(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sativa’s bloeien relatief lang, nemen veel ruimte in, en hebben nogal de neiging om te strekken. Eigenschappen waardoor ze niet snel aan beginnende kwekers worden aangeraden. Toch zijn sativa’s die extra moeite meer dan waard, ze leveren vaak goede oogsten, smaken geweldig en geven je een blij en opgewekt gevoel. Kweek er dus maar een paar, met deze kweektips zal dat best lukken.

Pure sativa’s, zoals die in hun natuurlijk omgeving staan, zouden nooit in een gemiddelde kweektent passen, tenzij je ze eerst door de shredder haalt. Ze kunnen meer dan vier meter hoog worden en tot wel 20 weken bloeien. Niet erg efficiënt dus. Gelukkig kun je de natuur als binnenkweker helemaal zelf naar je hand zetten en ook binnen heerlijke sativa’s kweken.

Sativa’s staan niet bekend om hun kweekgemak maar des te meer om hun excellente smaak, hun heerlijke zoete geur en het euforische en opgewekte effect. De iets langere bloeifase die sativa dominante wietsoorten doormaken, wordt goedgemaakt door de hogere prijs die men in de coffeeshop voor een goede sativa bereid is te betalen.

Voorkom dat sativa zaailingen gaan strekken door ze meteen van veel blauw kweeklicht te voorzien. Foto: King Dragon, Shutterstock

Sativa’s als zaailingen

Als pas ontkiemd zaadje zie je waarschijnlijk nog geen verschil tussen een sativa en een indica. Toch hoef je niet lang te wachten want als zaailing toont een sativa al zijn ware aard. Sativa zaailingen hebben al vanaf de eerste week de neiging om snel de hoogte op te zoeken maar een gewaarschuwd kweker telt voor twee. Zo hou je sativa’s ook in de eerste weken laag.

 • Poot/zaai uitgekomen sativa zaden zo snel mogelijk in de grond.
 • Zorg vanaf het begin direct voor voldoende licht, om strek tegen te gaan.
 • Gebruik een kweeklamp met veel blauw licht, om strek tegen te gaan.
 • Graaf gestrekte sativa zaailingen bij het verpotten in tot aan hun lobblaadjes (eerste twee niet gekartelde blaadjes).

Sativa’s in de groeifase

Laat sativa’s niet te lang doorgroeien, ze kunnen in de bloeifase nog drie keer zo groot worden! Foto: Cascade Creatives, Shutterstock

Sativa’s die je in een lage kweekruimte laat groeien, zul je moeten trainen als je niet wil dat ze bij de eerste week van de bloeifase al in de lamp groeien. Maar je kunt alles uit de kast halen want sativa’s kunnen daar uitstekend tegen. Gebruik tijdens de gehele groeifase een krachtige kweeklamp met veel blauw licht om de hoogtegroei zoveel mogelijk te beperken. Stimuleer de groei in de breedte tegelijkertijd door sativa’s vanaf de derde node meteen te toppen. Scrog sativa’s of zet ze snel in bloei, en kweek kleine sativa’s in een sea of green.

Sativa’s die je in een lage kweekruimte laat groeien, zul je moeten trainen als je niet wil dat ze bij de eerste week van de bloeifase al in de lamp groeien

Omdat sativa’s van nature al een vrij open structuur hebben, en het bladoppervlak door de smalle bladvingers al kleiner is, is het niet nodig en inefficiënt om een sativa in de groeifase te ontbladeren. Het licht en de stralingswarmte van een HPS lamp, is perfect voor een sativa. Sativa’s kunnen goed tegen de warmte en het licht straalt lekker diep waardoor ook de onderste toppen ervan kunnen profiteren. Led kweeklampen stralen hun licht ook diep, maar vermijd fluorescente lampen zoals TL’s en spaarlampen omdat hun licht vaak niet diep genoeg in het diepe woud van een sativa doordringt.

 • Geef sativa’s gematigd meststoffen.
 • Laat sativa’s niet te lang groeien, ze zullen in de bloeifase nog lang verder groeien.
 • Gebruik bij voorkeur led of HPS kweeklampen, en als het even kan een metaal halide lamp voor de groeifase. Gebruik geen TL, T-Neon of spaarlampen, deze hebben een te korte dieptestraling.
 • Top en/of fim vroeg in de groeifase.
 • Scrog een sativa of kweek kleine sativa’s in een sea of green.

Sativa’s in de bloeifase

De bloeifase van een sativa begint direct na de omschakeling naar 12/12 met een enorme groeispurt. Deze groeispurt kan wel een week of vijf doorgaan en ervoor zorgen dat je sativa drie keer zo groot wordt. Hou daar dus rekening mee en wacht niet te lang met de omschakeling naar 12/12. Om de strek nog verder in te perken kun je een sativa voorafgaand aan het 12/12 lichtregime, best drie dagen in het pikkedonker laten staan.

Sativa’s bloeien erg lang maar leveren daarentegen ook dikke oogsten op. Wil je de bloeifase toch verkorten dan kun je je sativa’s ook laten bloeien bij een lichtregime van 11 uur licht en 13 uur donker of zelfs 9 uur licht en 15 uur donker.

Sativa’s doen het goed in het warme licht van HPS kweeklampen. Foto: Eric Limon, Shutterstock

 • Hou rekening met een explosieve groei in de bloeifase.
 • Start de bloeifase met een drie dagen ononderbroken donkere periode.
 • Verkort de bloeifase met een 11/13, 10/14 of zelfs 9/15 lichtregime.
[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]
(advertenties)