(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met grote steun van het parlement heeft het ministerie van Volksgezondheid in Denemarken groen licht gegeven voor een proef met medicinale cannabis. Vanaf 1 januari 2018 wordt er vier jaar lang getest met een soort Nederlands model.

Mediwiet-proef van vier jaar

Langzamerhand draait ook de cannabiswind in Scandinavië de goede kant op. Zo gaat Denemarken vanaf 1 januari 2018 vier jaar lang een test doen met de verstrekking van medicinale cannabis aan een select aantal patiënten.

shutterstock_353430722

Eindelijk komt er in Scandinavië iets wat lijkt op een normaal (medicinaal) cannabisbeleid, al moeten de patiënten nog wel tot 1 januari 2018 wachten voordat de proef van start gaat… [beeld: Dragana Gerasimoski/Shutterstock]

Het gaat dan specifiek om mensen die lijden aan ‘serieuze en chronische ziekten’ zoals beschadiging van de ruggenwervels, kanker en multiple sclerose, bericht de krant Copenhagen Post. Deze chronische pijnpatiënten kopen nu nog hun wiet op de illegale markt, de enige manier in Denemarken om aan ‘zelfmedicatie’ te doen.

Alternatief voor illegale markt

Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat de proef in totaal zo’n 3 miljoen euro kosten. ‘Het doel van de test is om een stevig kader te vestigen voor de implementatie van medicinale cannabis in de publieke gezondheidssector, zodat patiënten met bepaalde behandelindicaties behandeld kunnen worden met medicinale cannabis die is voorgeschreven door een dokter’, zo staat er in de officiële bekendmaking.

‘Hierdoor kunnen sommige patiënten die nu aan zelfmedicatie doen door illegale producten te gebruiken een legaal alternatief krijgen, binnen een veiligere omgeving.’

‘Nederlands model’

Opmerkelijk is ook dat er brede steun is onder de politiek partijen voor de mediwietproef, ook van een aantal erkende anti-cannabis partijen. Naast het regerende Venstre steunen ook Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale en de Socialistisk Folkeparti de test.

De Deense media vergelijken hun proef steevast met model dat ‘gebruikt wordt in het cannabisvriendelijke Nederland, dat medicinale cannabis in 2003 legaliseerde’..

Mocht je toevallig het Deens machtig zijn, HIER staat de volledige mediwiet overeenkomst op papier!

[openingsfoto: Aekfoto Journal/Shutterstock]
(advertenties)