(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Verandering van spijs doet eten, dus het is maar goed dat er zoveel verschillende wietsoorten bestaan. Tegenwoordig zelfs nog meer dan vroeger want er komen steeds meer heerlijke en hippe wietsoorten uit Amerika op de markt. Cannabis growshop Plantarium is hier om je te vertellen hoe je met deze strains, zoals wietsoorten in de US of A genoemd worden, het meeste succes hebt.

Mocht je het niet nog niet weten, social media is een serieuze valkuil. Niet alleen vanwege de verslavende werking en negatieve effecten op ons zelfbeeld, maar ook door de speekselproductie in je mond. Elke dag door een lading epische, kristalrijke USA wiettoppen scrollen die het water in de mond doen lopen is geen pretje! Natuurlijk zeggen we dat met een lach, en waarschijnlijk herken je het zelf ook wel. Ieder van ons kent wel een paar vrienden die met de hipste (en veel te dure) strain uit de coffeeshop aankomt voor een avondje chillen. Jaloers!

Amerikaanse strains kweken

Natuurlijk wil je deze mooie soortjes ook zelf kweken, want dan weet je wat je consumeert. Zonder schadelijke bestrijdings- of verzwaringsmiddelen en vele malen goedkoper! De meeste wietsoorten met USA-genen laten zich dan ook graag opgroeien onder gecontroleerde omstandigheden. Een complete kweektent, voorzien van een goede lichtbron, constante warmte en luchtvochtigheid. Helaas beschikt niet iedereen over zo’n binnentuin. Daarom krijgen we vaak de vraag, ‘Welke USA-strains zijn geschikt om in ons koude kikkerlandje buiten te kweken?’, en ‘Kan dat in de volle grond of in potten?’. Daar gaan we je nu mee helpen!

Er zijn drie zaken waar je op dient te letten. Ten eerste is het belangrijk om goede, geschikte genetica te kiezen. Ten tweede dien je een paar technieken toe te passen om een schimmelvrije, daadwerkelijk goed afgebloeide, én hoge opbrengst te behalen. In dit eerste deel van deze nieuwe serie artikelen, focussen we ons om te beginnen op de genetica.

Ook een een USA terpenenpallet aan je stash toevoegen? Verdiep je in USA genetica die voor ons Nederlandse klimaat geschikt is, en pas een aantal technieken toe om je opbrengst en kwaliteit te verhogen. Foto: DisobeyArt, Shutterstock

Verdiep je in geschikte wietsoorten en laat je voorlichten

Om meteen met de deur in huis vallen; de allergrootste meerderheid van USA-strains is niet geschikt voor buiten. Ze zijn vaak schimmelgevoelig, schieten later in het seizoen in de bloei en hebben meer bloeitijd nodig dan ons Nederlandse klimaat kan bieden.

Je begrijpt vast dat deze factoren problemen opleveren. Daarbij dien je je ook te beseffen dat een nieuwe, hippe USA soort vaak nog niet erg uniform is in zaadvorm. Ook logisch, want de soort is vrij nieuw en de zadenfabrikanten hebben gewoonweg de tijd niet gehad om de soort te stabiliseren en uit te veredelen.
Of ze hebben de tijd gewoonweg niet genomen.
En dat laatste zie je vaak, omdat iedere fabrikant graag de eerste wil zijn. Tegelijkertijd levert het slechtere kwaliteit zaden op, met een groter fenotypisch verschil. Dat betekent dat je uit vijf zaadjes vaak drie verschillende planten ziet. Bijvoorbeeld één zeer lange plant (vaak door de sativa dominante mama of papa), twee erg korte planten (van de indica dominante ouder) en twee van het gewenste fenotype.

Tip van flip!

Wil je USA-strains in het Nederlandse klimaat kweken? Vermijdt dan de nieuwste, allerhipste soortjes en kies USA-strains die al even op de markt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Zkittle, Kush, Sherbet, Cookies of Gelato kruising. Kies een soort die minimaal een jaar op de markt is. Om je wat op weg te helpen, wij hebben goede ervaringen met de Tropicanna Poison van Sweet Seeds, de OG Kush van Dinafem en de San Fernando Valley x The Purps van Growers Choice.

Wist je dat Plantarium nu ook podcast opneemt over de kleinschalige kweek van cannabis? Klik hier voor de podcast over de buitenkweek! Foto: fukume, Shutterstock

Kies voor USA-autoflowers

Daarnaast kun je kiezen voor autoflower kruisingen van de bekendere soorten. Door de invloed van de ruderalis-genen is de kruising sterker en weerbarstiger. Daarnaast schiet een autoflower in de bloei als ze haar volwassenheid bereikt. Dat betekent, als de dame tussen de vijf en zeven vertakkingen heeft aangemaakt.

Dat betekent dat als je in mei autoflowers ontkiemt, ze sowieso in hoog zomer afbloeien. Daardoor vermijd je de regenbuien van de naderende herfst en dus een verhoogde kans op toprot en schimmels! Wat dat betreft zijn er een aantal serieus goede autoflowers op de markt. Laten we een paar USA auto’s noemen waar onze klanten vorige jaar een exceptioneel resultaat mee behaalden: de Auto Brooklyn Sunrise (een Diesel), de Auto Lemon Kix (een Zkittles variant), de Green Gelato Auto (een Gelato veredeling) en de Glueberry OG Auto (een Gorilla Glue kruising).

Stel je eens voor om een top als deze te mogen knippen, drogen, curen en consumeren. Het water loopt ons in de mond! Foto: Mitch M, Shutterstock

Volgende keer meer

In het volgende deel zoomen we verder in op de vereiste kweekinterventies als je een USA-strain in Nederland buiten gaan kweken. Deze tips en technieken gaan je helpen om de grootte en kwaliteit van je USA-buitenwiet te verhogen. Mochten er in de tussentijd vragen zijn; je kunt onze winkel natuurlijk op afspraak bezoeken. Tevens is het uiteraard mogelijk om je producten af te halen in het mooie Nijmegen. Neem een kijkje op onze website of doe ons een telefoontje. We helpen je graag.

[Openingsfoto: Strela Studio, Shutterstock]
(advertentie)