(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Canada en de VS is het al de normaalste zaak van de beleggerswereld om te investeren in beursgenoteerde wietkwekers, maar in Europa moesten we er tot maandag 24 september op wachten. Maar vanaf nu kan je inschrijven op aandelen van de Deense wietproducent StenoCare, die meer dan drie miljoen euro wil ophalen bij investeerders om te kunnen groeien.

Deense mediwiet-proef

StenoCare zelf is er in het persbericht van afgelopen vrijdag duidelijk trots op dat het als eerste medicinale cannabisbedrijf een officiële notering krijgt aan de beurs, in dit geval de Spotlight Stock Market  in Kopenhagen. De piepjonge onderneming bestaat pas sinds 2017, maar dat is weer niet zo gek omdat medicinale cannabis toen pas werd toegestaan in Denemarken.

En op 1 januari 2018 lanceerde het Deense parlement een 4 jaar durende proef – getiteld “Programme” – waarin het alle artsen in Denemarken wordt toegestaan om medicinale cannabis voor te schrijven. Voortaan hoeven patiënten niet langer hun toevlucht te zoeken tot de illegale markt voor hun wietmedicatie, was de achterliggende gedachte.

Canadese wietolie voor Denen

StenoCare kreeg van het medicijnen-agentschap als eerste een licentie voor de Deense markt om mediwiet te kweken en/of te importeren. Tot op heden is het bedrijf nog steeds de enige in het land dat daadwerkelijk CBD- en THC-olie aan apotheken en ziekenhuizen levert, via de 2 leidende medicijnen groothandels.

Echter, dat gaat tot op de dag van vandaag om producten die StenoCare importeert via haar Canadese partner CannTrust. Met het geld van de beursgang wil StenoCare een eigen kweekfaciliteit starten en ook in eigen land. Vanuit die fabriek op Jutland moeten straks dus medicinale cannabisproducten komen gemaakt van Deense wiet!

Deense reclame voor de beursgang: in 2 weken hoopt mediwietbedrijf Stenocare 3 miljoen euro op te halen

Nieuwe markt

CEO Thomas Skovlund Schnegelsberg: ‘StenoCare is opgericht met de duidelijke en eenvoudige visie om een betere levenskwaliteit te creëren voor patiënten door het gebruik van medicinale cannabis als een alternatief voor of aanvulling op traditionele medicatie. Onze inspiratie kwam van persoonlijke ervaringen met familieleden of vrienden die onmenselijke pijnen en trauma’s moesten ondergaan. Het geld dat we met de uitgave van nieuwe aandelen ophalen, zal uitsluitend worden besteed om onze kansen te laten stijgen om écht een onderscheid te maken in deze nieuwe en belangrijke markt.’

‘Europa moet zelf mediwiet produceren’

Gelukkig hebben we het in Europa dan nog niet over miljarden, zoals in Noord-Amerika. StenoCare hoopt 3,1 miljoen euro op te halen bij investeerders. Volgend jaar moet de wietplantage op Jutland dan gaan draaien en de oogst zal naar de Denen gaan maar ook voor een deel geëxporteerd worden naar buurlanden als Duitsland.

De baas van StenoCare voegt eraan toe dat er in de Europese landen bezorgdheid bestaat over de productiecapaciteit in Canada, nu dat land over drie weken overgaat tot landelijke legalisering. ‘Om de aanvoer naar Denemarken en andere Europese markten te waarborgen moeten we onze eigen productie hebben, aldus Schnegelsberg.

[openingsbeeld:  enterlinedesign/Shutterstock]
(advertenties)