(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Afgelopen weekend vond ergens in Vlaanderen een benefiet plaats voor Trekt Uw Plant, de oudste Cannabis Social Club van België. Met een kleine Nederlandse delegatie en een tas items voor de veiling reisde ik af om steun te betuigen en bij te praten met voorzitter Els. ‘Trekt Uw Plant wordt gewurgd en doodgezwegen, maar dat houdt ons niet tegen!’

4 afdelingen met 400 leden

Trekt Uw Plant is in de zomer van 2006 opgericht door Joep Oomen, die ook aan de wieg stond van het VOC en de Europese organisatie voor beter drugsbeleid ENCOD. Ik heb de club letterlijk zien groeien van de eerste paar plantjes tot een goed draaiende vereniging met zo’n 400 leden, verspreid over vier afdelingen: thuishaven Antwerpen, Brussel, Mechelen en Oost-Vlaanderen.

Zowel in 2008 als in 2010 werd Trekt Uw Plant in hoger beroep vrijgesproken van strafvervolging. Het leek er daarna lange tijd op dat het Antwerpse openbaar ministerie zich had neergelegd bij deze twee vrijspraken; in 2012 zei woordvoerder Paul van Tigchelt dit zelfs letterlijk in een interview met EenVandaag.

Massale politie-inval

Toen Joep Oomen in het voorjaar van 2016 volkomen onverwacht overleed, was dat natuurlijk een enorme klap voor Trekt Uw Plant. Els, die jarenlang zijn rechterhand bij TUP was geweest, nam het stokje als voorzitter over. Op 5 mei 2017 volgde nog een grote klap: bij een massale politie-inval in Antwerpen, Mechelen, Gent en Charleroi werden Els en twee bestuursleden gearresteerd en bijna drie weken opgesloten in voorarrest.

Hierna volgen twee jaren van martelende onzekerheid voor de 21 aangeklaagde Trekt Uw Plant-leden, bestuursleden en kwekers. Het proces tegen TUP vindt pas eind mei vorig jaar plaats. De aanklager eist ontbinding van de vereniging, celstraffen en torenhoge boetes.

Historisch beeld uit 2010 van het uitreiken van de geoogste Trekt Uw Plant wiet aan leden door wijlen Joep Oomen…

Hoop blijft leven(d) na keihard vonnis

Het vonnis van 27 juni 2019 is onbegrijpelijk hard: de club moet ontbonden worden, 32.000 euro boete betalen en 138.000 euro aan “illegaal verkregen vermogensvoordelen” wordt verbeurd verklaard. De leden krijgen voorwaardelijke celstraffen tot twintig maanden en voor hen wordt nog eens in totaal 121.250 euro verbeurd verklaard.

Met andere woorden: deze club van goedwillende volwassen burgers die hun cannabis niet op de zwarte markt willen kopen en altijd open kaart hebben gespeeld met de autoriteiten, is verpletterd onder het volle gewicht van de Belgische staat.

En toch, zo bleek tijdens de benefiet, is de hoop nog niet gestorven. Er komt nog een hoger beroep tegen het draconische vonnis van de Antwerpse rechtbank. En zoals een van de leden van het eerste uur het in de uitnodiging voor de benefiet verwoordde: ‘Trekt Uw Plant wordt gewurgd en doodgezwegen, maar dat houdt ons niet tegen!’

Voor Bart de Wever – de machtigste politicus in Vlaanderen – lijkt het vernietigen van Trekt Uw Plant een persoonlijke vendetta te zijn

Het werd een weerzien met oude bekenden. Met Jos Nijsten, de nestor van de Vlaamse cannabisbeweging en met Karel Michiels a.k.a. Jah Shakespeare, die onvermoeibaar blijft schrijven en strijden voor de plant. En natuurlijk met Els, die vertelde dat ze vorig jaar is vertrokken uit Antwerpen en nu in zo’n beetje het zuidelijkste puntje van België woont. Ze kon het extreemrechtse klimaat in de stad waar Bart de Wever sinds 2014 burgemeester is niet langer verdragen.

Bart de Wever’s persoonlijke vendetta

Voor Bart de Wever lijkt het vernietigen van Trekt Uw Plant een persoonlijke vendetta te zijn. Zoals Karel Michiels na het TUP vonnis schreef in Highlife:

Nog zo’n fraai plaatje uit het verleden, te weten een foto van de growroom van TUP in 2011…

“In het Antwerpse willen gerecht en politiek nog altijd aantonen dat het hen ernst is met de War on Drugs. Als ze de grote vissen in de cocaïnehandel en xtc-productie niet kunnen vatten, richten ze met hetzelfde fanatisme hun pijlen op de enige mensen die proberen om op zijn minst cannabis uit het criminele circuit weg te halen. (…)
De enige grote schuldige voor dat dwaze beleid is en blijft natuurlijk Bart de Wever, de machtigste politicus van Vlaanderen. Sinds hij in 2014 een nultolerantie afkondigde voor soft drugs, nog voor er een nieuwe regering was, heeft de rest van het politieke spectrum zich daar gedwee bij neergelegd.”

Vluchten uit Antwerpen

Ook Jos Nijsten blijkt Antwerpen te zijn ontvlucht. Hij heeft nog meegemaakt hoe er in legendarische cafés als De Muze vrijuit Congo wiet werd verhandeld en gerookt, lang voordat in Nederland de coffeeshops ontstonden. Dat vrije, vrolijke en creatieve Antwerpen is dood, constateerde Nijsten.

Terwijl de middag vorderde werd het drukker in de omgebouwde paardenstal en de grote tuin er omheen. De DJ draaide irie tunes, er werd gerookt, gesomberd en toch ook gelachen. Els verkocht haar kleurrijke schilderijen aan de hoogste bieder, Jos had een stapel exemplaren van zijn Cannaclopedia meegenomen voor de veiling en ook de opbrengst van de bar ging naar Trekt Uw Plant.

Jouw steun is welkom

Dat de Vlaamse aanklagers en rechters deze club vredelievende vrienden als een criminele organisatie beschouwen is de slechtste Belgenmop die ik ooit heb gehoord. Wil je Trekt Uw Plant steunen in deze zware tijden, kijk dan op hun website.

Lang leve TUP!

(advertenties)