(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Historische en hartverwarmende taferelen in Johannesburg deze week. Het Hooggerechtshof oordeelde in een unaniem vonnis dat het cannabisverbod in strijd is met de Grondwet van Zuid-Afrika. “Een volwassene die in privékringen in bezit is van cannabis of cannabis gebruikt, begaat niet langer een strafbaar feit”, aldus rechter Raymond Zondo. Ook thuisteelt is niet meer strafbaar.

Uitgelaten sfeer in rechtszaal

Raymond Zondo, de op een na hoogste rechter van Zuid-Afrika, werd bij het voorlezen van het vonnis regelmatig onderbroken door gejuich en kreten van blijdschap vanaf de afgeladen publieke tribune. Een journaliste van de Times of South Africa tweette vanuit het rechtsgebouw: “Mensen schreeuwen van vreugde in het gerechtsgebouw… ‘Garreth Prince, je versloeg Goliath’, schreeuwt een man herhaaldelijk. Nog nooit zo’n gelukkige advocaten en publieke tribune gezien. Het is hier vreugdevoller dan Kerstmis.”

The Dagga Couple (links) met de andere winnaars van de historische rechtszaak in Zuid-Afrika Ras Garreth Prince en Jeremy Acton

The Dagga Couple

Op de beelden zijn Jules Stobbs en Myrtle Clarke, beter bekend als The Dagga Couple, duidelijk te zien. Drie maanden geleden waren Jules en Myrtle te gast op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam, om te vertellen over hun unieke strijd tegen het cannabisverbod. Myrtle zei tijdens het internationale debat in de Cannabis University:

“In Zuid-Afrika wordt onze campagne echt gedreven door de boeren en de traditionele genezers. Weet je, we praten niet met politici, we strijden tegen de politici in de rechtbank. Wij krijgen uitslag van politici. We moeten het cannabisverbod in de rechtbank bestrijden, omdat we een van de beste grondwetten ter wereld hebben. Onze grondwet is pas 22 jaar oud, is nieuw en vitaal. Daarom willen we het verbod aan onze grondwet toetsen. Niet alleen op medicinale gronden, we gaan een stap verder, op grond van zelfbeschikking, mensenrechten en menselijke waardigheid, en dan pas op basis van het recht op gezondheid en geluk.”

Bezit van cannabis voor persoonlijke consumptie én thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik zijn in de privé-sfeer per direct legaal

Met de uitspraak van het Constitutional Court, het Hooggerechtshof, van 18 september 2018 hebben Jules en Myrtle én hun mede-eisers Ras Garreth Prince en Jeremy Acton van The Dagga Party, volledig gelijk gekregen. Het Hof geeft het Zuid-Afrikaanse parlement twee jaar de tijd om de wetten aan te passen. Gebruik en bezit van cannabis voor persoonlijke consumptie én thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik zijn in de privé-sfeer per direct legaal. Verkoop en gebruik in de openbare ruimte blijft verboden.

Uiteraard was de legalisering van wiet (‘dagga’) breaking news dinsdag in Zuid-Afrika…

Parlement bepaalt hoeveelheid

Rechter Zondo legde uit waarom het Hof de hoeveelheid cannabis of planten niet heeft gespecificeerd, maar overlaat aan het parlement. Zou het Hof wel zelf met hoeveelheden komen, dan overtreedt zij daarmee het principe van de trias politica, de gescheiden staatsmachten. Staatsrechtelijk volledig correct.

Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren; in ons land is het rechters niet eens toegestaan om wetten aan de Grondwet te toetsen.

900.000 cannabisboeren in Zuid-Afrika

We zijn nu dus ook links ingehaald door Zuid-Afrika. Hier wordt thuisteelt immers nog te vuur en te zwaard bestreden, elke dag opnieuw. Voor Zuid-Afrika breekt nu een nieuwe fase aan. Daarover zei Myrtle Clarke op Cannabis Bevrijdingsdag: “Voor Afrika zijn onze boeren onze belangrijkste mensen. Je hoort in landen als Canada: we willen van de zwarte markt af. Maar wij willen onze zogenaamde zwarte markt, onze ondergrondse markt, legitimeren. Dat is heel erg belangrijk. We hebben 900.000 cannabisboeren in Zuid-Afrika, die meer dan 30 miljoen mensen in leven houden. Cannabis zorgt voor brood op de plank. We willen dus helemaal niet af van de zwarte markt, we houden van hen. Ze zijn onze vrienden, onze familie.”

Hieronder kun je de volledige video van de historische uitspraak bekijken. Na ongeveer tien minuten begint het beste stuk:

(advertenties)