(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Minder dan een maand en dan wordt recreatieve cannabis in heel Canada legaal. En dan moet je als overheid regels maken voor alle Canadezen, inclusief mannen en vrouwen die in het leger dienen. In Nederland geldt net als in bijna alle andere landen een zero-tolerance beleid – drugs gebruiken kost je je baan – maar in Canada mogen militairen straks wel gewoon aan de wiet, zij het onder wat strengere voorwaarden dan burgers.

Regels voor cannabis in het leger

Onder de noemer ‘DAOD 9004-1, Use of Cannabis by CAF Members‘ heeft de Canadese overheid de regels bekendgemaakt voor cannabisgebruik door militairen en burgers die voor het leger werken. CAF staat dan ook voor ‘Canadian Armed Forces’. Het is een ellenlang document geworden, maar als je dat doorgeploegd hebt wordt er toch weer één ding duidelijk: wat een geweldig liberaal land is dat Canada toch!

Want waar op de wereld zorgt een regering er voor dat er legaal cannabis kan worden geconsumeerd door soldaten, piloten, mariniers en andere lieden die beroepsmatig met potentieel dodelijke wapens omgaan? Juist, nergens anders dan in Canada…

Blowende militairen moeten op de klok kijken

Volgens order DAOD 9004-1 moeten alle soldaten zich onthouden van cannabis consumptie vanaf acht uur voor aanvang van hun dienst. Van soldaten die wapens of explosieven bedienen wordt verwacht dat ze er 24 uur van tevoren mee kappen.

Blowen in het leger, zo moeilijk hoeft dat dus niet te zijn… [foto: Getmilitaryphotos/Shutterstock]

Een stuk strenger is de overheid a.k.a. de werkgever voor degenen die dienen op onderzeeërs of vliegtuigen, drone piloten, luchtverkeersregelaars en de dappere dodo’s die op grote hoogte met een parachute de aarde weer opzoeken: zij moeten zich 28 dagen voor dienstaanvang onthouden van wiet. Ons inziens komt dat dan wel bijna neer op een blowverbod, wellicht de zomervakantie uitgezonderd.

Al deze regels gelden overigens ook voor burgers die voor het militaire apparaat werken.

DAOD 9004-1

Dat militairen in hun privétijd cannabis mogen gebruiken is om nog een reden opmerkelijk. In 1993 stond het Canadese leger namelijk internationaal met het schaamrood op de kaken toen er een schandaal uitbrak met alcoholconsumptie van CAF-personeel: de zogeheten ‘Somalië affaire’. Later werd er door de media zelfs naar verwezen als ‘Canada’s national shame’.

Naar verluidt waren de Canadese militairen stomdronken toen ze een Somalische tiener sloegen en uiteindelijk vermoordden. Sindsdien handhaafde Canada een streng beleid tegen ‘substance abuse’ in het leger. Het verklaart wellicht ook waarom DAOD 9004-1 zo enorm uitgebreid is.

Maar hé, zoals gezegd is Canada nu wel mooi het enige land ter wereld waar ze je niet pardoes dat leger uitschoppen als je geblowd hebt…

[openingsbeeld:  Artist_R/Shutterstock]
(advertentie)