(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dit jaar dacht fervent hobbykweker en VOC-woordvoerder Derrick Bergman er eindelijk eens vroeg bij te zijn met zijn buitenwiet. Al op 12 januari, eerder dan ooit tevoren, ontkiemde hij een aantal fraaie zaden. De resultaten waren… heel verrassend.

Overgrow the government

Dat ik uitgerekend op 12 januari mijn zaadjes in de watten legde was geen toeval. Die avond stemde de deelraad Amsterdam West over een motie om Cannabis Bevrijdingsdag voor het Westerpark te behouden. Die motie kreeg geen meerderheid: het VOC moest voor haar jaarlijkse gratis festival op zoek naar een andere locatie.

Derrick_Baskenland_2013-0223

Tussen de plantjes, in dit geval ergens in Baskenland…

Indachtig de altijd actuele slogan ‘overgrow the government’, besloot ik die avond eens écht op tijd te beginnen met mijn buitenplanten. Meestal is het al ver in april voordat ik me realiseer dat ik al lang had moeten beginnen.

Nu ik de zaken toch zo voortvarend aanpakte, besloot ik de prille zaailingetjes extra op weg te helpen door ze onder een tl-buis te zetten, met een zwenkventilator op de laagste stand erbij. Twee vliegen in één klap: de plantjes hoeven zich niet te strekken naar het licht – zodat ze pierig worden en omdonderen – en de stammetjes worden steviger door het zachte ventilator briesje.

Eind maart al in bloei

So far so good. In februari pikten mijn plantjes al heel wat zonneuurtjes mee, in een mini broeikasje van de Deense winkelketen Flying Tiger. ’s Avonds gingen ze uiteraard naar binnen.

Ergens eind maart zag ik bij twee plantjes tot mijn verbazing onmiskenbaar tekenen van bloei. Opmerkelijk, want de anderen groeiden vrolijk verder. Wat was hier aan de hand? Had ik per ongeluk automatic zaden geplant, die vrijwel meteen in bloei gaan?

Het antwoord kreeg ik via de onvolprezen VOC mailinglijst. Na ruim vijf jaar is die lijst uitgegroeid tot een uitzonderlijk, soms chaotisch platform waarop iedereen een duit in het zakje kan doen, over elk onderwerp, plan, actie of nieuwsfeit.

“Jaarlijks worden er hobbyisten afgestraft omdat zij hun planten te vroeg in het jaar buiten zetten: de plant slaat meteen in de bloei en wordt een smurfenplantje”

Bijvoorbeeld over het absurde vonnis dat de rechtbank Leeuwarden in april uitsprak tegen Doede de Jong. Bij de vele reacties op de VOC mailinglijst was er eentje van Hans uit Sneek, een cannabist met buitengewoon veel kennis en expertise. Terwijl ik zijn mail las, viel het kwartje:

Durban Poison, juni 2014

Durban Poison, juni 2014

“Bij het buitenkweken in Nederland wordt er altijd een ‘Enkhuizer Almanak’ waarheid gehanteerd; zet je planten na IJsheiligen (15 mei) in de tuin. Dit heeft te maken met de koude en neerslag in het algemeen, maar bij de cannabisplant speelt nog een andere factor: de lengte van de dagen. Jaarlijks worden er hobbyisten afgestraft omdat zij hun planten te vroeg in het jaar buiten zetten: de plant slaat meteen in de bloei en wordt een smurfenplantje.”

Het feit dat ik al twintig jaar te laat begin met mijn buitenwiet, heeft me dus altijd behoed voor de beginnersfout die ik dit jaar heb gemaakt. Een nuttige les, met als voordeel dat ik gisteren – op 23 juni! – twee nogal kleine, maar zeer smakelijk ogende en lekker plakkerige Durban Poison plantjes heb kunnen oogsten. Alsof de Beaujolais Primeur al in augustus klaar is! Nog vóór de WK finale is mijn eerste buitenoogst(je) droog en klaar voor consumptie!

Kracht van een netwerk

Moraal van het verhaal: het loont de moeite om informatie, ideeën en ervaringen te delen, om de kracht van een netwerk te benutten. De VOC mailinglist is zo’n netwerk als het gaat om cannabis en de strijd voor legalisering. Wil je ook op de mailinglist, stuur dan een mailtje naar joep@voc-nederland.org met het verzoek om op de mailinglist te worden gezet. Natuurlijk kun je op elk moment afzeggen, zodat je geen mails meer krijgt.

Enneh… de plantjes die niet in bloei waren gegaan, zijn inmiddels stevige planten geworden. We gaan een mooie zomer tegemoet…

(advertenties)