- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Buitenwiet kweken #2: Wortels, aarde & potten
Deze keer daalt cannabis growshop Plantarium af naar de wortels van buitenwiet buiten. Wanneer kies je voor een pot en waarom zou je een wietplant eigenlijk in de volle grond zetten? En welke aarde kun je het beste gebruiken voor buitenwiet? Kortom; we gaan weer buiten kweken met Plantarium. Kweek je mee?
Jazeker, we gaan weer buiten kweken. Twee weken geleden hebben we het over wietsoorten gehad, en de allerbeste wietsoorten om buiten in het koele Nederlandse klimaat te kweken in het bijzonder. In dit artikel kweken we verder en dalen we af naar de bodem. Na het lezen weet je wanneer je met ontkiemen kunt starten en hoe je een zaailing binnen kan laten voorgroeien. We helpen je ook een keus te maken tussen potten of de volle grond en gaan aan de slag met het voorbereiden van de grond.
Wanneer?
Wellicht ben je ongeduldig en wil je vooral graag weten wanneer je nu eens aan de slag kunt? ‘Wanneer kan ik mijn zaden eigenlijk gaan ontkiemen?’ Om die vraag te beantwoorden maken we klein sprongetje in de toekomst; naar IJsheiligen om precies te zijn. Een stelregel is namelijk dat wietplanten naar buiten kunnen wanneer IJsheiligen is verstreken, dit jaar is dat van 11 tot 14 mei mei.
Dat we tot na IJsheiligen wachten is niet zonder reden. Na 15 mei is de vorst namelijk uit de grond zoals dat heet. De buitentemperatuur is ook toegenomen zodat wietplanten goed kunnen groeien. En let wel, natuurlijk kunnen de planten ook wel eerder naar buiten maar de kans bestaat dat de kleine fragiele dames dan worden overvallen door bevriezing of door kou nog niet goed zullen groeien. Geen aanrader dus maar ná 15 mei kun je de zaden wel laten ontkiemen en eventueel direct buiten in de aarde stoppen.
Een goede start!
Gelukkig hoef je niet helemaal te wachten tot 15 mei. Je kunt namelijk wel iets eerder te beginnen door je zaailingen binnen te laten voorgroeien. Dit raden wij juist aan want hierdoor heeft je plant een voorsprong wanneer ze naar buiten mag; ze is al wat groter, heeft al een klein wortelgestel en kan wat meer hebben. Start bijvoorbeeld rond eind april met het ontkiemen en zet de ontkiemde zaden in een klein potje met zaaigrond en een lichtbron erboven. Lees voor een omschrijving van het kiemproces, de benodigde aarde en lichtbron ook stap 4 in onze eerdere serie over het kweken van vier planten volgends onze 4 planten methode.
Je kunt je wel voorstellen dat hoe langer de voorgroeiperiode duurt, hoe meer licht, aarde en ruimte een plant nodig heeft. Wietplanten willen immers groeien! Je kunt een wietplant prima twee weken in een klein potje onder een TL of bureaulamp (spaarlamp) zetten maar daarna heeft je behoevende jongedame toch echt meer licht en ruimte nodig. Kies je er daarom voor om eerder dan eind april te ontkiemen, tref dan wel voorzorgsmaatregelen. Kom eens bij ons langs om een kleine maat kweektent aan te schaffen, inclusief bijpassende lichtbron als een Electrox of 100 watt HPS. Hiermee kun je wietzaden al begin april of zelfs eerder laten ontkiemen!
Tip 1: Heb je gefeminiseerde buitensoorten en wil je niet té grote planten? Start dan niet te vroeg met ontkiemen maar begin gewoon na 14 mei.
Tip 2: Om het ontkiemen en opgroeien van zaailingen zo eenvoudig mogelijk te maken stelden wij een goedkope ontkiemset voor vijf planten samen. De set bevat een kweekkastje, kwalitatieve zaaigrond, perliet, potjes en middelen om te ontkiemen.
Potten, of zo in de grond?
Een paar weken later is het eindelijk zover! Het zonnetje begint haar werk te doen en de temperatuur loopt op. De zaailing heeft een mooi formaat en je staat voor de keuze; ga ik in potten kweken of ga ik voor de volle grond?
Eigenlijk is die beslissing heel simpel te nemen. Wil je beheersbare planten, kies dan voor potten. Wil je grote struiken (veel oogst) en heb je de ruimte, dan kies je voor de volle grond.
In vergelijking met de volle grond is een cannabisplant in een pot verplaatsbaar. Dat heeft als grote voordeel dat je haar uit de regen kunt houden wanneer ze toppen heeft. Even verplaatsen onder een afdak verlaagt de kans op schimmel aanzienlijk, naast natuurlijk de geschikte genetica (!). Ook in de volle grond is het trouwens aan te raden om je plant uit de regen te houden. Het bouwen van een klein afdak voor de laatste weken loont zich! Pak wat hout en zeil en je komt een heel eind.
Welke pot?
Over het algemeen geldt dat hoe groter de pot is, hoe meer ruimte voor de wortels en hoe groter de wietplant. We zien bij Plantarium dat een 30tot 35-literpot een mooi formaat is voor een gefeminiseerde buitensoort. Een enorme speciekuip is mooi, maar realiseer je dat veel aarde ook veel weegt! Verplaatsen wordt dan een stuk moeilijker.
Autoflowers hebben daarentegen niet per se een enorme grote pot nodig. Ze blijven sowieso kleiner in vergelijking met gefeminiseerde soorten en hebben minder tijd om wortels aan te maken. Dit is natuurlijk vanwege hun kortere levensduur; lees eventueel deel #1 van deze serie nog eens over de beste wietsoort voor buiten. Een 20 tot 25-literpot is meestal voldoende voor een autoflower.
Tip 3: Kies een kwalitatief goede aarde die gemaakt is voor cannabis. Je hebt de keuze tussen een licht bemeste of voorbemeste aarde. In de licht bemeste variant (lightmix) zit minder voeding, meestal genoeg voor twee weken. De voorbemeste aarde bevat in veel gevallen voor 4 tot 6 weken voeding. Als je kiest voor een licht bemeste aarde, dien je dus zelf wat eerder voeding toe te dienen. De perfecte licht bemeste aarde is wat ons betreft de Canna Terra Professional.
Tip 4: Wanneer je biologisch gaat kweken kunnen we je de voorbemeste Plagron Batmix aanraden. Hierin zitten allerlei micro-organismen die de aanmaak van wortels bevorderen en de weerstand van de plant verhogen.
De volle grond voorbewerken
In de volle grond heeft je plant een enorme ruimte om wortels aan te maken. Haar penwortel zal diep gaan graven op zoek naar water en de wortels zullen breed vertakken. Ze zal ook een flink stuk groter worden, mits jij als kweker je best doet natuurlijk. Het geven van een biologische wortelstimulator is daar een voorbeeld van. De volle grond bevordert grote planten en verhoogt daarmee ook je kans op meer opbrengst.
Tip 5: Ga je wietplanten kweken in de volle grond? Bewerk dan de aarde voor.
Voorbewerken loont. Zie het als een investering om je wietplant zo goed mogelijk te voorzien van de perfecte omstandigheden voor haar wortels. Voorbewerken doe je het liefst minimaal één maand voordat je er een plantje plant. In de tussenliggende weken kan het bodemleven op gang komen en kunnen verschillende schimmels zich vermeerderen. Je aarde gaat leven!
Het voorbewerken doe je door een schop ter hand te nemen en minimaal een halve kubieke meter aan grond om te spitten. Wil je het goed doen? Vermeng dan de omgespitte aarde met wormenmest. Mega Worm is een natuurlijke bodemverbeteraar op basis van gecomposteerde plantenresten en bevat een veelheid aan sporenelementen, enzymen, mineralen en schimmelsporen. Deze zullen je plant beschermen en voeden, en dat ga je zien in de opbrengst en kwaliteit!
Wil je het helemaal goed doen? Geef bij het verpotten van je zaailing extra bacteriën en schimmels, door water te geven met toegevoegde Bactrex. Het bevat onder andere de Trichoderma-schimmel die je wortels tegen schimmels en virussen beschermt.
En nu is het aan jou! Heb je specifieke wensen over de maximale hoogte van je plant? Twijfel je tussen een autoflower of een gefeminiseerde soort? Of weet je niet precies of je voor potten of de volle grond moet gaan?
Kom vooral langs voor al je buitenwiet vragen. Als je ver moet rijden om naar Nijmegen te komen mag je altijd een afspraak maken via onze webshop. We nemen ruim de tijd om al je vragen te beantwoorden.