt om overdag nog effectief werk bij te verzetten toch? Of stel dat je tijdens een feestje zin hebt om een jointje te roken? De kans bestaat dan dat de bank in de hoek aantrekkelijker wordt dan de dansvloer. En andersom ook. Een activerende cannabissoort werkt dan weer niet als je graag lekker wil slapen.

Daarnaast kickt tolerantie in. Als je continu dezelfde wietsoort gebruikt, went je lichaam aan het specifieke cannabinoïden- en terpenenprofiel. Dat betekent dat je na verloop van tijd steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Dat voorkom je door met wietsoorten te variëren want je reset je lichaam steeds weer als je wietsoorten afwisselt.

Autoflowers bieden mogelijkheden

Wil je niet gebonden zijn aan één soort, als buitenkweker? Overweeg dan meerdere soorten autoflowers te kweken. Over het kweken van deze zelfbloeiende wietsoorten hebben we al meerdere artikelen geschreven. Zo lees je hier wat een autoflower überhaupt is, en het toppen ervan. Ook hebben we een hele serie geschreven over het buiten kweken van Amerikaanse genetica.

Met autoflowers kun je twee keer vijf planten kweken in één buitenwietseizoen. Dat betekent twee oogstmomenten en dat is mogelijk door het grote voordeel van een autoflower. Deze categorie cannabisplanten bloeien namelijk als ze volwassenheid bereiken. Dat is vaak als ze zo’n 5 tot 7 vertakkingen (nodes) hebben. Oftewel, het bloeien gebeurt automatisch en onafhankelijk van het aantal donkere uren per etmaal.

Dat laatste is voor een ‘normale’ fotoperiode-gevoelige wietsoort wel belangrijk. Daarbij is het goed om te zeggen dat een autoflower niet per se sneller is dan een fotoperiode-gevoelige soort. Het is zeker voor de binnenkweker niet altijd het geval. Een autoflower kan een gemiddelde totale duur in 10 weken bereiken, van zaadje tot oogst. Dat betekent 1 tot 2 weken ontkiemen en voorgroeien, 1 tot 2 weken in de groeifase in de grote pot, en 6 tot 9 weken in de bloeifase (afhankelijk van het aantal bloeiweken van de soort). Een fotoperiode gevoelige soort kan dat ook, mits je die buiten verduistert of binnen eerder de klok omzet naar het 12/12 lichtschema.

Een topoogst vereist planning…

Zoals we al eerder zeiden in de serie Plantarium’s Perfecte Bladerdek, gericht op binnen kweken met LED, is het belangrijk om goed te plannen. Zorg dus dat je je agenda benut en bereid zaken voor. Vooral het moment van ontkiemen moet je goed plannen. Je wil namelijk twee rondes draaien, met vijf autoflowers in één buitenwietseizoen. Idealiter wil je geen overlap tussen de rondes. Het moet niet zo zijn dat de eerste ronde nog aan het afbloeien is en ronde twee ernaast staat, lekker in de grote pot te groeien. Dat overschrijdt de grenzen van het gedoogbeleid en raden we dan ook altijd af.

Wat je dus nodig hebt zijn tien autoflower planten in totaal. Idealiter koop je daarvoor iets meer zaden dan je nodig hebt. Ondanks onze ontkiemgarantie kan het zijn dat er ééntje per verpakking niet ontkiemt. Het loont om te starten met de meeste krachtige, gezond groeiende plantjes. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar het aantal bloeiweken. Kies autoflowers met een korte bloeitijd. Dat betekent dat veel sativa dominante auto’s niet per se geschikt zijn voor twee rondes achter elkaar; de lange bloeitijd zorgt voor overlap tussen ronde 1 en ronde 2.

Tip: start met de exotischere hybride soorten in de eerste ronde, en bewaar de meer indica-dominante autoflowers voor ronde twee. Deze hebben vaker een hogere schimmelresistentie, wat weer belangrijk is als september zich aandient. Foto: karacheo, Shutterstock

Welke autoflowers zijn geschikt?

Natuurlijk hebben we genoeg ervaring opgedaan om te weten welke autoflowers geschikt zijn. Zo blijft AutoMazar altijd een kanshebber. Kruidige smaak, energiek effect voor overdag en ondanks sativa-dominantie een kortbloeiende soort. Als het gaat om snelle autoflowers is Auto White Widow een goede optie. Heerlijke body stone, hoge opbrengst en oldskool genetica. Zoek je een wat meer fruitige, fuel/gassy terpenenprofiel? Er zijn meerdere buiten kwekende klanten die zweren bij Auto Brooklyn Sunrise. Of wat te denken van een Gorilla kruising zoals Auto Glueberry OG? En let wel, we noemen hier autoflowers die voor iedereen geschikt zijn, van beginnend tot ervaren kweker. Natuurlijk is ons assortiment veel groter en helpen we je graag in de selectie. Dan kijken we naar welke autoflower past bij je smaakbehoefte, gewenst effect en kweekervaring. Dat doen we het liefst in onze winkel, zodat we direct ook de soorten erbij pakken. Mag je altijd gebruik van maken.

Tijd voor de agenda

Elke ronde zet je dus vijf autoflowers buiten. Je start ronde 1 met het ontkiemen aan het eind van april. Dat betekent dat de planten medio mei, idealiter na ijsheiligen, naar buiten mogen. Zorg er dan voor dat ze niet direct de koude nachten ervaren, maar haal de dames nog even binnen ‘s nachts. Vervolgens begint de eerste ronde begin juni te bloeien en is de bloeifase eind juli afgerond.

Halverwege juli kun je dan ontkiemen voor de tweede ronde. Als de auto’s uit ronde 1 geoogst zijn en te drogen hangen, kan de nieuwe ronde de achtertuin in. Ronde twee kan dan mooi in de eerste weken van augustus groeien om daarna medio augustus te beginnen met bloeien. Rekenen we voor het gemak 8 weken later, kun je eind september, begin oktober voor de tweede keer oogsten. Door deze methode te volgen kun je dus prima 4 verschillende soorten overhouden aan het einde van het seizoen!

Vragen?

Plantarium zit boordevol tips en veel meer kennis over het kweken van autoflowers dan we hier kunnen typen. Dat krijg je als je van je hobby je werk maakt, zeggen ze. Maak daar vooral gebruik van. Je kunt ons vinden en spreken in Nijmegen. Daarnaast vind je ons assortiment in onze webshop, kun je ons bereiken per mail en natuurlijk per telefoon. Mocht je nou echt niets willen missen, zoals kortingsacties en highlights, abonneer je dan op onze nieuwsbrief en volg onze Instagram pagina.

Elk jaar selecteren we diverse autoflowers die echt zeer geschikt zijn voor buiten. Meer informatie over deze soorten vind je hier.

(advertentie)