(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De experts van cannabis growshop Plantarium pikken vandaag hun educatieve draad op over legendarische wietsoorten. We hebben het natuurlijk over de serie Herb History met vandaag in de hoofdrol Purple Haze. Een wereldberoemde strain die in de sixties bezongen werd door niemand minder dan Jimi Hendrix. 

“Purple Haze, all in my brain…”

Toen wij van Plantarium besloten om het verhaal van de cannabissoort Purple Haze te vertellen, moesten we natuurlijk direct denken aan de legendarische gitarist Jimi Hendrix. De gitaarvirtuoos schreef zijn gelijknamige klassieker over de wietsoort op 26 december 1966 in een kleedkamer in Londen. En eigenlijk is het nog steeds niet helemaal duidelijk waarover hij nu precies zingt. Heeft hij het inderdaad over de Purple Haze wiet, zoals je misschien zou denken? Of gaat het nummer over een andere drugs? En wat is Purple Haze eigenlijk? Al deze vragen gaan we nu voor je beantwoorden.

… zonder díe koffer hadden we de diverse wietsoorten die nu op het gemiddelde coffeeshopmenu staan, nooit gehad!

Purple Haze, de wietsoort

Laten we daarmee beginnen; CNNBS.nl is immers een cannabisplatform!
Wie meer wil weten over het ontstaan van Purple Haze moet eigenlijk eerst de interessante geschiedenis van Haze kennen. Die hebben we in een uitvoerig artikel beschreven. Te lezen was onder meer hoe de Haze Brothers de allereerste Haze veredelden. Een lang bloeiende, redelijk instabiele plant met een tot dan toe onbekend terpenenprofiel!

Zonder één speciaal koffertje uit het begin van de jaren ’80 hadden we een heleboel wietsoorten nooit gehad… Foto: mikeledray, Shutterstock

Haze veroorzaakte een revolutie in de wereld van de cannabiskwekers en consumenten. En zoals het revoluties betaamt, zijn ze niet te stoppen als ze eenmaal op gang komen. Zo nam Sam the Skunkman in de jaren ’80 een koffer met 250.000 cannabiszaden mee naar Nederland, op de vlucht voor de Amerikaanse overheid. En let wel, zonder díe koffer hadden we de diverse wietsoorten die nu op het gemiddelde coffeeshopmenu staan, nooit gehad!

Sensi Seeds produceert de originele Purple Haze nog steeds, en bij Plantarium krijg je t/m 6 april een flinke korting op de wietzaden.

Nederlandse Purple Haze zaden

In de collectie van Sam bevonden zich onder meer de zaden van de originele Haze, gekruist door de eerder genoemde Haze Brothers. In het veiligere Nederland aangekomen, ging Sam met zijn nieuwe Nederlandse cannabisvrienden aan de slag. Zo werd ook de Haze gekruist met andere (indica dominante) soorten, om de bloeitijd te verkorten en stabiliteit te verbeteren.

In één van de generaties wietplanten die daarop volgden, zag Sam een fenotype die haar groene gloed verloor en paars werd… Dat was de geboorte van de Purple Haze! Uiteraard werden de unieke paarse fenotypes eruit gepikt en verder veredeld onder de vleugels van de Sensi Seed Club, tegenwoordig Sensi Seeds. De zaden die daaruit ontstonden, worden vandaag de dag nog steeds door Sensi Seeds geproduceerd. Wil je ze een keer proberen dan is nu een uitgelezen kans, Sensi’s Purple Haze zit namelijk in ons assortiment, en je krijgt tot en met 6 april een flinke lock down korting! Het is een aanrader voor je voorraadpotten. …en voor het voorkomen van couch locks en achterstallige huishoudelijke talen…

Purple Haze, de Jimi Hendrix klassieker

Terug naar onze muzikale held, Jimi Hendrix. Volgens kenners heeft hij het (waarschijnlijk) niet over wiet. Maar wat dan wel? In de zestiger en zeventiger jaren – de tijd van lange haren met bloemetjes erin, baarden en (voornamelijk) vredelievende mensen – gingen er namelijk behoorlijk wat speciale postzegels rond van paars papier. En mocht het kwartje nog niet vallen, we hebben het natuurlijk over LSD.
Veel mensen geloven dat Jimi in het nummer Purple Haze over deze magische papiertjes zong. De postzegeltjes waren verantwoordelijk voor euforische staten. Iedereen kent waarschijnlijk wel de beelden van euforische bezoekers van het legendarische hippiefestival Woodstock.

De nevel werd zo intens en dik dat hij [Jimi Hendrix] zichzelf erin verloor

Klinkt logisch wel toch? Jammer, maar toch is het bovenstaande verhaal over LSD en de naam Purple Haze waarschijnlijk niet helemaal waar. We weten namelijk ook dat de maker van deze speciale paarse paper trips, Owsley Stanley, zijn LSD niet de naam Purple Haze meegaf. Hij noemde zijn product namelijk Purple Monterey, in afwachting van het Monterey Pop Festival waar Hendrix zou spelen.

En dit klopt ook als we interviews van Hendrix lezen. Hij vertelt daarin dat het nummer niets te doen heeft met drugs, maar geïnspireerd is op een droom. Zoals veel van zijn nummers overigens. Jimi droomde dat hij onder de zee liep en dat hij omgeven werd door een paarse nevel (de purple haze). De nevel werd zo intens en dik dat hij zichzelf erin verloor. Zijn droom werd volgens eigen zeggen mede veroorzaakt door een science fiction boek, Night of the Light uit 1966, waarin de term purple haze voorkomt. Klinkt als een aannemelijk verhaal toch?

Beginnende buitenkwekers opgelet! Bij aanschaf van buitenwietzaden krijg je bij Plantarium de handige kweekgids voor beginners cadeau.

[Openingsfoto: Arturo Verea, Shutterstock]
(advertentie)