(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het derde deel alweer van Plantariums uitgebreide serie waarin je leert hoe je binnen je eigen cannabis kunt kweken, en wat daar allemaal bij komt kijken. Na uitgebreid overwogen te hebben óf je überhaupt wel binnen je eigen wiet wil kweken, en de ideale kweekset te hebben aangeschaft, is het deze week tijd om de allerbeste locatie voor je kweektent op te zoeken. 

Na de historische doorbraak in Zuid-Afrika gaan we in ons (helaas alweer) koude kikkerlandje verder met de serie over binnen cannabis kweken. Mocht je de uitspraak over de legalisatie van de thuiskweek gemist hebben, raden we je aan om de column van Derrick Bergman erover na te lezen. We citeren: “Gebruik en bezit van cannabis voor persoonlijke consumptie én thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik zijn in de privé-sfeer per direct legaal.”

Een kleine kweektent met vier planten is meer dan genoeg om in je eigen cannabisbehoefte te voorzien.

Goed, van Zuid-Afrika gaan we terug naar Nederwietland; in de laatste twee artikelen vertelden we hoe je kunt bepalen welke kweektent je nodig hebt en met welk wattage kunt starten om genoeg wiet voor eigen gebruik te kweken. In dit artikel geven we tips over de plaatsing van een kweektent. Zie het als een essentiële voorbereiding, want waar zet je een kweektent het beste neer? Waar dient die ruimte aan te voldoen? Welke temperatuur? Wat heb je nodig? Wat is belangrijk?

Tip 1: Bezint eer ge begint.

Plaats je kweektent niet zomaar ergens maar kies een ruimte in je huis waar weinig mensen komen. Een kamer waar niemand overlast van je cannabiskweek heeft. Denk dan aan een vrijstaande logeerkamer, een extra studiekamer, een zolder of een inloopkast. De ruimte die je nodig hebt is uiteraard ook afhankelijk van het formaat van je kweektent. Sommige ruimtes zijn per definitie ongeschikt. De meterkast bijvoorbeeld, in verband met alle elektra. Zo ook de badkamer; te vochtig. Denk je aan de ketelruimte? Meestal is deze veel te warm, niet doen dus. Ten alle tijden geldt, hou het veilig, verantwoord en gebruik je gezonde verstand. Twijfelen is navraag doen.

Tip 2: Check temperatuur & luchtvochtigheid

Voordat je vol enthousiasme je kweektent opzet, kun je beter eerst een paar zaken controleren. Het is het altijd waard om de temperatuur en de luchtvochtigheid van de gekozen ruimte eens op te meten. Leg er eens een paar dagen een thermo-/hygrometer neer. Is het er koud? Is het er erg vochtig? Wordt het juist heel warm?

Idealiter heeft je ruimte een huiskamertemperatuur, misschien iets koeler. Dat betekent een temperatuur tussen de 18 en 22 graden, met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 35 en 50%. Het is namelijk zo dat je gekozen lichtbron de ruimte ook een klein beetje opwarmt, afhankelijk van het gekozen wattage. Het maakt ook nog uit of je voor een HPS-armatuur kiest of voor een led kweeklamp. Een HPS-peer produceert meer warmte en kan de ruimte met enkele graden Celsius opwarmen, een led kweeklamp doet dat een stuk minder.

Bij een lage temperatuur is een CV of een verwarming met thermostaatknop een uitkomst voor de koude winterdagen. Een kritische noot: je kunt niet alles altijd controleren. Zo zijn er meerdere klanten die regelmatig bij ons binnenlopen en kweken met een ‘gevoelige ruimte’. De temperatuur in hun kweektentje wordt sterk beïnvloedt door de buitentemperatuur. Warm buiten = warm binnen en andersom. Op die momenten kijken we ook naar passende genetica. Zo adviseren we in de winter vaak een sterke indica-dominante soort en een zoete sativa in de zomer. Maak gebruik van de evolutie en laat je adviseren over genetica.

In de wintermaanden kun je experimenteren met de kleur van je cannabis. Door de lagere nachttemperatuur komt de paarse genetica meer naar boven en bestaat de kans dat een soort zoals de Blueberry écht paars verkleurt!

Tip 3: Ventilatie is vereist

Je wil dat er een raampje open kan en/of dat er minimaal ventilatieroosters zijn gemonteerd in het raamkozijn. Een openstaande deur is meestal niet genoeg. Dat heeft een paar redenen. Ten eerste wil je zuurstof afvoeren die de planten produceren en verse CO2 aanvoeren die bladeren nodig hebben voor fotosynthese. Daarbij wil je ook niet dat alle uitgeblazen warmte en vochtigheid in de ruimte blijven hangen. Het wordt immers weer je kweektent in gezogen en al dat verdampte vocht kan niet weg.

Maar let op: het is echt niet per se nodig om je huis te verbouwen door een gat in het dak te boren, of met een beitel de muur te lijf te gaan. De kweek voor eigen gebruik produceert wel enige warmte en vochtigheid maar helaas zijn we negatief beïnvloedt met verhalen uit de professionele, grootschalige wietteelt. Denk dan aan grote hokken, slecht aangesloten elektronica, voedingsvaten en veel te veel lampen… Compleet andere koek en absoluut niet te vergelijken met de kleinschalige thuiskweek, en dat is een understatement.

Het is echt niet per se nodig om je huis te verbouwen door een gat in het dak te boren, of met een beitel de muur te lijf te gaan

We hebben het hier over een klein kweektentje met één lamp! Want zoals we in vorige artikelen al hebben vastgesteld: een kweektent van 80x80x180cm is groot genoeg om in een gemiddelde cannabisbehoefte te voorzien. Qua stroomverbruik is het op geen enkel niveau te vergelijken, aangezien je voor een 250 watt HPS lamp, slechts tussen de 20 en 25 euro per maand afdraagt aan je stroomleverancier.

Dus: zorg ervoor dat er een luchtstroom naar buiten mogelijk is. Je kunt een flexibele luchtslang vanuit de afzuiger naar het raampje toe richten en het is geregeld.

Aangezien je trouwens ook niet wil dat het hele huis naar de doordringende cannabislucht ruikt, doe je er goed aan om een fatsoenlijke afzuiger met koolstoffilter te installeren. Zo’n filter zorgt ervoor dat er geen geuroverlast optreedt, verse CO2 in je kweektent wordt gezogen en de temperatuur onder controle blijft. Mits je natuurlijk het juiste wattage lamp in je kweektent hebt geïnstalleerd; een 600 Watt HPS-armatuur is bijvoorbeeld geen goede combinatie met een 80×80 kweektent of kleiner.

Tip 4: Zet veiligheid voorop

Zorg dat je al je elektronica aan kunt sluiten op geaarde stopcontacten. Oftewel, check je wandcontactdozen. Laat desnoods een erkend installateur een keer langskomen, voordat je de kweektent installeert. Ga daar ook niet zelf mee aan de gang. Een geaard stopcontact creëert net even die extra veiligheid waardoor je gewoon een stuk lekkerder slaapt ’s nachts. Daarbij komt ook (daadwerkelijk) CE-gekeurde kwalitatieve apparatuur om de hoek kijken. Let er wel even op dat het juist CE-symbool wordt gebruikt. Zo komt het vaak voor dat Chinese fabrikanten doodleuk een CE-symbool op hun apparaten printen (getuige de afbeelding hieronder), maar eigenlijk zegt het helemaal niets. Als er geen keuringsrapport beschikbaar is, kun je je eigen conclusies trekken.

Wees kritisch op je elektronische armaturen. In veel gevallen denk je dat het apparaat CE-gekeurd en dus veilig is, maar dat kan een wassen neus zijn.

Tip 5: Meten is weten

Meet exact op hoe groot de ruimte is waar je de kweektent wil plaatsen. Pak een rolmaat en maak aantekeningen. Welke lengte? Welke breedte? Maar vooral ook, welke hoogte? Want veel kweektenten zijn ongeveer 2 meter hoog en soms zorgt dat voor onverwachte verrassingen. We zien soms dat mensen bij ons een kweektent aanschaffen die 205 cm hoog is en nét niet past. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook al zijn ze altijd welkom om de tent in te ruilen natuurlijk en zoeken we altijd naar een passende oplossing. Tegenwoordig kunnen we allerlei tenten in elke vorm en maat verkrijgen. Wel is de inrichting bij afwijkende maten zeer belangrijk, want als het volume verandert, dien je ook aanpassingen te doen aan het wattage van de lamp en de afzuigcapaciteit.

Volgens mij hebben we voor nu even genoeg tips gegeven. Mocht je verdere behoefte hebben aan advies, kom dan gerust langs of maak een afspraak. Je zal niet de eerste zijn die ons foto’s, bouwtekeningen en afmetingen laat zien. We hebben liever dat mensen de tijd nemen om zich te laten voorlichten en informeren, voordat ze een complete cannabis kweekset aanschaffen in onze winkel.

(advertentie)