(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor het vierde deel van Herb History duikt cannabis growshop Plantarium in de bewogen en veelbesproken geschiedenis van de meest gekweekte sativa ter wereld: Haze! Interessant leesvoer waardoor je erachter komt waar Haze ontstaan is, en wat R. en J. Haze, Dave Watson en Neville Schoenmakers ermee te maken hebben…

Bij Plantarium zijn we al zo’n 25 jaar bezig met cannabis cultivatie. Zodoende weten we dan ook een hoop over wietzaadjes en wietsoorten, en die informatie willen we je niet onthouden. Zo schreven we de afgelopen weken drie artikelen over de geschiedenis van de beroemde strains Gelato, White Widow, en Kush.

Op aandringen van bezoekers van onze cannabis growshop richten we onze pijlen nu op een regelrechte coffeeshop klassieker. Jawel, we gaan het hebben over die sterke (en meestal dure) wietsoort met zijn typerende aroma en iets langere bloeitijd.

Had je het al geraden? We hebben het natuurlijk over… Haze!

Haze heeft een kleurrijke en veelbesproken ontstaansgeschiedenis, die we gaan samenvatten in dit artikel. Maar niet alleen dat, want we zullen ook afdwalen en maken expres belangrijke zijsprongen. Zodat jij wat te bespreken hebt wanneer je met je vrienden een smakelijke Haze-spliff deelt.

Meest gekweekte sativa

De geschiedenis van Haze begint 1970 in Santa Cruz, Californië… Exotische cannabiszaden arriveerden in de zonovergoten havens, natuurlijk tot genoegen van onze kwekende Amerikaanse vrienden. De zaden kwamen uit alle windstreken en uithoeken van de wereld, maar met name uit Mexico, Colombia en het Caribisch gebied.

De eerste met de hand getekende reclameposter voor Original Haze.

Wanneer je denkt dat kweken daarvan makkelijk was, realiseer je dan even dat er toen geen gefeminiseerde soorten waren. Je had mannetjes- en vrouwtjesplanten. Daarbij was geen enkele zaadje hetzelfde, vijf zaadjes ontkiemen betekende vijf verschillende wietplanten kweken… Ook was de kwaliteit van de bloem niet te vergelijken met onze huidige standaard. In die dagen was wiet luchtig, los, minder kristalrijk en zaten er zaadjes in. Dat laatste is iets wat vele nieuwsgierige kwekers natuurlijk graag benutte!

Gebroeders Haze

Elk goed verhaal heeft hoofdpersonen nodig. In de geschiedenis van Haze zijn dit twee broers, te weten R. Haze en J. Haze. Hebben we je meteen verklapt waar de naam Haze vandaan komt! De mannen kweekten en kruisten zeer fanatiek, zowel indoors als outdoors in een zelf gemaakte kweekkas. Compleet ingerichte kweektenten zoals wij die aanbieden bestonden toen nog niet.

De gebroeders Haze haalden veel zaden uit het buitenland en hun voorkeur ging daarbij uit naar sterke sativa soorten. Ze hielden van het euforische, upliftende effect van de oorspronkelijk Afrikaanse genetica. Het toeval wilde dat ze in de buurt woonden van een invloedrijke breeder (veredelaar, red.) genaamd Dave Watson. Deze buurman, ook wel bekend als Sam the Skunkman, wist hen regelmatig te voorzien van kwalitatieve wietzaadjes. De drie heren vonden elkaar in een gemeenschappelijke passie en begonnen een samenwerking.

Original Haze

Ze stroopten de mouwen op. De missie was het creëren van de meest euforische, zoete en sterke cannabissoort ooit. Dat begon met een inheemse sativa uit Mexico. Waarschijnlijk was het een Acapulco Gold, maar daar is nog enige discussie over. Deze kruisten ze met een Colombiaanse hybride, welke weer een mix was van Colombian Gold en Colombian Red.

Er kwam een pallet aan vrouwelijke fenotypes uitrollen. Een jaar later werden de beste vrouwtjes van deze Haze-voorloper gekruist met een landras uit Zuid-India. Het trio wist waar ze naartoe wilden, maar het stabiel krijgen van de genetica bleek een hele klus. Uiteindelijk kruisten ze het nageslacht weer terug met een landras mannetje uit Thailand. Dat bleek succesvol, en markeert de geboorte van de soort die nu bekend staat als Original Haze. In 1976 begon het bedrijf van de heren de originele Haze zaden te verkopen. Dat bleek een instant succes, want het effect en de kracht van Haze was ongekend!

Silver Haze kenmerkt zich door een langere bloeitijd, het snel schakelen naar de bloeifase, zoete toppen, een typisch aroma en zeer potente cannabis! Foto: Xela Person, Shutterstock

Onstabiel

Voordat je enthousiast raakt om de Original Haze te kweken; dit was een zeer instabiele plant met een lage opbrengst en enorm lange bloeitijd van minimaal 90 dagen. De soort was gemaakt voor een specifiek smaakpallet en dito effect. Daarbij was in die tijd de kwaliteit in de gripzakjes vele malen lager, zoals we eerder ook aangaven. Maar goed, de geschiedenis van Haze is ook nog niet helemaal verteld. Er staan immers meerdere Haze-wietsoorten op de kaart tegenwoordig. Denk aan Silver Haze, de kort bloeiende Delahaze, Purple Haze en Amnesia Haze. Waar komen die soorten vandaan?

Sam the Skunkman

In 1982 kwam Sam the Skunkman – de befaamde buurman van de Haze broeders – naar Nederland. Hij moest onderduiken vanwege politieke problemen en akkefietjes met de Amerikaanse overheid. Maar Sam kwam niet onvoorbereid naar ons land, want zijn bagage bestond onder meer uit 250.000 cannabiszaden! Stel je dat eens voor! Hij had onder andere de Skunk #1 bij zich, maar ook de voorloper van de Orange Bud genaamd California Orange, de Hindu Kush, en de Early Pearl. Én in zijn koffer zaten natuurlijk ook zaden van de Original Haze.

Zijn verhuizing naar Holland zette een hoop in werking, want sinds 1975 was Nederland een pionier in cannabis cultivatie. Dat kwam door ons tolerantiemodel; het experiment dat in de volksmond bekend staat als het gedoogbeleid. Jammer genoeg is het experiment nooit afgerond, maar laten we niet verzanden in het spuien van onze mening daarover!

Neville Schoenmakers op de achterkant van de catalogus van zijn The Seed Bank of Holland.

Terug naar de Haze dus. In de jaren tachtig was Nederland de beste plek om nieuwe genetica te ontwikkelen. Sam verkocht zijn wietzaadjes aan diverse mensen, die ieder hun aandeel hadden in het stabiliseren van de Haze genetica. Zo viel de Original Haze onder meer in handen van Neville Schoenmakers. Een belangrijk persoon, die door Steven Hagar van het cannabisblad High Times de King of Cannabis werd genoemd. Hij had een enorme invloed op de internationale cannabiscultuur, op genetica en op de verkoop van zaden. De enige echte King of Cannabis wat ons betreft. Laten we je vertellen waarom.

The Seed Bank of Holland

Nadat Neville een heroïneverslaving overwon, richtte hij de Seed Bank op, wat later bekend stond als The Seed Bank of Holland. Het was het eerste bedrijf dat zaadjes per post verkocht aan kwekers in binnen- en buitenland. Nu is dat normaal, maar Neville was een pionier. Hij kocht een landgoed in het oosten van het land, toevalligerwijs op enkele kilometers van onze winkel in Nijmegen. Op dat landgoed zette hij kassen neer met industriële verlichting en gaf het de naam Cannabis Castle. Op deze plek ontkiemde hij zijn exotische wietzaadjes, die hij verder veredelde om ze te stabiliseren en nieuwe soorten te creëren. Heb je weleens van Northern Lights gehoord? Die wietsoort is hier gemaakt.

Er bestaan verschillende verhalen over hoe Neville aan de Original Haze zaden kwam. In één van die verhalen kwam hij in Nederland in contact met Sam the Skunkman. Wat ons betreft aannemelijk, aangezien ons landje immers niet zo heel groot is. Neville was geïntrigeerd door de nieuwe Californische genetica en kocht (of kreeg?) wat zaadjes van Sam. Hij nam de soort op in zijn assortiment. Zo vinden we in de catalogus van de Seed Bank een mooie beschrijving van de Original Haze:

“The fragrance is complex and deep, with floral aromas over a dark bottom of notes that reminds leather. When is used in a hybrid, brings fascinating notes of deep and complexity taste as well as a unique characteristical effect. Even though is not for everyone, cannaisseurs will find it irresistible this Haze”.

Het verkorten van de bloeitijd

Tezamen werkten ze ook verder aan nieuwe Haze kruisingen. Op zijn landgoed ontkiemde Neville verschillende Original Haze zaden en selecteerde daarvan vijf verschillende planten. Drie vrouwtjes en twee mannetjes, die later de basis zouden vormen van veel populaire soorten op de kaart van je favoriete coffeeshop. Zo wist hij ook de bloeitijd van de Original Haze te verkorten door selectieve kruisingen met Afghani indica’s. Iets waar iedere Nederlandse groeier hem dankbaar voor dient te zijn, want dominante sativa’s zoals Haze hadden gemiddeld vier maanden bloeitijd nodig!

Operatie Green Merchant

Succes en faam gaan gepaard met moeilijkheden en uitdagingen. In 1990 werd Neville een doelwit van de DEA. Hij had enorm goede genetica in handen en verkocht zijn zaden ook in de VS. Dat stoorde de Amerikaanse overheid, die de beginnende cannabiscultuur maar wat graag de kop in wilde drukken. Zijn arrestatie kon niet uitblijven.

Dat gebeurde op 24 juli toen Neville familie bezocht in Australië. Hij werd achter slot en grendel gezet en diende te wachten op zijn rechtszaak. Na een jaar in het gevang werd zijn borgsom vastgesteld en kon hij zichzelf vrijkopen. Hij deed wat ieder mens zou doen. Onderduiken, de stilte opzoeken en terugkeren naar Nederland. Toch bleef hij wel op de most wanted list van de FBI staan, maar gelukkig kon hij niet uitgeleverd worden. Zijn activiteiten waren in Nederland immers legaal! Klaar met alle uitdagingen verkocht hij in 1991 zijn zadenbank en cannabis kasteel aan de Sensi Seed Club van Ben Dronkers. Daar ging hij als hoofdkweker aan de slag. De samenvoeging van beide bedrijven bleek ook het ontstaansmoment van het nu bekende Sensi Seeds.

Super Lemon Shining Silver Amnesia Mega Golden Haze…

Let op, het verhaal van Neville gaat nog verder. Na een periode bij Sensi Seeds gewerkt te hebben, besloot hij samen met Arjan Roskam in 1995 Green House Seeds op te richten. Tezamen met zijn nieuwe collega’s Mr. Nice en Shantibaba kon hij zich richten op nieuwe kruisingen. Denk dan aan de White Widow zoals we in een eerder artikel beschreven. Ook ging hij verder met nieuwe Haze kruisingen, gebaseerd op de Original Haze en de ontstaande zusjes en broertjes uit Californië. Zo ontstond Amnesia Haze, Super Silver Haze en Super Lemon Haze. En daarmee is de veredeling van Haze nog niet klaar…

#legaliserendoejesamen

Op 30 maart van dit jaar overleed Neville Schoenmakers. De afgelopen jaren was hij zeer actief om in Australië medicinale cannabis te legaliseren. Laten we hem met dit artikel herdenken, want realiseer je nu eens voor welke impact hij en al deze mannen hebben gehad op onze Nederlandse cannabiscultuur. Dat is ook direct de reden dat het zo belangrijk voor ons is om de geschiedenis van wietsoorten te vertellen. De meeste coffeeshopbezoekers hebben geen idee welke uitdagingen, problemen en obstakels er waren voordat ze hun gekochte soortjes nuttigen. Dat is op zich helemaal niet erg natuurlijk, je hoeft niet alles te weten. Toch dienen we met elkaar onze cannabiscultuur in stand te houden en tezamen te streven naar een acceptabeler model hoe we als Nederland met cannabis omgaan. Daar hoort ook het delen van informatie bij.

Je bent van harte uitgenodigd bij Plantarium om kennis op te doen van wietsoorten. Deelname is gratis maar er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen.

Heb je verdere vragen over de kweek van Haze? Wil je weten hoe diverse Haze soorten zich in je kweektent gedragen? Of onder LED? Kom gerust langs, stuur ons een mail op info@plantarium.nu of maak een afspraak in onze winkel. Dan nemen we alle tijd en bekijken we samen welke Haze soort voor jouw kweek-voor-eigen-consumptie het meest geschikt is. Anders tot de volgende Herb History!

[Openingsbeeld: Aleynikov Pavel, Shutterstock]
(advertenties)