- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Project C – Advocaat, arts en SP’er willen 12 ton wiet kweken
Na de ‘Legale Cannabis Coalitie’ en ‘Green Labs’ verscheen er deze week een derde club gelukzoekers van buiten de cannabiswereld op het toneel. Onder de naam ‘Project C’ willen een advocaat, een huisarts en een SP-politicus twaalfduizend kilo wiet per jaar gaan kweken! Het advocatenkantoor van Peter R. de Vries begeleidt het project.
Twaalfduizend kilo legale wiet per jaar
Project C wil het liefst aan het kweken gaan in Breda, bericht dagblad BN/De Stem, maar ergens anders is ook prima. De drie heren lanceerden deze week een website en een manifest van 41 pagina’s over hun plannen.
De Bredase advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans en Joep van Meel, lid van de Brabantse Provinciale Staten voor de SP zijn de drie musketiers die vol ambitie Nederwietland binnen galopperen. Ze willen jaarlijks twaalfduizend kilo wiet gaan kweken in een megakwekerij met honderd werknemers en een omzet van 45 miljoen euro.
Eerste wietpoliticus in Nederland
Daarmee wordt een lid van de Socialistische Partij de eerste Nederlandse politicus die een commercieel wietbedrijf uit de grond probeert te stampen, een verschijnsel dat we al kennen uit Canada en de VS. Niet voor niets zegt SP-er Van Meel in dagblad BN/De Stem: “De kapitaalmarkt toont ook veel belangstelling. We zijn onder meer in gesprek met een investeerder uit Canada. In dat land hebben ze al ervaring met legale teelt dus hun kennis zou van pas kunnen komen.”
Manifest naar wietteelt commissie
De heren hebben hun manifest deze week naar de commissie Knottnerus gestuurd. Het is een degelijk stuk werk, al staan er een paar forse uitglijers in. Zoals deze passage op pagina 29: “Roken is dodelijk. Dat geldt uiteraard ook voor gecombineerd gebruik van cannabis en tabak, maar onderzoek toont aan dat het roken van cannabis zelfs nog slechter is dan het roken van tabak.”
Totale onzin, zoals onder meer blijkt uit onderzoek van Donald Tashkin. Minder fundamenteel, maar toch veelzeggend: “Power Plant” wordt gespeld als “Power Paint”, in een lijstje met vijftien soorten die volgens Project C “in ieder geval dienen te worden geproduceerd”. Niemand met enig verstand van cannabis zou zo’n fout maken.
Met andere woorden: Schouten, Van Meel en Roothans hebben nul praktijkervaring en ongeveer even veel voeling met de cannabiscultuur
De auteurs geven zelf eigenlijk al aan waar de schoen wringt. Op pagina 12 schrijven ze: “Door het bestuderen en bediscussiëren van politieke beleidsstukken en wetenschappelijke inzichten denken wij een antwoord te kunnen geven op de uitdagingen van het huidige tweeslachtige gedoogbeleid.” Met andere woorden: Schouten, Van Meel en Roothans hebben nul praktijkervaring en ongeveer even veel voeling met de cannabiscultuur.
Megafabriek naar Canadees voorbeeld
Dus zien ze een megawietfabriek naar Canadees model voor zich, met voornamelijk teelt onder kunstlicht (LED), grotendeels op steenwol, Mapito of aeroponics. “Het eindproduct zal gedroogd worden in een periode van 4 tot 7 dagen en is daarna gereed voor verpakking”, lezen we op pagina 32.
Elke kweker of liefhebber zal beamen dat dat wel erg kort is en dat juist zorgvuldig – en dus langdurig – drogen en curen van cannabis essentieel is.
Thuisteelt in ‘beveiligde faciliteit’
Opmerkelijk is het tussenkopje “Nieuw: de thuisteler met vijf plantjes wordt doorgaans met rust gelaten” op pagina 22. Een uitstekend idee, zou je zeggen. Tot je de tekst eronder leest:
“Een gesloten coffeeshopketen zou idealiter een plaats herbergen voor de huidige thuistelers. Te denken valt aan een beveiligde faciliteit waar burgers hun 5 eigen planten mogen kweken tegen gebruiksvergoeding. Het huidige experiment laat daarvoor echter geen ruimte. De thuisteelt zal dus blijven bestaan. Voorkomen moet worden dat deze mensen meer raakpunten met de illegaliteit krijgen dan met de bovenwereld. Indien thuisteelt mogelijk blijft, moet er een ondersteuning komen om dat verantwoord te kunnen doen. Wij willen bijdragen aan onderzoek naar thuisteelt en op basis daarvan aanbevelingen doen wanneer advies vanuit overheidswege uitblijft.”
Hoe kun je iets thuisteelt noemen als de planten niet thuis staan maar in een “beveiligde faciliteit”? En hebben we echt meer onderzoek nodig om thuisteelt voor eigen gebruik te legaliseren, net zoals ze al succesvol gedaan hebben in Canada, Uruguay en tal van Amerikaanse staten?
De woorden “crimineel” en “criminaliteit” komen 41 keer voor in het manifest. Het woord “consument” komt in het hele manifest één keer voor
Ook hier gaan de drie musketiers volop mee in het frame van justitie, waarin elke wietplant in Nederland direct gelinkt is aan de georganiseerde criminaliteit en onze samenleving ondermijnt. Logisch misschien, want Project C wil natuurlijk een vette kluif binnenhalen: een vergunning om cannabis te kweken voor de coffeeshops. En dan helpt het om een beetje mee te huilen met de wolven in het bos. De woorden “crimineel” en “criminaliteit” komen 41 keer voor in het manifest, gemiddeld één keer per pagina. Het woord “consument” komt in het hele manifest één keer voor.
Tenenkrommend
Nog een pikant detail, over huisarts Ronald Roothans, is te vinden in een reportage van BN/De Stem over Project C: de huisarts raadt het gebruik van cannabis zelf nog steeds af. “In mijn praktijk heb ik slechts twee patiënten die om medische redenen gebruiken.” De Bredanaar wil beter onderzoek naar bijvoorbeeld de pijnstillende werking van THC, een van de werkende stoffen in wiet. “Zulke studies gaan we financieren.”
Toegegeven: het is niet zo tenenkrommend als de Canadese politiefunctionarissen (!) die na jarenlang enthousiast meedoen aan de war on weed nu goud geld verdienen met legale cannabisbedrijven. Maar het scheelt niet veel…
(advertentie)