- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Kun je een autoflower toppen?
Deze week gaan de kweekspecialisten van cannabis growshop Plantarium wat dieper in op een vraag waar nogal wat onenigheid over is onder kwekers; kun je autoflowers ook toppen? De een zegt van niet en andere kwekers zweren erbij. Maar hoe zit het nou precies?
In onze winkel in Nijmegen geven we dikwijls advies over het kweken van autoflowers. In dit artikel willen we een vraag met jullie delen die veel buiten- en binnenkwekers ons stellen; kun je een autoflower toppen?
Na het lezen van dit stuk weet je waarom kwekers hun autoflowers wel of niet toppen, hoe en wanneer je dat zou kunnen doen en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zoals je waarschijnlijk wel van ons gewend bent, zullen we je ook van wat éxtra informatie voorzien. We beginnen zoals altijd bij het begin.
Wat is een autoflower?
Eerst even kort voor iedereen die geen idee heeft waar we het over hebben. Een autoflower kun je zien als een afwijkende soort cannabis. Waarschijnlijk weet je dat de cannabisplant in de buitenzon een heel seizoen nodig heeft om te groeien en te rijpen.
Op het moment dat de dagen korter en de nachten langer worden, begint de zogeheten foto-periode gevoelige plant haar vruchten (toppen, red.) te produceren. Meestal ongeveer in juli of augustus. Voor een autoflower is dat totaal anders, die is niet gevoelig voor het aantal lichte of donkere uren, en begint automatisch te bloeien, vandaar ook de naam.
Dat autoflowers automatisch bloeien, komt omdat ze naast sativa en indica genen, ook Cannabis Ruderalis genen dragen. Sativa’s en indica’s zijn beiden foto-periode gevoelige wietsoorten die gaan bloeien wanneer de donkere nacht meer dan 11 uur duurt. Cannabis Ruderalis is daarentegen niet gevoelig voor licht of donker en gaat bloeien wanneer ze haar volwassenheid heeft bereikt. Op dat punt heeft de plant een redelijke grootte en ongeveer 5 tot 7 vertakkingen.
Waar komen autoflowers vandaan?
Cannabis Ruderalis heeft (zeer waarschijnlijk) haar oorsprong in Oost- en Midden-Europa. Ze groeide in vroegere tijden in grote hoeveelheden in het wild. De wietsoort is vernoemd naar het Duitse woord ruderal, waarmee ‘onkruid langs de weg’ bedoeld wordt. Sommige experts claimen dat Ruderalis een losstaande soort is, oftewel een zustersoort van indica en sativa. Anderen denken dat de soort afstamt van de oorspronkelijke Cannabis Sativa L., dezelfde stamvader als van de huidige sativa en indica wietsoorten.
In de evolutie van de Ruderalis zorgden diverse omgevingsfactoren voor haar bijzondere en korte levenscyclus. De Europese zomers waren kouder en korter met zeer lange dagen en korte nachten. Soms waren er zelfs zomerdagen met 24 uur licht! De plant paste zich aan, om zich in deze zomers te kunnen voortplanten. Ze diende eerder en sneller te gaan bloeien, om bovendien niet beïnvloed te worden door de lange dagen. Zo ontstond de Ruderalis, die nu nog in het wild groeit in Rusland en de Scandinavische landen.
De autoflower revolutie
In de jaren zeventig en tachtig werd de afwijkende Ruderalis opgemerkt door kwekers. In Canada, Amerika en ook in Nederland startten ze verschillende experimenten met het kruisen van de Ruderalis met sativa’s en indica’s. Er waren wat kleine successen, maar de stabiliteit van de genetica bleek een probleem te zijn.
De kwekers waren niet in staat om een stabiele, potente en volledig zelfbloeiende soort te creëren. De experimenten kwamen stil te liggen. Tot ‘The Joint Doctor’ verscheen. Een kweker die rond de eeuwwisseling als eerste een stabiele autoflower op de markt bracht: de Lowryder #1.
Deze nieuwe wietsoort schoot zelf in bloei, maar had nog lage THC-percentages en maar weinig opbrengst. ‘The Doctor’ zat niet stil en slaagde erin om de Braziliaanse wietsoort Santa Maria, te kruisen met de tegenvallende Lowryder #1. Met als resultaat de geboorte van Lowryder #2, een veel beter smakende en potentere cannabissoort, met meer opbrengst.
Vanaf dat moment realiseerden ook de gerenommeerde zadenfabrikanten zich, dat er een toekomst was voor commerciële autoflowers. De markt zag de potentie en het ene na het andere zadenbedrijf ontwikkelde een eigen autoflower wietsoort.
Super autoflowers
Tegenwoordig kan de liefhebber zijn geluk niet op. Er zijn inmiddels honderden Autoflower wietsoorten met verschillen in hoogte, opbrengst, terpenenprofielen en THC-gehalte. Er zijn zelfs zogeheten super-autoflowers: autoflowers met een langere levenscyclus en daardoor meer opbrengst. AutoXtreme van Dutch Passion is hier een mooi voorbeeld van.
De autoflower neemt nog steeds aan populariteit toe maar er is wel een aanzienlijk verschil in kwaliteit. De ene genetica is de andere niet, en om deze reden doen wij (praktijk)onderzoek naar de diverse soorten en fabrikanten, zodat we zeker weten dat de zaden die we bij Plantarium verkopen, van hoge kwaliteit zijn.
Kun je autoflowers ook buiten kweken?
Autoflowers zijn voor de buitenkweek in Nederland om een paar redenen zeer geschikt. Door de kortere levensduur kun je midden in de zomer afbloeien, wat de kwaliteit en opbrengst enorm bevorderd. Je hebt geen last van de herfst met haar regen, kou en kans op toprot. Je kunt zelfs twee rondes autoflowers in één seizoen kweken! De eerste vijf planten kweek je dan van mei tot juli buiten, en de tweede lichting van juli tot september.
De autoflower wietplant blijft wel kleiner in vergelijking met een ‘normale’ buitensoort en levert daarom ook wat minder opbrengst. Dat maakt haar wel weer een stuk discreter, bijvoorbeeld op het balkon of in het bos vallen autoflowers nauwelijks op.
To top or not to top?
En dan nu de vraag van vandaag: kun je een autoflower toppen? Wie weleens op een cannabisforum rondhangt heeft de discussies vast voorbij zien komen. De één zweert bij het toppen en voor de ander is het klinkklare onzin. Vanuit onze expertise heeft het toppen voor- en nadelen. De afweging is ook afhankelijk van de kweker, zijn/haar verwachtingen/behoefte en of de kweek binnen of buitenshuis plaatsvindt.
Om na 800+ woorden antwoord te geven op de hoofdvraag: Ja, je kunt een autoflower absoluut toppen! Zelfs op iedere vertakking (internode), of dat nu de hoofdstam is of een zijtak van een zijtak (van een zijtak). Toch is niet iedere knip van je schaar rendabel. Stel jezelf de volgende vragen, voordat je de schaar erbij pakt: “levert het me meer kwaliteitscannabis op? Heeft het toppen een doel?”
Hoe top je een Autoflower?
Een autoflower top je na 3 of 4 internodes, in ieder geval voordat ze haar 5e of 6e vertakking aanmaakt. Zoals we eerder vertelden gaat een autoflower bloeien als ze ongeveer tussen de 5 en 7 vertakkingen op de hoofdstam bezit.
Door het toppen vertraag je het proces en schuif je de volwassenheid een week of twee vooruit. Je plant gaat ook breder groeien, in plaats van alle energie op één hoofdtop te richten heeft de plant er nu twee
Door het toppen vertraag je het proces en schuif je de volwassenheid een week of twee vooruit. Je plant gaat ook breder groeien, in plaats van alle energie op één hoofdtop te richten heeft de plant er nu twee. Daardoor gaat ze minder de hoogte in, wordt ze breder en gaat ze zodoende ook meer zonlicht opvangen. Meer bladeren die licht opvangen is meer fotosynthese en meer energie voor de plant. Maar een breder bladerdek zou je ook kunnen verkrijgen met wat Low Stress Training, een techniek waarbij je de takken naar beneden bindt en steeds verder naar de zijkant leidt.
Toppen van een autoflower klinkt positief toch? Toch kweken de meeste mensen een autoflower juist om de kortere levensduur. Ze willen snel cannabis verkrijgen of willen in het zonlicht meerdere rondes per seizoen kweken. Voor hen is het toppen minder relevant. Zij zeggen dat ze anders wel een ‘normale’ buitensoort kunnen zetten, dat levert misschien nog wel meer opbrengst op ook.
Tip: als je met het toppen van autoflowers wil experimenteren, kies dan een soort van de laatste generaties of een super-autoflower en top de veelbelovende, gezonde planten.
En autoflowers binnen?
Voor binnenkwekers kunnen autoflowers ook interessant zijn. Met autoflowers kun je namelijk in één ruimte meerdere soorten in verschillende groeistadia kweken. Zo kan er een bloeiende plant staan, maar ook een twee weken oude zaailing.
Het vereist een iets andere set-up en kweekstijl de hoogte van je HPS of LED armatuur wordt lastiger in te stellen. De hoogte van autoflowers kan namelijk verschillen. De lamp werkt het beste op een ideale afstand tussen bladerdek en lichtbron, dit noem je de sweet spot.
Met autoflowers kun je in één ruimte meerdere soorten in verschillende groeistadia kweken
Echt overtuigd van de binnenkweek van autoflowers zijn we nog niet helemaal, omdat ook de extra hoeveelheid licht in de rekensom dient te worden meegenomen. Een bloeiende fotoperiode gevoelige plant wordt 12 uur licht per dag geschonken, en de meeste autoflower kwekers geven binnen minimaal 18 uur licht per dag. Een complexe rekensom als het gaat om de rendabiliteit, maar uiteindelijk moet je gewoon doen wat jij denkt dat goed is, simpel.
Zo is het ook met de keuze van het wel of niet toppen in je binnentuin. Er wordt gezegd dat je door het toppen meer opbrengst kunt generen. We hebben enkele veelbelovende experimenten bij onze klanten gezien, maar een grootschaliger experiment blijft nog uit. Simpel gezegd, we kunnen niet met zekerheid zeggen dat autoflowers toppen altijd rendabel is.
Welke keuze je ook maakt, het is aan jou. Ontdek wat bij jouw kweekstijl, set-up en behoefte past. Kom vooral ook eens bij ons binnenlopen om je ervaringen te delen, want kennisuitwisseling vinden we zeer belangrijk! Laten we samen leren, en of je nou een autoflower zoekt voor medicinale toepassing, voor de achtertuin of het balkon. We denken graag met je mee en hebben een mooie collectie autoflowers.
(advertentie)