(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waarom snijdt sommige wiet door je keel als een botte schaats, terwijl andere langs je huig glijdt als een warm zomerbriesje? Cannabis growshop Plantarium legt het je uit in hun tweedelige cannabis cure cursus, waarin je leert hoe je cannabis de juiste nabehandeling geeft en zijdezacht laat smaken!

De komende twee artikelen gaan over de wereld van het curen. Oftewel, hét proces om cannabis het beste te laten smaken. Je kunt nog zulke mooie, dikke, harde toppen kweken maar als je geen aandacht hebt voor het drogen en het curen, kun je die cannabis cup wel op je buik schrijven… Curen is helemaal relevant voor met zorg gekweekte buitenwiet, dus lees vooral verder.

Mensen curen al eeuwenlang diverse soorten groenten, kruiden en vlees. Het proces van rijpen zorgt ervoor dat de verse geur en smaak niet verloren gaat, en het product langer houdbaar is. In de cannabiswereld is het niet anders, curen zorgt ervoor dat het aroma en de smaak van cannabis zo goed mogelijk behouden blijven. Het is een onderschat maar essentieel onderdeel van het binnen- en buiten kweken.

Wat ís curen?

Curen is het rijpingsproces en de laatste fase van de cannabiskweek. Curen doe je nadat je de toppen één a twee weken ten droge hebt gelegd. Na het drogen stop je de toppen in een speciale curing jar of andere afgesloten container zoals een glazen weckpot. Dat doe je wanneer de toppen ‘knakdroog’ zijn, ofwel wanneer de takken nét droog genoeg zijn on te knakken wanneer je ze buigt. Door ze in een glazen weckpot of een RVS CVault te bewaren zorg je ervoor dat de toppen niet te snel uitdrogen. In deel #2 van deze cannabis cure cursus gaan we hier verder op in.

Wat gebeurt er tijdens het curen?

Tijdens het curen van cannabis zorg je ervoor dat wiettoppen zo lang mogelijk een bepaalde vochtigheid behouden. Door de aanwezigheid van het vocht blijven er diverse processen gaande die de smaak en potentie van je wiet significant verbeteren. Mits jij voor de ideale omstandigheden zorgt; de wiet mag namelijk niet te droog zijn maar ook zeker niet te vochtig, want dan kan het in de afgesloten container gaan schimmelen. Het blijkt dat 62% de ideale relatieve luchtvochtigheid is om te curen.

Curen is het rijpen van wiet voor behoud van een goede smaak. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Burpen is verleden tijd

Vroeger moesten we onze container of weckpot in de eerste dagen van het curen dagelijks even openen. Dat was om een eventueel teveel aan vocht eruit te laten, en zo schimmel te voorkomen. Een flinke klus, want dit ‘burpen’ moest iedere dag gebeuren. Gelukkig is die tijd voorbij, inmiddels zijn er namelijk zogeheten Boveda Patches op de markt. Deze patches stop je in de container, bij de cannabis. De patch zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid precies op 62% blijft. Burpen is daarmee niet langer nodig. We waren bij Plantarium eerst sceptisch maar we hebben de luchtvochtigheid gemeten en de patches werken zeer goed. Een kind kan de was doen!

De ideale cure-temperatuur?

Niet alleen de luchtvochtigheid maar ook de temperatuur is belangrijk voor een fatsoenlijke cure. Als het te warm is vervliegen er smaakstoffen (essentiële oliën, terpenen) en droogt wiet te snel uit. Te koud curen zorgt voor een gras-smaak en kans op schimmel. Curen doe je idealiter bij een temperatuur tussen de 16 en 21 graden.

Al na een cure van twee weken is er een duidelijke verandering in smaak en aroma. Na een cure van drie maanden weet je niet wat je proeft! Zo hadden we de luxe om een anderhalf jaar oude Crystal Candy te mogen roken, direct uit de curepot. Niet normaal zoet, zéér zacht en nog steeds net zo potent als vlak na de oogst!

Wat is de perfecte top?

We beantwoorden deze vraag eerst, om je een idee te geven over het streven bij het curen. En let op, deze standaard met betrekking tot kwaliteit is heel normaal in een goede dispensary in Californië of Canada. In de Nederlandse coffeeshops helaas nog niet altijd…

Een gecurede wiettop met het perfecte vochtgehalte geeft wat mee als je haar indrukt, net zoals een marshmellow. Je moet haar in de grinder stoppen om goed te kunnen vermalen. Wanneer je de cannabis tussen je vingers kunt verkruimelen is het te droog. De meerderheid van de geur- en smaakstoffen zullen dan ook zijn vervlogen.

Wanneer wiet ruikt naar ammonia (niet te verwarren met Amnesia, red.) is ze vaak nog te nat. Cannabis zou haar geur al moeten verspreiden zonder dat de top geknepen of opengebroken wordt. Wanneer je aan de buitenkant niets ruikt, maar als je de top openbreekt wel, is er te snel gedroogd of niet (fatsoenlijk) gecured. Alle buitenste terpenen zijn waarschijnlijk allang verdampt en ook haar potentie is afgenomen. Zonde!

Als er nog een tak aanwezig is dient deze te knakken en ook een duidelijke ‘knak’ te produceren. De tak mag niet breken (te droog) of dubbelvouwen (te nat)… Nu je weet welke standaard we bij Plantarium hanteren, kunnen we de voordelen van het curen verder uitdiepen.

Cure voordeel #1: behoud van vluchtige stoffen

In cannabis zitten meer dan 86 cannabinoïden zoals THC, CBD en CBG. Ook bevat de bloeiende wietplant honderden terpenen, stofjes die verantwoordelijk zijn voor de geur- en smaak van cannabis. Daarbij hebben terpenen ook een grote invloed op de mate van het high/stoned gevoel. Volgens de wetenschap is het zo dat niet alleen de cannabinoïden zorgen voor de bewustzijnsverruiming, maar ook de verschillende terpenen daar een invloed op hebben.

Kijk dus niet alleen naar het THC percentage, maar ook naar de smaakstoffen. Goede wiet ruikt en smaakt sterk. Helaas is het zo dat terpenen enorm snel verdampen. Iedere kweker weet dat een levende plant anders ruikt dan de droge top. Dat komt omdat terpenen verdampen op het moment dat je oogst en gaat drogen. Daarbij heeft ieder terpeen zijn eigen verdampingspunt waarop het stofje vervliegt. Sommige terpenen verdampen al bij 21 graden Celsius! Ook hier komt het curen om de hoek kijken. Een fatsoenlijke, langzame cure op een lage temperatuur zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk terpenen in de top blijven. Veel terpenen = veel smaak = veel aroma = krachtiger high!

Terpenen zoals limonene zijn vluchtige stoffen, sommigen vervliegen al bij 21 graden Celsius. Foto: Pixel-Shot, Shutterstock

Cure voordeel #2: minder chlorofyl, zacht voor je keel

Waarschijnlijk ken je het wel. Die scherpe smaak in je keel en het gevoel alsof je gras aan het roken bent… In veel gevallen zit er dan nog te veel bladgroen (chlorofyl) in je wiet. Old school kwekers spoelen hierom hun wietplanten. Ze geven de laatste paar weken alleen water of spoelen hun medium met veel water door.

Door het spoelen kan de plant geen voeding meer opnemen en moet ze de reserves in haar bladeren afbreken om voedingstoffen te verkrijgen. Ieder blad is een soort batterij aan voedingsstoffen. Het resultaat is een wietplant met gele bladeren.

Kwekers die deze stijl hanteren kunnen hun wiet snel drogen, maar verminderen hun opbrengst en vooral de hoeveelheid smaakstoffen. De plant krijgt in een essentiële fase namelijk niet voldoende voeding. Als het aan ons ligt is die tijd voorbij, en geven we alleen de laatste paar dagen voor de oogst water. Om vervolgens fatsoenlijk te drogen en curen. Het is namelijk zo dat chlorofyl afbreekt als er nog vocht in de top aanwezig is, en zoals we eerder aangaven: curen is het streven naar een bepaald vochtigheidspercentage waardoor chlorofyl de kans krijgt om af te breken. Zonder verlies van opbrengst of kwaliteit én met maximale THC percentages.

Cure voordeel #3: maximale potentie!

Cannnabisplanten produceren THC-a en andere cannabinoïden door een proces dat biosynthese heet. THC-a is de voorloper van THC en hoofdveroorzaker van het bekende psychoactieve effect. Het is niet zo dat alle interne processen stoppen als je de plant omhakt. Zelfs na de oogst blijft er biosynthese plaatsvinden en produceert je plant THC-a, zij het niet zoveel als in de piek van de bloeifase natuurlijk.

Maar als je snel, onder warme omstandigheden en met een te lage vochtigheid droogt, stopt je plant per direct met de biosynthese. Wanneer je zorgt voor een langzame droogtijd en een fatsoenlijke cure, blijft je plant nog THC-a aanmaken en creëer jij de meest potente wiet!

Cure voordeel #4: je kunt wiet langer bewaren

Een fatsoenlijke cure met een Boveda Patch zorgt ervoor dat je de cannabis lang kunt bewaren. Zonder je zorgen te hoeven maken over schimmel of de afname van potentie. In principe is curen het bewaren van cannabis, maar dan net zoals een oude wijn. Hoe langer de cure, hoe beter de cannabis smaakt. In een CVault kun je een hoeveelheid wiet prima een jaar bewaren, zonder significant verlies in THC of smaak. De smaak wordt zelfs alleen maar beter!

Plastic gripzak, weckpot of CVault?

Lang bewaren in een plastic gripzak is naar onze mening geen een goed idee. Een gripzak laat nog steeds zuurstof door wat de cannabis uitdroogt en afbreekt door oxidatie. Bovendien word je mooie top in de gripzak geplet, ook als er een strijkzak omheen gaat. Een container heeft dat nadeel niet, waardoor er veel minder vergruizing optreedt en toppen beter intact blijven.

Een weckpot is een goede container om wiet in te laten curen, maar laat helaas licht door, waardoor THC wordt afgebroken naar CBN. Je kunt hem natuurlijk op een donkere plek neerzetten maar misschien is een CVault een betere bewaarplaats. De CVault is een roestvrij stalen container en dus wél lichtdicht, en heeft ook meteen een goede oplossing om de Boveda Patch te plaatsen. De CVault is er in diverse maten, en wat ons betreft één van de betere manieren om cannabis te curen én lange tijd te bewaren.

Cure nadeel: wachten op wiet

Curen is een must maar helaas kleeft er ook één klein nadeel aan: je zult wat geduld moeten opbrengen voor je je wiet kunt proeven. Het grote nadeel aan curen is dat het tijd kost. Onzin natuurlijk; als je kweekt voor kwaliteit en voor jezelf, dan heb je er graag een beetje tijd voor over. Uiteindelijk levert het curen gewoon smaakvollere, zachtere en potentere cannabis op. En na een weekje drogen alvast even een topje snoepen begrijpen we ook helemaal!

Mocht je vragen of opmerkingen hebben na het lezen van dit eerste deel van onze cannabis cure cursus, voel je dan vrij om langs te komen in onze winkel. Of neem contact op via mail, telefoon of Facebook. Succes met curen!

[Foto perfecte top: MWesselPhoto, Shutterstock]
(advertentie)