(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ja, het is een lange en wat cryptische kop boven dit verhaal. Een opmerkelijk verhaal dan ook, want er figureren de nodige dieren in. En toch is het zeker geen fabel, want de menselijke hoofdpersonen Mark (58) en Paul (52) verdwijnen voor liefst 9 jaar in de gevangenis, wegens het smokkelen van een partij Nederlandse wiet tussen konijnenstrooisel en met (geen) dank aan hond Sonny…

Geen papieren

Mark Owens en Paul Seabrook zullen de datum 12 mei 2016 nog wel eens vervloeken als ze in de gevangenis vanachter de tralies naar buiten staren. Om negen uur ’s ochtends werden ze toen met hun vrachtwagen door de politie tot stoppen gedwongen ter hoogte van Dartford Crossing.

Omdat de bestuurder geen papieren kon overleggen over de inhoud van zijn lading besloot de politie de truck te controleren. Hopla, snuffelhond Sonny werd naar binnen geholpen!

Snuffelhond Sonny

Al snel sloeg Sonny the sniffer dog aan bij enkele pallets met konijnenstrooisel, of rabbit hay zoals de Britten zeggen. Dat hooi had als voornaamste functie het maskeren van een heel ander luchtje dan konijnenpoep, namelijk die van verse wiet.

En niet zomaar een beetje wiet… nee, meer dan een ‘metrische ton’ (rare Britten, ze bedoelen meer dan duizend kilo) Nederwiet uit Nederland! Op het eiland goed voor een waarde van 10,2 miljoen pond, ofwel 11,3 miljoen euro. Geen kattenpis zogezegd.

Een deel van de Nederlandse wiet die er onder het konijnenstrooisel tevoorschijn kwam, goed voor meer dan 11 miljoen euro!

Jarenlange celstraffen

Dat zag de rechter ook zo vorige week, aangemoedigd door het nog immer geldende totaalverbod op cannabis in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien had de edelachtbare het sterke vermoeden dat dit niet de eerste keer was dat Paul en Mark zich hadden beziggehouden met de konijnenwiet business.

En dus mag Paul, die elke betrokkenheid ontkent, zich verheugen op een verblijf van 9 jaar in de Engelse gevangenis. Mark, die wel toegaf dat hij betrokken was bij wietsmokkel, krijgt er voor die bekentenis nog een extra half jaar bovenop en hem zien we 9,5 jaar niet op straat terug. Drie andere verdachten die gerecht stonden zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

En al dat in beslag genomen konijnenstrooisel? Dat is door de politie gedoneerd aan de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals

(advertenties)