(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er werd tot bij de hoogste rechter in Nederland over gebakkeleid: mag je het geld dat je kwijt bent om zelf je medicinale cannabis te kweken als ‘specifieke zorgkosten’ van je inkomstenbelasting aftrekken? Welnu, volgens de Hoge Raad mag je dat inderdaad doen, mits je beschikt over een verklaring van een arts dat je die home grown wiet nodig hebt!

 

Dure wiet die niet wordt vergoed

Een fijne uitspraak dus voor met name de vele patiënten in Nederland die de officieel goedgekeurde Bedrocan-wiet niet kunnen betalen, of bij wie die paar ‘legale’ soorten die er via de apotheek beschikbaar zijn niet afdoende werken.

En van de zorgverzekeraars hoef je als hulpbehoevende burger ook helemaal niets te verwachten op dit gebied. Sinds twee jaar wordt mediwiet door geen enkele instantie meer vergoed. Dan is zelf thuis je wiet kweken dus soms gewoon bittere noodzaak.

Ruzie over kosten van thuisteelt (en coffeeshopwiet/olie)

Zoals in het geval waarover de Hoge Raad nu een definitief oordeel heeft geveld. Het betreft een vrouw die aan de ziekte van Crohn lijdt. Al sinds de eeuwwisseling krijgt ze daarvoor cannabis voorgeschreven van haar arts. Alleen werkt de Bedrocan-wiet dus niet goed genoeg en neemt ze haar toevlucht – met instemming van haar dokter – tot de thuisteelt.

Ze trekt in de jaren 2012 en 2013 een ‘kweekbedrag’ van 6.000 euro af van de aangifte inkomstenbelastingen/premie volksverzekeringen, wegens ‘specifieke zorgkosten‘ die ze moet maken. Daarbij moet je trouwens ook nog denken aan wat extra inkopen van wiet en olie in coffeeshops. En over deze aftrekpost gaat de ruzie tussen patiënt en overheid (lees; de staatssecretaris van Financiën).

LEES OOK: Studie: Ziekte van Crohn compleet in remissie dankzij cannabis

Goed nieuws voor patiënten voor wie Bedrocan-wiet te duur is of niet werkt: de kosten voor het kweken van hu eigen medicinale cannabis mogen ze aftrekken van de belasting, mits ze een voorschrift van hun arts op zak hebben… [foto: r Ben Schonewille/Shutterstock]

Kosten zelf wiet kweken aftrekbaar (mits op voorschrift arts)

Bij de vorige juridische clash oordeelde het Gerechtshof in de hoger beroep-zaak nog negatief voor de thuisteelster. Ze had weliswaar een voorschrift van haar arts dat ze haar eigen wiet als medicijn nodig had, maar die cannabis was haar ‘niet door een arts verstrekt’. Mierengeneuk over woorden inderdaad, maar het Hof stond dus mooi niet toe dat de kosten voor het zelf kweken van wiet als ‘specifieke zorgkosten’ mochten worden opgevoerd.

Maar gelukkig ging deze dappere vrouw het nog hogerop zoeken en diende ze een cassatieverzoek in bij de Hoge Raad.

En deze hoogste rechterlijke instantie in Nederland oordeelt – met de parlementaire geschiedenis in de hand – dat “aan het woord ‘verstrekt’ geen verdergaande betekenis toekomt dan dat het middel moet zijn voorgeschreven door een arts”. Met andere woorden: de kosten van de thuis gekweekte wiet zijn WEL degelijk aftrekbaar als specifieke zorgkosten!

Check HIER de volledige uitspraak van de Hoge Raad

Coffeeshop-inkopen niet aftrekbaar

Overigens was het geen 100% knock-out overwinning voor de dappere patiënt. De kosten die zij maakt voor aanschaf van wiet en wietolie in coffeeshops mag ze niét aftrekken van de belasting. Want die zijn dan weer niet voorgeschreven door een arts…

[openingsfoto: Sunshine Seeds/Shutterstock]
(advertenties)