(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook in Zuid-Afrika zijn de tijden veranderd en dan bedoelen we qua cannabis. In 2018 werd na een legendarische rechtszaak het privégebruik van wiet gelegaliseerd en dit jaar worden de eerste vijf teeltvergunningen verstrekt. Eén wel heel bijzondere legale wietkweker van het land is onlangs bekendgemaakt: aardbeienboerderij Polkadraai!

 

Van aardbeien naar mediwiet

Polkadraai is een begrip in Zuid-Afrika, tenminste onder liefhebbers van aardbeien uit de provincie West-Kaap. Er werken liefst 550 mensen op de hightech, hydrologische farm. Maar de drie broers Barry, Leslie and Julian Zetler breiden hun naam en faam nu uit met vele duizenden medicinale cannabis consumenten, want ze krijgen als een van de eersten een felbegeerde overheidslicentie om mediwiet te gaan telen!

De allereerste licentie ging in april naar Afriplex en hun partner House of Hemp. De drie aardbeienbroers gaan commercieel wiet kweken onder de vlag van hun handelsbedrijf Felbridge, zodat je straks bij de groenteboer niet per ongeluk Orange Bud van Polkadraai meeneemt in plaats van aardbeien…

Het logo van Felbridge is een mooie mash-up van een wietblad en de vlag van Zuid-Afrika…

20.000 kilo wiet per jaar oogsten

Maar zonder gekheid, de ambities van de broers Zetler reiken ver, nu ze de vergunning binnen hebben van de South African Health Products Regulatory Authority (SAHPRA). Daarmee mogen ze wiet telen voor medicinaal gebruik, maar ook cannabis importeren en exporteren!

De overheidslicentie betreft de bestaande kas van 13.000 vierkante meter aan de West-Kaap. Daar wordt naar verwachting straks jaarlijks 20.000 kilo (!) gedroogde wiet geproduceerd. En dan heeft het bedrijf ook alvast extra kasruimte aangekondigd voor de wietteelt, ter grootte van nog eens 37.000 m2. En dat allemaal heel handig gelegen (voor die export) op slechts 25 kilometer van het internationale vliegveld van Kaapstad!

‘West-Kaap wereldwijde hotspot voor medicinale cannabis’

De Zetler broers zijn de baas bij Felbridge, van boven naar beneden: Leslie, Julian en Barry

CEO Leslie Zetler van Felbridge: “Het toekennen van onze licentie door SAHPRA betekent een grote mijlpaal voor het bedrijf. En het verstevigt ons vertrouwen in de voordelen van medicinale cannabis als een rendabel en natuurlijk alternatief voor conventionele medicijnen.” En daarbij wil Felbridge volgens hun baas ook graag optreden als ‘leider van de lokale cannabis industrie’ in Zuid-Afrika, uiteraard op een ‘veilige en verantwoordelijke manier’.

De eerste oogst wordt al in het eerste kwartaal van 2020 verwacht. Om een en ander in goede banen te leiden, heeft Felbridge een heuse Chief Cultivation Officer aangetrokken, met ‘meer dan 20 jaar ervaring in de internationale en lokale sector’. Hij moet het kweekproces gaan managen eén het personeel trainen.

“De combinatie van een goed gereguleerde industrie en bestaande landbouw- en farmaceutische sectoren  van wereldklasse positioneert Felbridge, de West-Kaap en Zuid-Afrika als globale hotspot voor de productie van medicinale cannabis”, stelt Leslie Zetler. Klimaat, ervaring, infrastructuur en mensen maken de regio volgens hem tot de perfecte wietteelt-locatie. Bovendien gaat het bedrijf samenwerken met lokale onderwijs- en wetenschapsinstellingen voor productontwikkeling.

En wie mist de wietboot?

Door de internationale markt te voorzien van hun ‘high quality pharmaceutical grade cannabis products’, haalt het bedrijf inkomsten binnen voor de economie en schept men werkgelegenheid. Het zijn steevast dezelfde argumenten die je hoort van zowel bedrijven als overheden in landen die de commerciële wietteelt omarmen.

En dat lijstje landen groeit gestaag: Canada, Australië, Columbia, Jamaica, Griekenland, Thailand, Zimbabwe, et cetera. Opvallendste afwezige? Neder(wiet)land…

(advertentie)