- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Plantariums perfecte bladerdek #1: een topoogst vergt planning
Een maximale oogst vergt planning, en daarom brengen de specialisten van Plantarium een reeks artikelen over het perfecte bladerdek bij wietplanten. Een perfect bladerdek zorgt immers voor een maximale opbrengst. Door onze tweeledige methode toe te passen, optimaliseer je de efficiëntie van je kweeklicht, en verhoog je de kans op een maximale opbrengst.
Een maximale opbrengst aan wiet begint al ver voor de bloeifase aanbreekt. En wel met de creatie van het perfecte bladerdek. Onze methode daarvoor bouwt voort op de ‘vier planten methode‘ en is bijzonder geschikt voor de LED kwekers onder ons. Eigenlijk bestaat de methode uit twee onderdelen. Ten eerst streef je naar een ideaal bladerdek door de plant te vormen, en ten tweede ga je bladeren selectief wegknippen. Op deze manier maak je optimaal gebruik van licht en ruimte en en vergroot je de kans op de maximale opbrengst voor jouw kweekruimte.
Onze methode daarvoor bouwt voort op de ‘vier planten methode’ en is bijzonder geschikt voor de LED kwekers onder ons
Mitsen & maren
Voor we je met allerlei stappen en mooie to-do’s voorschotelen, nemen we even een stapje terug. Allereerst vinden we het belangrijk dat je begrijpt wát je doet, en waaróm. Een goede kweker is niet alleen in staat om signalen van de plant te lezen maar begrijpt ook de gevolgen van zijn/haar acties. Iedereen kan blind een kweekschema opvolgen, maar dat leidt niet automatisch tot de maximale opbrengst of beste kwaliteit. En zo is het ook met deze methode en een paar hardnekkige mythen in cannabis-kweekland.
Het weghalen van wietbladeren is zo’n mythe. In dit eerste artikel geven we de nodige achtergrondinformatie over het weghalen van bladeren; veelal een hot issue, ook bij onze klanten. De keuze om zulke groene zonnecollectors (want dat zijn bladeren voor wietplanten) weg te halen, heeft namelijk een paar mitsen en maren.
Het nut van bladeren
Bladeren zijn de zonnepanelen van wietplanten. Zij leveren de energie voor de groei en voor de (meestal langverwachte) bloei. Dat gebeurt door een proces dat fotosynthese heet. De plant zet licht, koolstofdioxide en water om in energie benodigd voor de groei. De precieze werking van fotosynthese is heerlijk ingewikkeld, maar laten we het even in Jip en Janneke taal beschrijven.
Misschien vraag je je weleens af hoe het komt dat een blad groen is. Dat komt door de verschillende chlorofyl, ook wel bladgroenkorrels genoemd. Zij zorgen niet alleen voor een diepgroene kleur, maar absorberen ook het licht van je HPS of LED kweeklamp. Je begrijpt dat een gezonde groene plant daarom zo belangrijk is! Een vergeeld blad bevat minder chlorofyl, neemt minder licht op en levert minder energie. Glanzend groen blad is het streven!
Bladeren zorgen niet alleen voor een diepgroene kleur, maar absorberen ook het licht van je HPS of LED kweeklamp
Ieder blad bevat naast chlorofyl, ook huidmondjes (stomata’s). Dat zijn minuscuul kleine openingen die zuurstof en water (verdamping) afgeven aan de lucht. Deze huidmondjes onttrekken daarnaast koolstofdioxide (CO2) uit de lucht. Met deze drie ingrediënten (water, CO2 en licht) creëert de plant door fotosynthese, energie (glucose, suikers) en zuurstof. Letterlijk de bouwstenen van leven.
Blad is belangrijk
Allemaal leuk, maar wat betekent dat in de praktijk? Eigenlijk heel simpel: Ga zorgvuldig met de bladeren van je cannabisplant om. Je wietplant heeft flink wat tijd, voedingsstoffen en glucose besteed om het blad aan te maken. Daarnaast is het zo dat hoe meer bladeren een plant heeft die licht vangen, hoe meer totale energie een plant kan besteden.
Laten we meteen een andere opvatting de wereld uit helpen. We horen vaak dat mensen bladeren wegsnoeien, omdat er dan ‘meer energie naar de toppen kan gaan’. Deze argumentatie is eigenlijk onzin. Het is niet zo dat een groen blad energie kost. Het levert juist energie op, behalve (!) als het blad geen licht vangt. Immers, zonder licht geen fotosynthese.
Wees gerust, je wietplant zal het niet-rendabele blad vanzelf afwerpen. Dat zie je vaak bij volwassen planten in de eerste paar weken van de bloeifase. Diverse bladeren in de onderste regionen van je plant die in het donker groeien, vergelen en verdorren. Dat is een zeer nuttig proces, aangezien ieder blad een batterij is aan voedingstoffen. De plant breekt het bladgroen af om ergens anders te hergebruiken. Recycling!
Laat deze bladeren in eerste instantie ook gerust zitten en afvallen. Ruim ze daarna wel op in verband met schimmels. En let op, als een blad zich in het licht bevindt én vergeelt, is er sprake van een voeding-opname-probleem. Er zit dan te weinig voeding in de pot of de wortels kunnen de voeding niet opnemen. Licht opvangend blad wegsnoeien in de bloeifase is weer een heel ander verhaal. Dat kan zeker rendabel zijn, mits het goed gebeurt.
Voorbereiding, het halve werk
Na deze korte biologieles maken we de overgang naar de praktijk. In komende artikelen komen we terug op het weghalen van blad en wanneer dat wel of niet rendabel of wenselijk is. Het selectief snoeien van blad doen we namelijk vooral in de bloeifase. Het is goed om daar een apart artikel aan te wijden, maar eerst dienen we de planten voor te bereiden op het ideale bladerdek.
We zeggen met nadruk voorbereiden, omdat je tijdens de voorgroei- en groeifase de planten dient te vormen. Voordat je de klok omzet naar 12 uur donker streef je naar een zo egaal mogelijk bladerdek. Het betekent dat alle takken van een individuele plant ongeveer even hoog zijn. Dat is vrij lastig, want een plant groeit normaliter als een kerstboom, terwijl jij eigenlijk de vorm van een kandelaar nastreeft.
Egaal bladerdek
Het voordeel van een egaal horizontaal bladerdek bij de start van de bloeifase, is dat iedere individuele tak evenveel licht ontvangt. De toppen blijven ongeveer even hoog en rijpen met dezelfde snelheid. Iedere top is op hetzelfde moment oogstklaar en van ongeveer dezelfde kwaliteit. Bij een traditionele kerstboomvorm is het anders. Dan zie je dat de hoofdtop dicht bij de lamp klaar is om geoogst te worden, terwijl de onderste buds nog fluffy zijn met flink wat witte haren.
Het nadeel van de methode is de iets langere groeitijd. Je creëert immers volwassen planten waar je een paar technieken op toegepast hebt. Meestal zijn het technieken die de plant beschadigen. Daar moet de plant even van herstellen, waar extra tijd voor nodig is. Tough love, noemen ze dat. Voor wie met vier planten kweekt is het de extra weken overigens meer dan waard!
Eenvoud als sleutel naar kweeksucces
Je begrijpt dat je de plant dient te vormen naar je wensen. Daar zijn verschillende technieken voor. Wellicht heb je als eens gehoord van toppen, fimmen, LST, supercroppen, monstercroppen, mainlinen, schwazzen en meer hippe Engelse benamingen. Elk jaar lijken er weer wat termen bij te komen.
Afhankelijk van het formaat van je kweekruimte heeft iedere plant een combinatie van die technieken nodig. Dat kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar ons advies is vooral: keep it simple en experimenteer niet te snel en te veel. We zien genoeg kwekers die fora’s afstruinen om van alles blind toe te passen. Niet dat de fora’s misinformatie geven, maar soms richt je meer schade aan dan dat het wat oplevert.
We zeggen het nog maar eens: het is belangrijk te begrijpen wát je doet! In het volgende artikel gaan we hierop verder door. We vertellen je dan precies welke technieken je nodig hebt, hoe je deze toe kunt passen en wanneer ze relevant zijn om de kandelaar vorm te verkrijgen.
Op tijd naar 12/12
Naast het streven naar een egaal horizontaal bladerdek is een andere factor zeer relevant, namelijk het tijdstip van omschakeling naar de bloei. Hierin is het goed om je ook alvast voorbereidende informatie te geven. Ten eerste wil je in de vierde week van de bloei een goed gevuld bladerdek, waar geen licht verloren gaat. Licht dat op de grond valt is immers verloren licht! Je moet dus vooruit denken.
Je bepaalt het tijdstip van omschakeling naar 12/12 afhankelijk van de hoeveelheid planten en de gekozen genetica. Over het algemeen geldt: Hoe meer sativa invloed in je planten, hoe meer de planten doorgroeien (strekken) in de bloeifase. Een zeer pure sativa zoals Haze, kan na omschakeling wel drie tot vier keer zo hoog worden. Deze soorten zet je dus ook eerder in de bloei dan indica dominantere strains.
Licht dat op de grond valt is verloren licht!
Indica’s zoals Northern Lights of leden uit de Kush-familie hebben van nature een compacte en bossige structuur. Deze compactere planten kun je dan ook gerust wat meer groeitijd geven. Ze mogen groter worden voordat je de klok omzet. Hier komt ook enige planning om de hoek kijken, maar kies altijd voor de veilige marge (en ja, kenners weten dat de procentuele verdeling sativa/indica invloed eigenlijk onzin is, na al die jaren van veredeling. We spreken nu van cultivar).
Goed, dat was de benodigde achtergrondinformatie, zodat we in de komende artikelen direct in het diepe kunnen springen. In de tussentijd weet je ons te vinden in onze cannabis growshop. Kom gerust eens binnenlopen, je bent welkom! Mocht je starten met cannabis kweken en meer informatie willen over compleet ingerichte kweektenten, voel je dan vrij om een afspraak te maken. We kunnen dan al je vragen beantwoorden, zodat je met goede informatie van start kunt.
(advertentie)