(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat een zomer! Een geschenk voor onze geliefde cannabisplanten, maar iets minder voor je waterrekening. Twee á drie keer per dag water geven is niet niets. Maar het is ’t waard geweest! Waarschijnlijk zullen je dames binnenkort geoogst worden. Wil je weten of je cannabis al klaar is om te oogsten? Lees dan dit artikel eens door. Nu is het tijd om je tips te geven over de laatste fase in de kweek!

In dit artikel nemen we je mee in de beste manier om de vruchten van je dames zorgvuldig te drogen. Het is zonde om het droogproces snel af te raffelen als je maanden tijd en liefde aan je planten hebt besteed. Helemaal als je de cannabis gaat consumeren door te roken of te verdampen! Tijdens het drogen verdampt namelijk een groot deel van je smaakstoffen, Ook ga je wat cannabinoïden verliezen en kunnen er schimmelproblemen optreden die je oogst verpesten. Cannabis kan te snel drogen, waardoor je het proeft als hooi, met een scherpe smaak in je keel. Dit wil je allemaal niet! Gelukkig kan je het voorkomen door aandacht te besteden aan het droogproces.

Cannabis knippen; hoe doe je dat?

Voordat je de dames liefdevol van het leven berooft dien je een aantal zaken te regelen. Je moet weten hoe en waar je gaat knippen en waar je de cannabis gaat drogen. Om het je makkelijk te maken, volgt hieronder een stappenplan.

1. Kies een goed schaartje. Sommige zweren bij een eenringsschaar, anderen prefereren een kappersschaar. Elk heeft voor- en nadelen. Mocht je niet weten wat voor jou werkt, probeer er gewoon eentje uit. Op onze webshop vind je een aantal scharen.

2. Bepaal de plek waar je met de schaar aan de slag gaat, waar je de cannabis gaat knippen. Afhankelijk van de grootte van je oogst kan het flink gaan ruiken. Voorkom dat je overlast veroorzaakt, want dat is meestal de reden dat de politie wordt gebeld. Zet een raampje open, maar besef je ook dat de wietlucht daar naar buiten gaat. Een raam direct aan de straat is dan wellicht niet zo’n goed idee.

3. Als je de beschikking hebt over een afzuiger met koolstoffilter, zet deze aan tijdens het knippen. Of schaf een Neutralizer aan. Dit apparaatje maakt de geur van cannabis onschadelijk en werkt ongekend goed.

Als je de cannabis gaat roken of vapen, knip dan zorgvuldig de kleine sugarleaves weg. Ga je de cannabis gebruiken om olie of een extract te maken, laat dan elk blad zitten waar kristallen (trichomen) op zitten.

 

 

4. Tijd om aan de slag te gaan. trek handschoentjes aan en knip de hoofdstam door. Daarna verwijder je de grote bladeren (de fanleaves). De bladeren kun je overigens prima met wat fruit in de blender stoppen om er een gezond sapje van te maken.

5. Pak een grote bak of pan en ga de toppen manicuren. Je pakt een zijtak in één hand en knipt alle kleine blaadjes die uit de top steken weg, dit zijn de zogeheten sugarleaves. Deze vang je op in de grote bak. Van dit verzamelde knipafval kun je later extracten maken, bijvoorbeeld je eigen cannabisolie, hasj, wax of infused cocosextract. Gooi je knipafval direct na het knippen in de vriezer, hierdoor blijft het terpenenprofiel bewaart. Zoals we je al eerder vertelden; veel smaakstoffen verdampen tijdens het drogen. Door het in te vriezen, blijven alle smaakstoffen in je cannabis.

6. Zie je schimmel zitten? Knip het zorgvuldig weg. Ga geen schimmel consumeren, dat is schadelijk voor je gezondheid.

7. Laat zoveel mogelijk tak/stengel aan de top zitten. Hang nu de gemanicuurde toppen ondersteboven in een droogtent of aan een lijn in je droogruimte. Je kunt de toppen ook los in een droognet leggen, daardoor zullen ze iets sneller drogen. Hieronder zullen we uitleggen waarom en ook waar een droogruimte aan dient te voldoen.

Tip: De hars die na het knippen op je schaartje blijft zitten kun je prima consumeren. Maar hoe krijg je het eraf? De makkelijke manier: Leg je schaartje in een gripbag in de vriezer. Na een paar uur kun je de hars er zo afbreken! Let wel even op, want de hars kan vrij sterk zijn.

8. Na een droogtijd van ongeveer één tot twee weken is je cannabis klaar om te curen. Dat moment kun je bepalen door een stukje stam of tak te pakken en deze proberen te breken. Als je net geen échte‘knak’hoort, is de cannabis klaar om te curen. Als je besluit niet te curen, wacht dan tot je een duidelijke ‘knak’ hoort. Als de tak nog flexibel is of meegeeft, mag ze nog een paar dagen drogen.

Wil je het aroma en de smaak van je cannabis behouden en verbeteren? Ga curen en bewaren met Boveda Patches! Makkelijker kan niet. [Beeld: Shutterstock/OpenRangeStock]

9. De laatste, wat ons betreft belangrijkste stap in het proces van cannabis kweken. Het curen! Iets dat veel kwekers helaas vergeten of niet op waarde schatten.

In Canada en de US doen ze dit allemaal, puur omdat ze weten hoe belangrijk het is. Mede door deze buitenlandse revolutie is het oldskool curen verleden tijd. Vroeger moesten we onze potten met cannabis elke dag even luchten (“burpen”). Dat is nu veel makkelijker! Wij gebruiken Boveda vochtigheidspatches, die de perfecte luchtvochtigheid waarborgen (62%).

Praktisch: koop een grote weckpot en stop een Boveda patch van 67 gram bij ongeveer 100 gram cannabis. Sluit de weckpot vervolgens af en zet de pot koel en donker weg. De Boveda patch zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid altijd op 62% blijft en je cannabis in de afgesloten weckpot doorrijpt. Zie het als het rijpen van een goede wijn!

Onder invloed van een gecontroleerde vochtigheid kan al het chlorofyl afbreken, hierdoor wordt je cannabis smaakvol, zacht en blijft het smaakpallet behouden. Voor degene die écht van cannabis willen genieten, is het curen een essentieel proces. Zo bewaren wij ook al onze cannabis. In een pot met een Boveda! Ooit eens een organische, topshelf cannabis geproefd die een halfjaar in een curingjar heeft gezeten? Ja? Dan weet je waarom.

Zo droog je cannabis

Het drogen van cannabis doe je in een koele en donkere ruimte. Dat heeft twee redenen. THC-A, de voorloper van het psychoactieve THC, breekt onder invloed van licht af naar CBN. Beiden hebben hun medicinale eigenschappen, maar voor de meeste consumenten is het uiteindelijk om de THC te doen.

Hang de toppen met tak ondersteboven in het donker. Heb je meerdere Autoflowersoorten? Label ze!

Daarnaast wil je dat de geknipte cannabistoppen langzaam drogen. Het is namelijk zo dat een cannabistop veel bladgroen, chlorofyl, bevat. Dit stofje zorgt voor een scherpe, hooi-achtige smaak. Chlorofyl breekt af als er vocht in de cannabistop zit. Oftewel: hoe langer een top nodig heeft om te drogen, hoe meer chlorofyl er afgebroken wordt en hoe beter de cannabis smaakt. Een oven of een magnetron gebruiken is een absolute afrader. Dan had je net zo goed een cannabistop in de coffeeshop kunnen kopen.

Aan de andere kant wil je niet dat je droogruimte te vochtig is. Boven de (om-en-nabij) 75% luchtvochtigheid betekent kans op schimmel. Leg daarom een thermo-hygrometer in je droogruimte, hierdoor kun je de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur monitoren.

Als je de beschikking hebt over een afzuiger met koolstoffilter in je droogruimte zet deze dan op de laagste stand. Hoe meer lucht er uit de droogruimte afgezogen wordt, hoe sneller de cannabis droog is. Dat is ook logisch, aangezien je naast de lucht ook het vocht uit de ruimte weghaalt.

Drogen in een gecontroleerde omgeving

Om het je makkelijk te maken stelde Plantarium een droogset samen, bestaande uit een tent, een koolstoffilter, bijpassende afzuiger, benodigde slangen, droognet en een themo-/hygrometer.

Wij drogen altijd in een kweektent met een bijpassende afzuiger en koolstoffilter. Puur omdat de vochtigheid beter onder controle gehouden kan worden, de geur in de tent blijft en het in de tent donker is. Zo hebben we een speciale droogset in ons assortiment, compleet met afzuiger, filter, flexibele slang, droognet en thermometer.

De eerste paar dagen na het knippen zal de relatieve luchtvochtigheid in je droogruimte hoog zijn. De cannabistoppen bevatten immers veel vocht. Zo ga je ook merken dat de toppen flink ruiken. Dat wordt na een paar dagen minder. Als je de toppen aanraakt en in beweging brengt, ga je merken dat de geur toeneemt. Net zoals een bloem die stuifmeel verspreidt als je haar aanraakt, laat een top haar terpenen vrij. Laat de toppen dus in alle rust drogen.

De perfecte temperatuur en luchtvochtigheid

De beste temperatuur om cannabis te drogen is tussen de 18 en de 21 graden Celsius, met een luchtvochtigheid tussen de 45 en 55%. Maar, niet iedereen beschikt over een perfect controleerbare droogruimte. Daarom is het ook roeien met de riemen die je hebt, vooral met deze temperaturen! Het kan dus zijn dat je toppen na één week droog zijn. Dat is okay. Ga dan vervolgens curen om het terpeen- en cannabinoïdeprofiel van je cannabis te behouden.

Zo, dat was het knip-, droog- en cure-proces in een notendop! Veel succes met de laatste fase van je cannabiskweek. En onthoud; het kweken van cannabis is ook het trainen van je geduld. Het is het waard om te wachten op de perfect gedroogde en gecurede buds. Heb je vragen? Wil je weten of je al kunt knippen? Laat het ons weten, we helpen je graag verder.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Victoria43]
(advertentie)