(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat voor de een gesneden koek is, is voor de ander waardevolle informatie. Vandaar deze serie waarin we je met regelmaat over waardevolle basis kweektechnieken informeren. Deze keer een van de meest simpele maar ook een van de meest waardevolle tools die je als kweker ter beschikking staan: het toppen van een wietplant.

Het woord toppen of enkelvoudig top kom je dagelijks tegen hier op CNNBS.nl. Vaak hebben we het dan over de smakelijke en geestverruimende bloemen van een wietplant maar vandaag doelen we op het werkwoord toppen. Toppen zijn namelijk niet alleen rookbaar, het is ook de meest gebruikte en uiterst simpele maar zeer effectieve kweektechniek.

Door te toppen vermeerder je het aantal takken en ontwikkelt de plant zich meer in de breedte.

Toppen voor meer toppen

Het werkwoord toppen heeft echter wel degelijk iets met het zelfstandig naamwoord toppen te maken. Door een wietplant namelijk te toppen, vermeerder je namelijk het aantal toppen. Waar eerst één groeipunt groeide, ontstaan er na het toppen twee.

Hoe kan dat? Wel, bij het toppen verwijder je de bovenste groeischeut of de groeipunt aan het uiteinde van een tak of stam. De twee zijscheuten die direct onder de plaats waar je topte groeien, zijn nu de hoogste groeipunten van de wietplant. Zij ontvangen nu het meeste van het groeihormoon auxine en nemen als ware het stokje van de weggehaalde top over.

Door het toppen ontwikkelen zich niet alleen de twee nieuwe bovenste toppen maar zullen de zijtakken die iets lager groeien sneller groter worden. Het toppen zorgt daardoor ook voor een algeheel breder groeiende wietplant.

Wanneer toppen

Toppen is een vorm van high stress training, bedoeld om een wietplant letterlijk in de juiste vorm te brengen als voorbereiding op de bloeifase. Toppen doe je daarom sowieso alleen tijdens de groeifase maar bij voorkeur niet voordat een plant minimaal 3 nodes heeft. Je kunt verder in principe iedere tak of stam op elke gewenste plaats toppen. Het valt echter aan te raden om je wietplant vroeg in de groeifase te toppen zodat er voldoende hersteltijd is en de nieuwe toppen/takken zich goed kunnen ontwikkelen.

Let wel op wanneer je een buitenplant aan het begin van de zomer gaat toppen. De Y-splitsing die na het toppen ontstaat kan gemakkelijk scheuren wanneer het gewicht van de twee nieuwe takken door de groei toeneemt. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door de takken voldoende te ondersteunen met stokken, gaas of binddraad.

(advertentie)