(advertentie)
(advertentie)
CNNBS Basics Lees ook:
(advertentie)

Alle begin is moeilijk. De moed kan een beginnende wietkweker snel in de schoenen zakken als je op internet een beetje gaat zoeken en leest over moeilijk aan te sluiten HPS lampen, groei- en bloeivoeding, om nog maar te zwijgen over alle boosters wortelstimulators, temperatuur en luchtv… STOP! Gewoon rustig lezen. 

Om te beginnen moet je alle moeilijke zaken even vergeten, en je beseffen dat wiet een onkruid is dat gewoon makkelijk groeit. En bloeit! Bij binnen kweken draait het om de natuur na te bootsen. Je moet kunstmatig zorgen voor vervanging van het zonlicht, voldoende water en de lucht. Drie zaken maar, simpel toch?

Kant en klare kweekkasten zijn helemaal makkelijk

Kant en klare kweekkasten zijn helemaal makkelijk

Kweekruimte

Het eerste wat je nodig hebt als je binnen wiet gaat kweken is een ruimte om je planten neer te zetten. Dat kan een kamer zijn, een grote kast of een kant en klare kweekkast of tent. Het laatste is het natuurlijk het gemakkelijkst. Kies als beginner voor een beperkte ruimte om het kweken onder de knie te krijgen. Veel van de adverteerders op RollingStoned verkopen kweektenten, G-Tools verkoopt hele mooie kant en klare kweekkasten. Ga niet meteen voor de allergrootste, maar kies een kleine kweekruimte, 1 x 1 x 1,8 meter bijvoorbeeld.

Licht

In de binnenkweekruimte is de lamp een van de belangrijkste onderdelen. Dat is de zon voor je planten. In een kleine ruimte kun je volstaan met een 400 Watt HPS lamp, maar je kunt ook kiezen voor een LED kweeklamp of TL verlichting. LED heeft als voordeel dat het minder stroom verbruikt en ook is het aansluiten ervan gemakkelijker. HPS zal het meeste wiet opleveren, maar het aansluiten is wat moeilijker. Een HPS lamp moet aangesloten worden op een ballast, dat is een voorschakelapparaat en je kunt het beste voor een digitale kiezen. Er is ook speciale kweek TL verlichting te koop, maar daarvan is het wattage meestal wat lager waardoor je er veel van moet ophangen. Ze zijn wel ideaal in de groeifase van een wietplant. Kijk eens op de site van Kweekotheek, ze verkopen tegenwoordig hele mooie LED lampen, maar ook andere energiezuinige kweekverlichting. LED is waarschijnlijk de veiligste keus, ga je voor HPS, laat je dan goed voorlichten door een specialist over het aansluiten ervan.

4twenty_sunfactor-170w

De 4Twenty sunfactor heeft een ingebouwde schakelklok, ventilators en je kunt de kleurtemperatuur instellen

Welke lichtbron je ook kiest, je moet hem kunnen instellen zodat hij automatisch aan en uit gaat. In de groeifase moet het licht namelijk 18 uur per dag aan, in de bloeifase 12 uur per dag. Dit doe je door het gebruik van een schakelklok, de nieuwste led lampen hebben deze soms al ingebouwd maar bij de andere lampen moet je die apart aansluiten. Kies, zeker als je een HPS lamp hebt, voor een schakelklok die veel stroom aankan, bij een gespecialiseerde winkel verkopen ze deze.

Lucht

Je wietplant heeft een stofwisseling waarbij verse lucht, en luchtcirculatie nodig is. Voor de circulatie kun je een kleine ventilator gebruiken. Om verse lucht aan te voeren en oude lucht af te voeren moet er een afzuiger worden aangesloten op de luchtuitgang. Dit doe je bovenin de kweekruimte. Omdat wietplanten behoorlijk (lekker) kunnen gaan ruiken, is het ook raadzaam om een koolstoffilter aan te sluiten op de luchtuitgang. Onderin de kweekruimte moet een opening komen om verse lucht naar binnen te laten.

Water

Je planten hebben ook iets nodig om in te groeien, een medium. Hierin geef je de planten straks hun water. Dit kan met steenwol of zelfs zonder medium, maar als je voor het eerst gaat kweken kun je dat het beste in de aarde doen. Aarde is namelijk het meest vergevingsgezinde medium. Het heeft een zogenoemde bufferende werking waardoor kleine foutjes door de vingers kunnen. Kies een goede aarde uit een gespecialiseerde winkel, en geen potgrond van een tuincentrum.

Volgende keer zullen we verder gaan met de genetica, het ontkiemen, de pH waarde en voeden en water geven.

(advertentie)