(advertentie)
(advertentie)
CNNBS Basics Lees ook:
(advertentie)

Voor beginnende wietkwekers kan het in het begin lastig zijn om alles te bevatten, er is ook zo veel informatie. Speciaal voor iedereen die niet weet waar die moet beginnen met wiet kweken, een beginnerscursus. Les 2 gaat over ontkiemen en genetica, het voeden en de pH. 

Vorige week zijn we met deze beginnerscursus gestart. We hebben het gehad over de kweekruimte, licht, lucht en het medium. Als je het hebt gemist lees het dan gerust nog even door. Je kunt les 1 van deze beginnerscursus hier vinden: Beginnerscursus: Wiet kweken

shiny-and-smooth-marijuana-seeds-closeupGenetica

De genetica is heel belangrijk, deze bepaald namelijk voor een groot deel hoeveel een plant opbrengt, hoe die smaakt, het kweekgemak, of het vrouwelijke planten worden of dat je ook kans hebt op mannelijke planten en nog veel meer. Om de zaken in je kweekruimte simpel te houden kun je als beginner kiezen voor gefeminiseerd zaad zodat je verzekerd bent van vrouwelijke wietplanten. Koop je zaad bij een betrouwbare zadenproducent, en kies een plant die bekend staat om haar kweekgemak, en gefeminiseerd is. Dit maakt de kans op succes voor je eerste kweek een stuk groter. Over het algemeen bieden indica (dominante) soorten wat meer kweekgemak dan sativa’s.

seedlingtweeOntkiemen

Ontkiemen moet je ook niet moeilijker maken dan het is. Als je gaat lezen kom je erachter dat iedereen eigenlijk op een andere manier ontkiemd. De een zegt in het donker, de ander doet het in het licht, tussen watten of in een glas water. Het kan – en werkt – allemaal. Gemakkelijk en snel ontkiemen gaat als volgt.

1.) Stop het zaadje eerst 3 tot 4 uur in een glas water om wat voor te weken.

2.) Vul een klein potje met wat zaai- en stekgrond en bewater het. Niet zeiknat, gewoon lekker vochtig. Je kunt ook plugje, zoals een Jiffy pot of iets dergelijks gebruiken.

3.) Stop het zaadje 1,5 tot 2 millimeter diep in de grond en dek het af met een stukje huishoudfolie of zet het in een propagator als je die hebt.

4.) Zet het geheel 24 uur in het donker op kamertemperatuur. Daarna kun je het potje of de propagator in je kweekruimte onder licht zetten (18 uur licht, en 6 uur donker per dag).

watering-weed-marijuanaWater geven

Water geven is superbelangrijk, bovendien gaat het hier ook vaak fout. Je moet de gulden middenweg zien te vinden tussen te veel en te weinig water geven. De meest gemaakte fout is trouwens dat beginnende wiet kwekers teveel water geven. Het makkelijkste is om je potten dagelijks even op te tillen en een gevoel te ontwikkelen voor het gewicht van een pot met de goede hoeveelheid water. Voel een keer een volle pot, wacht een dag of twee en voel een lege pot. Zo krijg een een goed gevoel voor het juiste gewicht. Als bladeren slap gaan hangen zit je fout en geef je waarschijnlijk te veel of te weinig water, maar zover moet je het dus niet laten komen.

Voeding geven

Vooral voor voeden geldt het volgende: geef niet te veel! Voor je eerste kweek avontuur kun je het beste starten met een goede aarde uit een gespecialiseerde winkel. Kies je voorbemeste grond dan hoef je de eerste weken niet bij te voeden. Kies je voor een zogenaamde light mix dan begin je na een dikke week met een lichte voedingsoplossing. Ga voor een voedingslijn die aansluit op je medium (in dit geval aarde) van één gespecialiseerd merk. je hebt in ieder geval een groei- en een bloeivoeding nodig. Het gemakkelijkst is een een component voeding, maar het mengen van twee componenten is ook niet moeilijk. Houdt je aan het bijgeleverde schema, geef liever wat minder dan te veel.

Buffer 7.0 pH CalibrationpH en EC

Een pH meter is nodig om de voedingsoplossing op de juiste pH waarde te brengen. Een pH waarde van 5,8 tot 6 is goed. Als de pH niet goed is kun je het met een beetje pH+ of pH- op de juiste waarde brengen.
Een EC meter geeft de concentratie aan voeding weer. Je kan ook zonder EC meter kweken, geef dan zeker wat minder voeding als op de verpakking van je voeding wordt aangegeven, bijvoorbeeld de helft.

Dat was het alweer voor deze tweede les. Volgende keer gaan we het hebben over problemen waar je tijdens je kweek mee te maken kunt krijgen, zullen we je vertellen over het forceren van de bloei en gaan we het hebben over het ideale moment om te oogsten.

Succes met het ontkiemen, als je nog vragen hebt, stel ze gerust aan onze lieve Muna.

 

 

(advertentie)