(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Actualiteitenrubriek Nieuwsuur besteedt deze dagen aandacht aan het voorgenomen wietteelt-experiment van het kabinet. Daarin gaan 6 tot 10 Nederlandse coffeeshop gemeenten vier jaar lang uitsluitend ‘legale cannabis’ verkopen. Voor wat betreft wiet is dat geen onoverkomelijk probleem, want daarin zijn we al bewezen goed nietwaar?

Maar voor liefhebbers van buitenlandse hasj is het een ander verhaal. Ja, er komen straks ook ongeveer 10 hasjsoortjes te staan op het menu van de aan het experiment deelnemende coffeeshops. Maar geen één daarvan zal, zoals nu, uit het buitenland komen. Staatswiettelers zullen hier in de polder de buitenlandse stuff wel even gaan namaken, zo is de bedoeling van de beleidsmakers.

Kwart consumenten geeft voorkeur aan hasj

Een recept voor een levendige illegale handel, CNNBS roept het al vanaf het begin sinds de kabinetsplannen (deels) bekend werden. En ook deskundigen in Nieuwsuur – inclusief de hasjboeren in Marokko zelf die het tv-programma opzocht – denken dat het onmogelijk is om de hasjconsument te bevredigen met in Nederland (na)gemaakte Marokkaanse hasj. Lastige kwestie voor het experiment, aangezien bijna een kwart van de cannabis consumenten de voorkeur geeft aan hasj, buitenlandse hasj welteverstaan.

Maar wat dan? De hasjteelt in Marokko legaliseren? Toch maar ‘illegale’ hasj blijven verkopen naast de staatswiet in deelnemende coffeeshops? Of het krankzinnige idee van de onvermijdelijke hoogleraar criminologie en oud-politieman Cyrille Fijnaut: haal wat van die Marokkaanse hasjboeren uit de Rif hiernaartoe en laat ze binnen de regulering alhier Marokkaanse hasj produceren?

Haha, alsof ze dan de zon, de aarde en die Rif-bergen meenemen (móchten ze al zo gek zijn om hun stekkie daarginds te verruilen voor een koude regenachtige kas in het Westland)… Nee, dat wordt lachen met die hasj straks, let maar op!

(advertenties)