(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week stonden het bestuur en 21 leden van Trekt uw Plant, de eerste cannabis social club van België, voor de derde keer voor de rechter in Antwerpen. De club, in 2006 opgericht door mijn goede vriend Joep Oomen, werd twee keer eerder vrijgesproken, in 2008 en 2010. Bij de meest recente actie van de Belgische justitie, op 5 mei 2017, belandden drie bestuursleden in de cel en werden bijna een maand lang vast gehouden.

TUP de nek omgedraaid

Tijdens het proces in het voorjaar van 2019 schilderde procureur Liesbeth Spaas de club af als een criminele organisatie die ‘in drie jaar tijd ruim 800.000 euro aan drugsgeld heeft opgestreken’. De Belgische staat walste met zijn volle gewicht over de club heen. En over de idealisten die tegen de verdrukking in probeerden om volwassen mensen op een eerlijke en transparante manier aan schone cannabis te helpen.

Het vonnis kwam in juni 2019: de club moest ontbonden worden, het bestuur moest 32.000 euro boete betalen, 138.000 euro in beslag genomen geld werd verbeurd verklaard en de leden en bestuursleden kregen voorwaardelijke celstraffen tot twintig maanden.

Gelukkig heeft Joep Oomen, die in maart 2016 onverwacht overleed, niet meer mee hoeven te maken hoe zijn geesteskind de nek werd omgedraaid.

Trekt Uw Plant oprichter Joep Oomen deelt in 2014 wiet uit aan de leden, onder het toeziende oog van de Belgische vlag…

Scheuring

Vorig jaar schreef ik rond deze tijd een column over een benefiet middag voor Trekt Uw Plant. Het brak mijn hart om te zien hoe slecht het ging met Els, die na Joep’s dood het stokje van voorzitter had overgenomen. Ze was verhuisd, zo ver mogelijk weg van Antwerpen. Ze was gebroken. En onder de enorme druk was een scheuring ontstaan: een paar leden hadden een eigen verdedigingsstrategie gekozen, met de oorspronkelijke advocaat van Trekt Uw Plant, Tom Goossens.

Nog zwaardere eisen van OM in laatste rechtszaak

Een van hen is Stefan van der Mussele, die van 2014 tot en met 2016 lid was van Trekt Uw Plant, waarvan de laatste negen maanden als bestuurslid en verantwoordelijke voor de medicinale afdeling. Voor de website De Wereldmorgen.be schreef hij een uitgebreide update over Trekt Uw Plant.

Nostalgisch beeld van de wietkwekerij van Trekt Uw Plant uit 2011…

We citeren er even een stukje uit:

Steun Trekt Uw Plant met een bijdrage in de advocatenkosten

Aan het einde van zijn artikel komt een ‘nederige vraag om hulp’.

Stefan: ‘Mijn naasten hebben me geadviseerd om mijn trots opzij te zetten en financiële hulp van sympathisanten te aanvaarden. De kosten voor mijn verdediging zijn in de duizenden euro’s opgelopen. Mijn geld is op.’

Veel geld heb ik niet, maar ik zou mezelf niet meer in de spiegel aan kunnen kijken als ik deze oproep onbeantwoord zou laten. Dus heb ik 420 euro overgemaakt. En ik roep alle CNNBS lezers die geld verdienen met cannabis op om hetzelfde te doen.

(advertentie)