(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Proficiat Donald Trump met je presidentschap, maar er zijn natuurlijk belangrijkere zaken waarover Amerika dinsdag stemde. De legalisering van cannabis bijvoorbeeld. Dat werd een eclatant succes: Californië, Nevada, Maine en Massachusetts legaliseerden recreatieve wiet en 4 andere staten medicinale cannabis!

Wietrevolutie niet meer te stoppen

Vooral de overwinningen voor het cannabiskamp in de staten Californië en Nevada zijn van belang, niet alleen binnen de VS maar ook daarbuiten. Niet voor niks noemen vriend en vijand het een game changer. Immers, Californië is de staat met de meeste inwoners (40 miljoen) en nu ‘Proposition 64’ is aangenomen zal de geest van de cananbisrevolutie nooit meer terug in de fles te stoppen zijn. En Nevada wil met Las Vegas dolgraag uitgroeien tot dé cannabis feeststad op aarde nadat de kiezers ja zeiden tegen ‘Question 2’.

shutterstock_383420488

Een grote overwinning voor cannabis tijdens de verkiezingen van dinsdag in de VS! [foto: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Verder gingen ook de kiezers in de kleinere staten Maine en Massachusetts om en daar is adult use van wiet voortaan ook legaal. De enige staat waar het legaliseren van funwiet mislukte is Arizona.

Big business

Met de intrede van met name Californië wordt legale cannabis ook echt een miljarden business. Volgens analisten groeit de legale wietindustrie de komende tien jaar naar zo’n 50 miljard dollar op jaarbasis. En het ja in Californië zorgt er ook voor dat de hele westkust van de VS nu legale recreatieve cannabis heeft.

Tot dinsdag was funwiet legaal in Alaska, Colorado, Oregon, Washington state en het District of Columbia, waar in totaal 5,6% van de Amerikaanse bevolking woont ofwel zo’n 18 miljoen mensen. Na de glorieuze verkiezingen van dinsdag kunnen ineens rond de 75 miljoen mensen vrijelijk wiet kopen voor hun plezier (23% van alle Amerikanen).

Mediwiet nu legaal in meerderheid Amerikaanse staten

In nog eens 4 staten mochten de inwoners zich dinsdag uitspreken over de legalisering (of verregaande verruiming) van medicinale cannabis. Met name in Florida, een staat waar veel ouderen wonen en waar een legaliseringsvoorstel het 2 jaar geleden net niet haalde (omdat je hier 60% moet halen!), werd met spanning uitgekeken naar wat ‘Amendment 2’ zou doen. Welnu, mediwiet is voortaan legaal en voor veel meer mensen beschikbaar in de sunshine state!

En ook in North Dakota, Arkansas en Montana stemden de kiezers voor legalisering van medicinale cannabis. Daarmee is mediwiet nu ook officieel legaal in de meerderheid van de 50 staten, want het zijn er sinds dinsdag immers 29!

Niet voor niks kopt een gerenommeerde krant als The Washington Post over deze memorabele dinsdag: Marijuana wins big on election night.

[openingsbeeld: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)