(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En, gieren de buitenwietkriebels al door je aderen? Bij ons wel! Toch is het in veel gevallen beter om nog even met het ontkiemen van je wietzaadjes te wachten. Cannabis growshop Plantarium legt je uit waarom, en vertelt je natuurlijk ook hoe het wél alvast kan. Haast je dus niet met de buitenwiet.

Psst! De lente komt eraan, tijd om zaden te ontkiemen! Schiet maar op! …of toch niet? Weet dat je zeker niet de enige bent met zulke ontkiemkriebels! Ook bij Plantarium liggen de koffiefilters al klaar om te ontkiemen. Toch is het niet altijd een goed idee om zo vroeg in het seizoen te beginnen, maar het is natuurlijk wel prima mogelijk. In dit artikel lees je wanneer niet, en wanneer wel. Vol met praktische tips dus, zoals je van ons gewend bent.

De lente komt eraan, tijd om zaden te ontkiemen! Schiet maar op! …of toch niet? Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Een goede voorbereiding…

Buitenkweken vereist enige planning. Zo is het ten eerste belangrijk om een wietsoort te kiezen die bij jouw behoefte past. Ga je voor de volle grond? Kies dan voor een schimmelresistente, weerbarstige soort, bijvoorbeeld zoals een uit ons assortiment met Nederlandse buitensoorten. Heb je meer behoefte aan speciale wietsoortjes? Dan kun je denken aan een autoflower, gekruist met diverse hippere strains. Hierover hebben we vorige keer al een flink stuk geschreven. Verduisteren is natuurlijk ook een optie, maar vereist veel werk en belangrijk om je luchtvochtigheid in je donkere kamertje te blijven monitoren.

…is het halve werk!

Ten tweede is het natuurlijk de vraag, wanneer ga ik ontkiemen? Laten we vooropstellen: je kunt op ieder moment ontkiemen, want dat is het probleem echt niet. Wel is het zo dat als je vroeger in het seizoen ontkiemt, je ook moet nadenken over waar en hoe de dames gaan groeien. Het is namelijk wel zo dat planten al vrij snel te groot worden en meer licht nodig hebben.

We zien dan dat mensen in maart al beginnen, maar niet nagedacht hebben dat de planten pas in mei naar buiten kunnen. Dat betekent dat de dames dus minimaal een maand ergens moeten kunnen groeien. Dat kan dan niet meer voor het raam of onder een bureaulampje, want een plant heeft natuurlijk steeds meer licht en ruimte nodig naarmate ze ouder en groter wordt. Helaas kun je daarvoor in maart ook nog niet buiten terecht, want dat is natuurlijk nog te koud.

Laten we het praktisch maken en uitleggen welke fases je kunt verwachten. Dan kun je op basis daarvan bepalen of het voor jou de moeite is om eerder te starten met ontkiemen.

Twee tot drie weken voorgroeien

Na het ontkiemen wil je de zaadjes in kleine potjes plaatsen met lichte, luchtige grond. Idealiter hang je daar een voorgroeilamp boven, maar een bureaulamp is ook prima. De aanwezigheid van een lamp voorkomt dat de zaailingen onnodig gaan strekken. Je krijgt dan geen lange dunne slungels die omvallen, wat wel gebeurt als je de potjes voor het raam zet. In de kleine potjes onder een lampje kan een zaailing prima twee weken vertoeven. Je ziet dan dat ze opgroeit en meerdere vertakkingen aanmaakt.

Deze zaailingen hebben duidelijk te weinig licht, daarom zijn ze zo lang en zo dun. Foto: Algirdas Gelazius, Shutterstock

Verpotten

Na een drie tot vijftal vertakkingen willen de kleine groene dames naar een grotere pot verhuizen. In het geval van een buitenkweek betekent dat een tussenmaat. Niet de definitieve verblijfplaats van 35 liter (of groter) of de volle grond, maar net een maatje groter. In deze tweede voorgroeifase hebben je dames ook wat meer licht nodig. Een spaarlampje van 18 Watt volstaat dan niet meer. Het schenkt je dames te weinig licht, wat groeiachterstand en het ontstaan van allerlei gebreken veroorzaakt. Het kan zelfs stressverhogend werken, wat de kans op hermafroditisme vergroot. Niet aan te raden!

Welk licht?

Je hangt dan een paar TL-balken boven je net verpotte dames. Of je kiest ervoor om voor te groeien in een klein kweektentje met een 150 watt HPS lamp of een 110 watt Elektrox. Deze lichtbronnen zijn prima voor deze fase. Een HPS lamp kan een betere optie zijn, omdat het ook wat benodigde warmte genereert. Dan kun je de dames prima 2 tot 4 weken extra laten voorgroeien. En een goede tip die we je willen meegeven: dit kweektentje kun je dan ook weer gebruiken om in te drogen! Hang er een droognet in en het is geregeld. Dat gaat perfect en zonder geuroverlast in onze compleet ingerichte voorgroeitent. Wil je meer weten over extern voorgroeien, lees dan hier verder.

Oftewel…

Heb je niet de mogelijkheid om je wietplant binnen 2 tot 4 weken te laten groeien? Dan is het vaak verstandiger om gewoon nog even te wachten met ontkiemen. Echte Nederlandse buitensoorten worden sowieso al erg groot, en helemaal als je onze kweektips ter harte neemt. Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Begin in dat geval eind april eens rustig met ontkiemen.

Hoe ouder een plant, hoe groter. Maar een grotere plant heeft ook meer licht nodig. Je keukenraam of een spaarlampje is al snel niet meer voldoende. Foto: underworld, Shutterstock

Toch vast voorgroeien?

Er zitten namelijk wel degelijk voordelen aan extern voorgroeien en eerder ontkiemen. Je begrijpt dat de plant dan aanzienlijk meer tijd heeft alvorens ze in de bloei schiet. Het moment van omschakelen van groei naar bloei is redelijk vaststaand in het seizoen. Namelijk rond augustus, als de dagen korter worden.

Je begrijpt, een plant die al wat weken oud is, zal ook een stuk groter zijn tijdens het intreden van de bloeifase. Een grotere plant betekent ook meer oogst, mits alles goed gaat natuurlijk… Tegelijkertijd kan zo’n groot formaat wietplant ook een nadeel zijn. Veel kwekers hoeven echt geen 3 meter hoge buitenplant in de achtertuin van hun rijtjeswoning. Een grotere plant kan meer geur produceren en valt meer op. Daarnaast is een grotere plant lastiger onder een afdak te zetten, wat wel een enorm voordeel is. Onder de overkapping krijgt de afbloeiende buitenplant immers minder regen te verduren. Minder vocht betekent minder kans op toprot!

We hopen dat je op basis van bovenstaande informatie een goede keuze kunt maken. Laat je ook vooral ook voorlichten in de aanschaf van buitenzaadjes, een mindere keuze is namelijk pas tijdens het bloeien zichtbaar. Voel vrij om ons te benaderen via Plantarium.nu.

(advertentie)