(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geen Herb History deze week, maar een hele nieuwe serie waarin voorgroeien centraal staat. De eerste periode uit het leven van een wietplant dus. En daar hoef je dus geen kweekruimte voor op te geven als het aan Plantarium ligt. Sterker nog, er kleven een hoop voordelen aan het voorgroeien in een speciaal daarvoor bestemde ruimte, lees maar mee.

We vonden het tijd voor een kleine onderbreking van de Herb History geschiedlessen. Begrijp ons niet verkeerd, we schrijven ze met veel plezier maar we blijven immers ook cannabis kweekspecialisten. Vandaar dat we even overschakelen naar andere kost, namelijk het voorgroeien van je cannabisplanten. En wees maar niet bang; als de tijd er rijp voor is duiken we weer met plezier in de geschiedenisboeken voor een lesje Herb History.

Maar nu dus een geheel nieuwe kweekserie. We zullen je zoals je gewend bent van kennis en ervaring voorzien, en dan met name over het opkweken van jonge wietplantjes. Want wie wil er nu niet een zo gezond en sterk mogelijk zaailing, in een zo kort mogelijke tijd?

Snel een sterke zaailing, wie wil dat niet?

De cannabis kweekcyclus

Laten we de reeks beginnen met een snelle en beknopte schets van de complete kweekcyclus van de cannabisplant. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar het is écht belangrijk om goed te begrijpen wat je doet. Daar hoort ook bij dat je weet en rekening houdt met het stadium waarin je wietplant zich bevindt.

Ontkiemen en voorgroeien

De complete kweekcyclus van cannabis kunnen we in aantal fases opdelen. Alles start natuurlijk met de ontkiemfase, waarin je de cannabiszaden ontkiemt. We raden je daarvoor de koffie-filter-methode aan. Na het ontkiemen begint de voorgroeifase, ook wel de opkweek genoemd. In deze fase plant je het succesvol ontkiemde zaadje in licht bemeste aarde en laat je haar binnen één tot drie weken opgroeien tot een zaailing. Hoe je dat het beste doet, vertellen we je zo.

Groeien en bloeien

Na de voorgroeifase plant je de puberende jongedame over naar een grotere pot en begint de groeifase! Je verwent je groene godinnen met 18 uur licht per dag en ziet ze volwassen worden. Op het perfecte moment schakel je letterlijk de klok om, en forceer je de planten te bloeien. Wanneer dat moment is, lees je hier.

In het nieuwe lichtschema worden je planten nog maar 12 uur per etmaal belicht. Door de 12 uur durende dagen en de 12 uur durende nachten, betreden je dames de bloeifase. Daarin produceren ze hun geurende bloemen, oftewel jouw wiet. Na gemiddeld 8 weken bloeien is het dan zover. Eindelijk! Het oogstmoment is gekomen en de droogfase staat voor de deur.

Drogen en rijpen (curen)

Na een droogtijd van om en nabij de twee weken begint wat ons betreft een vaak onderschatte en/of vergeten fase, het curen! In dit stadium bewaar je de gedroogde toppen in afgesloten, lucht- en lichtdichte potten. Idealiter bij een luchtvochtigheid van 62%. Mocht je daar meer over willen weten, lees dan dit artikel nog eens rustig door.

Voorgroeien kan ook buiten je kweektent. Foto: PhuShutter, Shutterstock

Voordelen van een extra tentje…

Alle bovengenoemde stadia kun je prima in één en dezelfde kweektent doorlopen. Het is ook belangrijk om alles ín je kweektent te doen, omdat die (als het goed is) voorzien is van een geurfilter, en je daardoor geen geuroverlast veroorzaakt. Maar het voorgroeien kan ook eerder beginnen, in een éxtra tweede en kleinere kweektent. En daar zitten aardig wat voordelen aan; we zullen ze voor je opsommen, en maken het ook direct praktisch voor je.

Je bespaart tijd

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een complete cyclus in één kweektent, een paar maanden in beslag neemt. Na het knippen droog je de toppen natuurlijk in je tent, met het koolstoffilter en afzuiger aan. Nogmaals: zorg dat je niemand tot last bent en voorkom geuroverlast.

Dat betekent helaas ook dat je de kweektent pas weer kunt gebruiken als de droge cannabistoppen in je curing jar zitten. Hierdoor kun je pas een vijftal nieuwe zaadjes ontkiemen als de oogst (bijna) droog is. Voorgroeien buiten de tent helpt je van dit probleem af. Het geeft je de mogelijkheid om gewoon wat eerder te starten met ontkiemen. Met een kleine extra voorgroeitent bespaar je al gauw twee tot drie weken. Als de kweektent weer gereed is voor de volgende ronde, zijn jouw zaailingen meteen al klaar voor de grote pot!

Kleinere kweektent, minder stroom

Naast de tijdsbesparing heeft het eerder voorgroeien ook een ander praktisch voordeel. Je kunt nu namelijk met een iets kleinere tent en dito lichtbron in je jaarlijkse cannabisbehoefte voorzien! Laten we dat toelichten. We gaan er van uit dat je kweekt om genoeg cannabis te hebben voor je eigen consumptie. Deze cannabisbehoefte bestaat uit het aantal gram dat jij jaarlijks nodig hebt. Hoe je dat eenvoudig kunt berekenen lees je hier.

Plantariums voorgroei-set bestaat uit een hoogwaardige kweekt, voorgroeilamp, koolstoffilter, afzuiger, slangen, potjes, thermometer, katrollen en tijdschakelaar.

We zien dat mensen die de complete cyclus in één kweektent doen, ongeveer drie oogsten per jaar afronden. Je hebt namelijk ongeveer twee dagen nodig voor het ontkiemen, twee weken voor de voorgroei, tussen de 2 en 6 weken voor de groeifase, minimaal 7 tot 12 weken voor de bloeifase en dan nog eens 2 weken drogen.
Maar: als je buiten je tent voorgroeit, kun je prima vier oogsten per jaar kweken. Je bespaart immers tijd voor een extra ronde met vier planten.

Als je één oogst extra per jaar kan doen, heb je bijvoorbeeld geen 400 Watt licht nodig maar haal je je jaarlijkse behoefte ook prima met een 250 Watt lamp. In plaats van drie ruime rondes met een 400 Watt lamp, kun je nu in één jaar vier rondes met een 250 Watt lamp kweken. Je behaalt ongeveer dezelfde jaarlijkse opbrengst, in dezelfde tijd. Helemaal als je ook nog eens droogt in het voorgroeitentje. Maar laten we niet te hard van stapel lopen…

Een lager wattage kweeklamp betekent ook automatisch een kleinere tent. Dat heeft met de footprint van een lamp te maken. Met footprint doelen we op het gebied (vloeroppervlak) dat een lamp effectief beschijnt. Zie het als de spreiding van het licht. Een grotere footprint betekent een grotere spreiding. In de meeste gevallen heeft een lamp met een lager Wattage ook een kleinere footprint. Logisch ook, aangezien de lamp minder stroom verbruikt en dus ook minder licht produceert.
Een 100 Watt HPS lamp beschijnt ongeveer 70 bij 70 centimeter effectief, als het gaat om de lichtbehoefte van cannabis. Een 400 Watt lamp heeft dan weer een footprint van ongeveer 1 bij 1 meter. Oftewel, hoe lager het Wattage van de lamp, hoe kleiner het formaat tent.

Voor de ervaren kwekers onder ons: ja, de footprint heeft ook met de reflectorkap te maken. Een Azerwing creëert met dezelfde lamp een grotere footprint dan een standaard hamerslag kap. De lichtspreiding is gewoonweg beter in de uiterste randen van het kweekoppervlak. Toch hebben planten in de bloeifase wel een minimaal aantal PPF/d’s nodig (de hoeveelheid licht die daadwerkelijk het blad bereikt). Zo zien we dat iemand die kweekt met een 100 Watt HPS lamp in een 80×80 centimeter tent, rare verschijnselen gaat zien in de randen langs de tentwand. Daar krijgt het blad namelijk te weinig licht, ondanks dat het er natuurlijk wel licht is. Gevolg: een strekkende plant en een ongelijk bladerdek…

De grote internodale afstand van deze slungelige zaailing had voorkomen kunnen worden door gebruik te maken van een speciale voorgroeilamp. Foto: Grian Bannok, Shutterstock

Een sterkere zaailing

Naast de tijdsbesparing, de kleinere tent en het mindere stroomverbruik zit er nóg een voordeel aan de voorgroei. Althans, wanneer je gebruik maakt van apart klein kweektentje, zoals onze compleet ingerichte voorgroeiset. De aparte tent geeft je de mogelijkheid om de temperatuur en vooral de vochtigheid beter te kunnen controleren. Daarbij zit in deze set onze favoriete voorgroeilamp: de Elektrox. De twee PL-lichtbalken stralen een blauwer spectrum licht uit, speciaal voor jonge zaailingen.
Het afgestemde licht zorgt voor een kortere internodale afstand. Of in normaal Nederlands: de afstand tussen de vertakkingen is kleiner. Dat is ideaal, want hierdoor is je plantje sterker, korter en is ze sneller klaar om verpot te worden. Daarbij bevat de voorgroeiset ook een koolstoffilter en buisventilator, zodat de plantjes verse lucht met CO2 krijgen en eventuele ongewenste luchtjes worden gefilterd.

Dat was het voor nu… Volgende week gaan we op de materie verder. Dan zoomen we in op de diverse perspectieven en manieren van de voorgroei. Wat zijn de nadelen van de opkweek voor het raam? Of de voordelen van de voorgroei in een propagator of voorgroei-tent? Kun je snoeitechnieken in de voorgroei toepassen? Welke voedingsmiddelen gebruik je dan? Wanneer begin je er eigenlijk mee?

Mocht je niet kunnen wachten, we staan voor je klaar. In onze webshop zie je de producten waarover we spreken en lees je meer informatie. Daarbij staat alles in onze winkel in Nijmegen opgesteld en aangesloten. Belangrijk om te zien waarmee je wil gaan kweken toch? Vanzelfsprekend gaan we ook graag met je in gesprek. Ons team praat maar al te enthousiast over alles wat met cannabis te maken heeft. Zelfs zover dat we op onze vrije dag vaak zat een bakje koffie drinken met collega’s en de nieuwste innovaties of ontwikkelingen bespreken. Passie in wat we doen!

[Openingsfoto: Bogdan Netiaga, Shutterstock]
(advertentie)