(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Canadese cannabis activist, schrijver en dispensary eigenaar Dana Larsen deed op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag een inspirerende oproep om actief te worden in de strijd voor legalisering van de cannabisplant. Dat kan op een heleboel manieren, niet in de laatste plaats door simpelweg een paar planten thuis te kweken.

‘Iedereen kan iets doen’

Dana deed, naast onder meer The Dagga Couple uit Zuid-Afrika, Mike Wise uit Colorado en Ben Dronkers, mee aan het internationale debat in de Cannabis University, ‘Front soldiers: fighting for drug peace across the globe’.

“Mijn boodschap zou zijn om iets te doen en actie te ondernemen, op welke manier dan ook”, zei Dana. “Niet iedereen kan zijn hele leven hier aan wijden, dat begrijp ik. Maar iedereen kan iets doen.” Mogelijkheden genoeg: “Stuur ingezonden brieven naar de krant, praat met onwetende mensen, begin een cannabis bedrijfje, naar dit soort evenementen gaan is ook al iets.”

En niet te vergeten: wordt thuiskweker. Dana: “Ik hou van de zin ‘overgrow the government’. We gaan dit niet winnen met geweren of door iets omver te werpen, maar doordat er zoveel mensen opstaan, door zoveel zaden te verspreiden en zoveel cannabis te kweken dat we puur op aantallen winnen.”

Miljoenen gratis wietzaden

Dana houdt het niet bij woorden. Hij startte in 2016 de campagne ‘Overgrow Canada’ en gaf dat jaar ruim 2,3 miljoen cannabiszaden gratis weg. Vorig jaar waren het er al vijf miljoen. Op de website van Overgrow Canada schrijft Dana:

“Terwijl Canada onderweg is naar legalisering is het goed om ons te herinneren hoe we hier zijn gekomen. Het is burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de onrechtvaardige cannabisverbodswetten die ons op de rand van legalisering heeft gebracht. We moeten dat momentum vasthouden nu we in de laatste fase van onze cannabis campagne komen. Daarom roep ik alle vrijheidslievende Canadezen op om dit voorjaar een cannabis overwinningstuin aan te leggen!”

Bij het recht op zelfbeschikking van vrije burgers hoort ook dat zij zelf mogen bepalen welke planten ze voor eigen consumptie kweken

Het belang van thuisteelt kan moeilijk worden onderschat. Zeker nu steeds meer enorme, beurgenoteerde bedrijven zich op de plant storten, met dollar of eurotekens in de ogen. Bij het recht op zelfbeschikking van vrije burgers hoort ook dat zij zelf mogen bepalen welke planten ze voor eigen consumptie kweken, in de tuin, op het balkon of in een kweektent.

Natuurlijk: elke thuiskweker moet zorgvuldig en veilig te werk gaan, met respect voor zijn of haar omgeving. Maar dat geldt ook voor iedereen die thuis een frietpan, een schuurmachine of een geluidsinstallatie gebruikt.

Nieuwe VOC campagne over thuisteelt

Een VOC werkgroep is al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe website en campagne: veiligthuiskweken.nl. We werken onder meer samen met de kweekspecialisten van Plantarium om er voor te zorgen dat alle informatie accuraat en up to date is. Deze nieuwe campagne is niet alleen gericht op mensen die zelf veilig een paar planten thuis willen kweken, maar ook op journalisten, politici, bestuurders, verhuurders, woningbouwverenigingen etc.

Centrale boodschap is dat het perfect mogelijk is om honderd procent veilig en zonder enige overlast thuis een paar cannabisplanten te kweken.

Doede de Jong

Tot slot van deze column een fantastisch bericht uit Friesland: het Openbaar Ministerie gaat NIET in cassatie tegen onze eigen Doede de Jong. Na acht angstige jaren betekent dit eindelijk rust voor Doede en Kicky.

Het nieuwe SBS6 programma ‘Wat is de uitslag?’ zond deze week een ontroerende reportage over de ontnemingszaak uit, kijk die zeker eens om te zien hoe belangrijk ook jouw activisme kan zijn…

(advertenties)