(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het warme lenteweer inspireerde ook cannabis growshop Plantarium tot het schrijven van hun eerste buitenwiet-kweekverhaal van 2021. Er valt van alles te lezen en te leren over autoflowers, en je krijgt vier goede redenen waarom autoflowers een uitstekend idee zijn deze zomer. Dat niet alleen want Plantarium doet daar ook nog eens vier handige autoflower kweektips bovenop. 

Het kriebelt. Nee, het kriebelt!! De temperatuur stijgt en overal worden plannen gesmeed voor het komende buitenkweekseizoen. Ben jij net ons ook al bezig met de keuze van wietsoorten? Zo ja, dan komt dat goed uit want in dit artikel vertellen we je alles over autoflowers.

Vier goede redenen

Na het lezen heb je vier goede redenen waarom autoflowers een heel goed idee zijn voor aankomende zomer. En natuurlijk geven we je ook de nodige praktische tips om de kweek van autoflowers te optimaliseren. Mocht je vragen hebben voel je dan vrij om ons via de telefoon of email te contacten. Onze gegevens vind je op Plantarium.nu. Afhalen op afspraak is mogelijk en mag ook van meneer Rutte!

Reden #1: autoflowers zijn snel te verplaatsen en vallen minder op

Een autoflower wordt niet heel erg groot. Gemiddeld tussen de 50 en de 150 centimeter, afhankelijk van de genetica, de potgrootte en de groene vingers van de kweker. Deze bescheiden hoogte zorgt voor meer beheersbaarheid en controle. Zo kun je een autoflower makkelijker onder een afdak verplaatsen en dat is vooral in de bloeifase een groot voordeel. Het vermindert namelijk de kans op toprot, er komt immers minder water bij de toppen zelf. Daarnaast kun je de uitgebloeide planten in de laatste paar weken, ’s nachts veilig binnenzetten. Dat voorkomt de tragische aanblik van afgeknipte toppen door onbekende wietdieven.

Ook valt een autoflower minder op. Zeker in vergelijking een twee meter hoge Gold Rush Outdoor in de volle grond. Dat is vooral prettig voor kwekers die in een rijtjeshuis wonen, met aangrenzende tuinen en nieuwsgierige buren.

Reden #2: autoflowers bloeien vanzelf

Er wordt gezegd dat een autoflower na een paar weken automatisch in de bloei schiet, maar deze uitspraak klopt niet helemaal. Het is namelijk zo dat een autoflower haar bloeiharen gaat aanmaken als ze volwassenheid heeft bereikt. Dat betekent in de praktijk als de plant tussen de 5 en de 7 nodes (vertakkingen) heeft aangemaakt. Dat beschrijven we uitgebreider in dit artikel over het toppen van autoflowers.

Een autoflower gaat dus wel automatisch bloeien, maar dit hoeft niet na een vaststaand aantal weken te zijn. Soms groeit een plant harder, waardoor ze ook sneller nodes aangemaakt en sneller volwassenheid bereikt. Het kan dus zo maar zijn dat je autoflower al na vier weken begint te bloeien, terwijl dezelfde soort bij je buurman er anderhalve maand over doet om de volwassen grootte te bereiken. Je hoeft een autoflower dus ook niet te verduisteren, ze heeft alleen wat tijd nodig om over te schakelen naar het aanmaken van toppen.

Een autoflower bloeit als ze volwassen is, en dat gaat helemaal vanzelf. Foto: RFicklin1, Shutterstock

Tip: In de biologie is het simpel gezegd zo dat ‘wat er onder de grond gebeurd, ook boven de grond moet gebeuren’. Anders gezegd, de plantmassa onder de grond staat in verhouding met de plantmassa boven de grond. Zorg daarom dat je autoflower zo veel mogelijk wortels aanmaakt. Daarvoor raden we je aan om wortelstimulator toe te dienen wanneer ze in haar definitieve pot staat. Dat vergroot de aanmaak van wortels aanzienlijk! Door een groter wortelgestel groeit ze ook tot haar maximale proporties en schenkt ze je meer opbrengst. Gebruik daarbij ook nog eens een luchtige aarde en het wortelsysteem explodeert!

Reden #3: meer dan één oogst per zomer

Door haar automatisch bloeiende eigenschappen kun je een autoflower ook veel eerder in het seizoen laten bloeien. Ze is niet afhankelijk van het aantal uren donker. Hierdoor zou je een autoflower al in maart kunnen laten ontkiemen en even binnen laten voorgroeien onder een goede voorgroeilamp. Dat geeft haar een betere start, want buiten is het én nog te koud én er is gewoonweg te weinig zonlicht. Na een week of drie zet je haar buiten neer om te genieten van de zonnestralen.

Als je vroeg start kun je twee en zelfs drie cyclussen autoflowers kweken in één buitenwietseizoen. Dat betekent meerdere rondes van vijf planten, waarbij iedere cyclus maximaal drie maanden duurt. Deze aanpak heeft een paar voordelen. Ten eerste kun je verschillende wietsoorten kweken en dus ook verschillende strains hebben om uit te kiezen. In plaats van één pot van een goede buitensoort als Holland Hope, heb je diverse andere smaken en effecten tot je beschikking. Ten tweede spreid je je kansen. Als er een paar planten uitvallen om wat voor reden dan ook, heb je toch enige zekerheid van oogst door de andere planten.

Kweek meer dan één cyclus per seizoen, en vul je potten met verschillende autoflower-wietsoorten. Foto: Brandon Crawford, Shutterstock

Tip: Een autoflower heeft niet een hele grote pot nodig. We adviseren vaak een pot van 18 liter, die is in principe groot genoeg. Heb je wat ervaring en wil je enorme autoflowers kweken? Kies dan voor een 35 liter pot met handvatten.

Reden #4: exotische soorten ook mogelijk buiten

Een kwalitatieve autoflower kruising heeft nog een ander groot voordeel. Door haar ruderalis genen is ze resistenter tegen schimmels, temperatuurschommelingen en plagen. Het biedt mogelijkheden, want hierdoor kun je bepaalde exotischere kruisingen ook buiten verbouwen!

Veel voornamelijk sativa dominante genen zijn namelijk niet geschikt voor ons klimaat. Ze zijn te schimmelgevoelig, bloeien te laat in het seizoen of duren gewoonweg te lang. In autoflower variant is de kans veel groter dat je tot een succesvolle kwalitatieve oogst komt.
Laten we twee voorbeelden noemen: een Gelato kruising is een echte binnenplant en is niet veredeld voor buiten. De Green Gelato Auto van RQS is echter wél prima in staat om je voorraadpotten te vullen met buitenwiet. Zo ook met Zkittle-variëteiten, waarbij de Auto Lemon Kix van Dutch Passion je zeer goede opbrengsten en heerlijke Zkittles schenkt, uit eigen tuin. Oftewel, mocht je op zoek zijn naar een binnensoort om buiten te verbouwen, kies dan voor de autoflower-variant.

Bij Plantarium krijg je nu 10% korting op alle wietzaden (en dus ook de autoflowers) van Royal Queen Seeds.

Naast bovenstaande voordelen en tips zijn er nog een paar te noemen. Voel vrij om ons al je vragen te stellen, we delen graag onze expertise. Kijk daarvoor gerust even op onze webshop & expertisecentrum. Zo kunnen we niet wachten om onze winkel weer te openen voor publiek, zodat we je aankoop aan onze zadenbalie van goed advies kunnen voorzien.

[Openingsfoto: BublikHaus, Shutterstock]
(advertentie)