(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Leuk hoor, die sneeuw en dat ijs, maar zelf werd ik veel blijer van het zonnige weekend dat direct op de mini-winter van 2021 volgde. Afgelopen zondag liep ik van mijn woonplaats Eindhoven naar mijn geboortedorp Nuenen, een prachtige wandeling met knallende krokussen, geile vogels en de geur van lente in de lucht…

Eindhoven de gekste, en (een van de) lelijkste

Zoals veel van mijn stadsgenoten mag ik graag zeggen hoe lelijk Eindhoven is en hoeveel moois er hier is gesloopt om plaats te maken voor nog meer lelijkheid. Maar Eindhoven heeft wel de mooiste graffiti en straatkunst van Nederland én veel groen, soms middenin de stad. Het enorme terrein van de Technische Universiteit is zo’n groene oase en het was er verrassend rustig.

Beelden van kunstenaar rond thema ‘zaad’

Traditiegetrouw stopte ik bij het beeld ‘Seed 13’ van de Japans-Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri, de man die schrijver-dichter, (media)fenomeen en voltijds cannabisconsument Simon Vinkenoog leerde blowen toen ze allebei in Parijs woonden, kort na de tweede wereldoorlog. Tajiri maakte een hele serie beelden rond het thema zaad en dit is er eentje van. Ooit bezocht ik de kunstenaar in zijn kasteel in Limburg, om te praten over Vinkenoog en hun gezamenlijke avonturen in Parijs. Een onvergetelijke dag.

Van de op zich lelijke Dommeltunnel hebben ze in Eindhoven toch iets moois gemaakt, nietwaar?

Zin om te zaaien door de natuur

Vroeger keek ik er niet of nauwelijks naar om, maar tegenwoordig is de aanblik van de eerste krokussen na de winter een piekmoment voor mij. De natuur wordt wakker, de bijen en hommels komen tevoorschijn, de vogels zitten elkaar achterna en zingen als gekken. Nog binnen de stadsgrenzen van Eindhoven zag ik twee bonte spechten in een doldwaze paringsachtervolging: een spectaculair gezicht.

Weer thuis realiseerde ik me dat ik enorme zin had om te gaan zaaien. Ik heb een ruime keuze aan zaden van diverse zadenbanken. Maar ik weet ook uit eigen ervaring wat er gebeurt als je té vroeg begint met zaden ontkiemen en planten buiten zetten. Dan krijg je Smurfenwiet: je planten gaan veel te snel bloeien, terwijl de kracht van de zon nog onvoldoende is. Dat was eens maar nooit weer.

De CannaStemBus rijdt in maart door Nederland

Nog een dilemma: tussen 1 en 17 maart toer ik elf dagen door Nederland met de CannaStemBus. Een geweldig project, in samenwerking met de Stichting Maatschappij & Cannabis, die sinds jaar en dag de Cannabis-Kieswijzer maakt en dit jaar voor het eerst een heuse Cannabis-Stemwijzer. Vul deze vooral in, het is anoniem, duurt vijf minuten en je krijgt een kant en klaar stemadvies, gebaseerd op je antwoorden.

We beginnen en eindigen de CannaStemBus tour op het Plein in Den Haag, pal voor het Tweede Kamergebouw. We proberen er vertegenwoordigers van zoveel mogelijk partijen te interviewen over cannabis. Daarna doet de bus nog zo’n 20 steden aan, van Maastricht tot Leeuwarden. In Haarlem gaan we op bezoek bij de redactie van CNNBS.nl & Mediwietsite.nl en interviewen we founding father Joop Mestrom, de nestor van de Nederlandse cannabis journalistiek.

Zaaien kan later nog, eerst toeren

Houd de CannaStemBus website en Twitter account @cannastembus in de gaten voor updates, live streams en video’s. Maar ja, door de bustoer zal ik maar weinig tijd hebben om me met mijn jonge zaailingen bezig te houden, juist als ze op hun kwetsbaarst zijn. Ik denk dat ik er nog maar een nachtje over ga slapen…

(advertentie)