- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
De voordelen & uitdagingen van Air-Pots
Mits je ze goed gebruikt, bieden Air-Pots veel voordelen voor de kleine thuiskweker. Er zijn echter ook uitdagingen bij het gebruik van de slimme plantenpotten. Cannabis growshop Plantarium heeft veel ervaring met Air-Pots, en bespreekt de voordelen en uitdagingen, en geeft tips over het gebruik ervan.
In de afgelopen drie artikelen hebben we het gehad over de voorbereidingen op een eventuele binnenkweek. In dit artikel willen we je van extra informatie voorzien over een product dat al langer bestaat maar wat nog niet erg bekend lijkt te zijn. We zoomen in op de Air-Pot, een revolutionaire plantenpot, aldus de fabrikant zelf.
Bij Plantarium zijn we altijd op zoek naar innovatieve producten, die we ook zoveel mogelijk zelf testen. Air-Pots zijn daar een mooi voorbeeld van. Uit praktijkervaringen zien we namelijk grote voordelen van Air-Pots voor de hobbykweker. Tegelijkertijd kleven er ook uitdagingen aan het kweken met deze afwijkende plantenpot. Wat ons betreft zijn de potten dan ook niet per se geschikt voor iedere kweker, aangezien ieders kweekstijl verschilt. Aan het eind van dit artikel weet jij in ieder geval wel of de Air-Pot voor jou een experiment waard is.
First things first, wat zijn Air-Pots?
Zoals je ziet lijkt de Air-Pot een soort futuristische plantenbak. Het heeft overal een hoop gaten, met conische kegels aan de binnen- en buitenkant. De onderkant is een plastic schijf voorzien van gaten. De Air-Pot is er in diverse maten en wordt niet alleen voor wietplanten gebruikt. Ook commerciële boomkwekerijen, komkommerplantages en in de professionele kas- en tuinbouw wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze bijzondere plantenpotten. Een Air-Pot behoeft echter wel een kleine gebruiksaanwijzing; je dient ze namelijk zelf in elkaar te zetten.
Alvast een eerste tip voor de montage: let erop dat de gaten aan de bovenkant van de pot gesloten zijn en de onderkant van de pot open. De plastic bodem heeft ook een boven- en onderzijde. Nu je weet wat een Air-Pot is, wordt het tijd om het over de voordelen en de uitdagingen ervan te hebben.
Voordeel: groter wortelstelsel
In een gangbare ronde of vierkante plantenpot groeien de wortels altijd spiraalvormig. Wie de wortels na een succesvolle oogst bekijkt, ziet deze draaiing aan de onderkant van de wortelkluit. Hoe dat komt? Heel simpel. De wortel gaat op zoek naar water en komt op een enig moment tegen de wand van de pot aan. Vervolgens kiest hij een richting en blijft langs de wand van de pot groeien…
Air-Pots gaan dit rond groeien van de wortels tegen. In tegenstelling tot in een normale pot, groeit de wortel nu door een gat naar buiten. Daar komt het in contact met lucht, waardoor het uiteinde van de wortel uitdroogt en niet verder groeit. De energie gaat vervolgens terug naar de wortels, die daardoor meer zijwortels aanmaken. Vergelijk het met het toppen van een cannabisplant. Na het toppen groeit de plant meer in de breedte, in plaats van in de hoogte.
In een Air-Pot worden wortels door de lucht gesnoeid. Dit creëert een hele andere structuur van de wortelkluit! In een Air-Pot heeft de kluit veel meer wortels die naar buiten steken, met meer kleinere wortelvertakkingen. Hierdoor heeft de plant meer mogelijkheden om voedingsstoffen op te nemen. Ook zorgt de Airpot voor een gezonder en breder vertakt wortelsysteem in vergelijking met de spiraalvormige wortelkluit in een standaardpot.
Voordeel: meer zuurstof voor betere voedingsopname
Volgens de biologie neemt een wortelhaartje, heel simpel gezegd voedingsstoffen op wanneer het medium de juiste zuurtegraad heeft (pH-waarde), en als er water én zuurstof aanwezig zijn. Door de gaten in de Airpot is het groeimedium luchtiger en is er meer zuurstof beschikbaar voor de wortels. Hierdoor kan de plant meer en effectiever voeding opnemen. Bovendien is de kans op overbewatering kleiner. Teveel water kan wortels juist verstikken, iets dat je natuurlijk moet zien te voorkomen.
Uitdaging: water geven
Al die extra luchtigheid en zuurstof lijkt misschien te gek, maar het levert tegelijkertijd ook extra uitdagingen op. Ten eerste droogt het medium door de verbeterde luchtigheid ook sneller uit. In de praktijk betekent dat dus dat je ook meer water moet geven dan je gewend bent. Wanneer je gaat experimenteren met Air-Pots is het dus belangrijk om de bewatering opnieuw onder de loep te leggen.
Wanneer de aarde uitgedroogd is, neemt het vervolgens veel minder goed water op en krimpt het samen. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de aarde en de pot. In een Air-Pot vereist dit wat extra aandacht, het water kan namelijk gemakkelijk door de gaten je pot uitlopen. Daarmee verdwijnt ook de voeding die je zorgvuldig door je water hebt vermengd. Het is dan ook belangrijk dat je de Air-Pot juist monteert, met de dichte kant boven en de open kant onder.
Tip: Geef bij ingekrompen, uitgedroogde aarde eerst een klein beetje water en laat dat een half uurtje intrekken. De aarde zet hierdoor weer uit zodat het weer gemakkelijker water kan opnemen.
Uitdaging: varenrouwmuggen
De gaten in de Airpot hebben jammer genoeg nog een praktisch nadeel. Het schept meer voortplantingskansen voor een vervelende plaag in de binnentuin: de varenrouwmug. In het volwassen stadium is de mug een klein vliegend insect. Het lijkt erg op een fruitvliegje en is zeer geïnteresseerd in cannabisplanten. De mug legt haar eitjes in de aarde en de larven die uitkomen doen zich tegoed aan de heerlijk sappige wortels, je begrijpt dat je plant hier niet blij van wordt! Het vermindert je opbrengst en schaadt haar gezondheid. Bij een reguliere pot kan de mug alleen aan de bovenkant bij de wortels, maar bij een Airpot kan ze door elk van de gaten naar binnen. In een kweek met Air-Pots dien je dus beter te letten op kleine vliegende beestjes. Elke avond je kweektentje controleren loont!
Tip: Hang altijd vangstrips op in de buurt van je Air-Pots. Eén mug kan al voor problemen zorgen, en dan is het prettig als je het beestje vroegtijdig kan vangen. Als je wel een vliegje ziet vliegen, loont het om preventief nematoden uit te zetten. Dit zijn kleine larven die minuscule gangen in je aarde graven, op zoek naar de eitjes van de varenrouwmug. Deze kleine gangetjes zijn tevens goed voor de luchtigheid. Een betere bestrijding als die van moeder natuur is er gewoonweg niet tegen de varenrouwmug.
Wonderpot bestaat niet
Nu we onze ervaringen van een jaar met Air-Pots experimenteren met je hebben gedeeld, is het wel belangrijk om te vermelden dat wonderpotten niet bestaan. Er zijn zoveel factoren die de kwaliteit en opbrengst van je kweek beïnvloeden, de keuze van een pot is daar maar één van. Wel kun je proberen om elke factor te optimaliseren, dat is het streven!
Mocht je met de Air-Pots willen experimenteren, probeer dan eens twee normale potten te gebruiken en twee Air-Pots. Hierdoor kun je zelf het verschil ervaren in eenzelfde kweek met vier planten. Misschien leveren de potten je ook meer opbrengst en kwaliteit op. Hier vindt je ons assortiment aan Air-Pots. Bij vragen weet je ons in Nijmegen te vinden of op www.plantarium.nu. Laat vooral ook weten hoe jij de Airpot ervaart, want leren doen we samen!
(advertentie)