- Help Muna, wat is er met mijn North Thunderfuck aan de hand?
- Uniek werkbezoek: Koning Willem-Alexander duikt de hennep in
- Vloeikoning Josh ‘Raw’ Kesselman koopt en reanimeert High Times
- Lichtschema’s voor wietplanten: dit moét je weten!
- CBD-markt in gevaar? EU waarschuwt voor semi-synthetische cannabinoïden!
- Buitenwiet test ’25 update #11: sun is shining…
Stadsarchief Amsterdam start collectie cannabiscultuur

Sinds 1994 doe ik in woord en beeld verslag van de wietcultuur. Niemand hoeft mij dus uit te leggen dat die cultuur interessant, veelvormig en de moeite van het documenteren waard is. Het goede nieuws is dat het Stadsarchief Amsterdam dit nu ook inziet en een collectie cannabiscultuur aan gaat leggen. Op 23 mei is de kick-off.
Cannabis schittert door afwezigheid in Stadsarchief
Een paar weken geleden belde Renée Cranen, archivaris bij het Stadsarchief Amsterdam, om te vertellen over dit project en te vragen of ik mee wilde doen aan een panelgesprek tijdens de kick-off. Het idee voor een collectie cannabiscultuur ontstond door een gesprek met de onderzoekers van het project Drugs Monologen.
Dit onderzoeksproject is een samenwerking tussen de Open Universiteit en het Poppi Drugs Museum, betaald door de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Doel is het onderzoeken van de Nederlandse drugsgeschiedenis vanuit het perspectief van de consumenten van drugs.
Het contact met de mensen van Drugs Monologen leidde tot een inventarisatie van het Stadsarchief Amsterdam. Wat bleek: daar is vrijwel geen materiaal over de cannabiscultuur in de hoofdstad te vinden!

Advertentie van ’s lands eerste growshop Positronics in Highest Magazine (1986)…
Magere vertegenwoordiging wiet en hasj
Wat er wel is aan archiefmateriaal, valt in de categorie ‘Overlast van verkeerd geparkeerde klanten bij coffeeshop’ en ‘WOB-verzoek over heropenen van een coffeeshop’. En er zitten foto’s van gevels van shops in het archief, gemaakt door de fotodienst van het Stadsarchief.
Over het onderwerp waarmee de hele wereld Amsterdam associeert, cannabis en coffeeshops, is dus eigenlijk niets bewaard in de vijftig kilometer (!) archieven. Maar dat gaat nu veranderen: ‘Dit bijzondere onderdeel van de Amsterdamse cultuurgeschiedenis verdient een plek in onze collectie’, aldus de website van het Stadsarchief.

Het indrukwekkende pand van Stadsarchief Amsterdam
‘We weten eigenlijk helemaal niets’
Renée Cranen werkt nog niet zo lang bij het Stadsarchief. Eerder werkte ze in twee Amsterdamse coffeeshops en ze kent de wietcultuur dus van binnenuit. Op haar LinkedIn pagina schreef ze over de collectie cannabiscultuur:
‘Wij als Stadsarchief knippen niet mee tijdens de oogst, zien niet hoeveel toeristen en/of buurtbewoners binnenkomen voor een drankje en een jointje. (…) Als archief weten wij niet hoe een spacecake wordt gebakken of wanneer de THC of CBD actief wordt. Een tuintje? Een Tulp? Een toeter? Een djonko? En die klappen? We weten eigenlijk helemaal niets.’
Vol is vol
Het zal niet verbazen dat ik enthousiast ben over dit project. Wat in deze collectie wordt opgenomen, zal voor de eeuwigheid beschikbaar zijn. Voor wetenschappers, journalisten en alle andere mensen die willen weten hoe de cannabiscultuur zich in Amsterdam heeft ontwikkeld en daarmee de hele wereld heeft beïnvloed.
De aftrap van het project is vrijdag 23 mei in het indrukwekkende gebouw waarin het Stadarchief sinds 2007 is gevestigd, de Bazel aan de Vijzelstraat. De toegang is gratis, maar er is plaats voor maximaal tachtig personen en er geldt: vol is vol.
Let op: het is niet de bedoeling dat je op 23 mei materialen meeneemt om aan het Stadsarchief te doneren. Er is wel een inschrijflijst. In de oude telefooncellen in het gebouw worden verhalen opgenomen voor Drugs Monologen. Je kunt ook via deze app je verhaal vertellen en luisteren naar verhalen van anderen…

Derrick (VOC/CNNBS) met nederwiet pionier Wernard Bruining in het ‘nieuwe Amsterdam’ a.k.a. Barcelona (2024)
Programma kick-off collectie Cannabiscultuur 23 mei
13:30 Inloop
14:00 Opening door Migiza Victoriashoop, hoofd Collecties Stadsarchief Amsterdam.
14:10 – 14.40 Panelgesprek “Wiedewiedewiet – Cannabis in Amsterdam; ervaringen, belevingen en samenkomsten in de jaren ’60, ’70 en ’80” met Gemma Blok, hoogleraar in de geschiedenis van mentale gezondheid en cultuur aan de Open Universiteit, wietpionier Wernard Bruining en August de Loor, directeur van Stichting Adviesburo Drugs.
14:40 Pauze, aandacht voor Drugs Monologen.
15:10 presentatie “Archiveren kan je leren, het belang van het vastleggen van subculturen”.
15:20 – 15.50 Panelgesprek “B&W en THC – hoe heeft de wetgeving de cultuur beïnvloed?”, met Simone van Breda, voorzitter Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), en Derrick Bergman, voorzitter stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).
15:50 – 16.50 Afsluiting en borrel.
(advertentie)