(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de negende aflevering van de potcast die ik met mijn compañero Rens Hoppenbrouwers maak, hadden we iemand te gast die vanaf dag één op ons wensenlijstje stond. Het kostte even tijd om hem te overtuigen, maar uiteindelijk was ‘Mister X’ bereid om zijn kennis van kweken en van de cannabiswereld met de luisteraars te delen.

VOC-kantoor is ook podcast studio

Begin oktober ging de eerste aflevering van High Tea met Derrick & Rens online. Het VOC-kantoor in Eindhoven doet dienst als studio. Eens in de twee weken ruimen we de grote werktafel leeg, installeren de microfoons en leggen onze drie vaste geluidseffecten klaar: een hotel-bel, een roltoeter en een knijptoeter. We gebruiken vooral de bel, als er begrippen, afkortingen of namen voorbij komen die waarschijnlijk onbekend zijn bij de luisteraar.

Het idee om een podcast over cannabis en cannabiscultuur te gaan maken ontstond uit de wekelijkse gesprekken die ik met Rens op het VOC-kantoor heb. Vrijwel elke woensdag is hij hier om te helpen met campagnes, evenementen en andere activiteiten. Zo’n woensdag begint met een bak koffie (ik), een blikje Red Bull (Rens) en een lekker jointje. We bespreken het wietnieuws van Zuid-Afrika tot Den Haag en trends en ontwikkelingen in de cannabiswereld, van nieuwe soortjes tot edibles en verpakkingen.

De High Tea podcast studio a.k.a. VOC kantoor in Eindhoven…

Wat zit er in je joint vandaag?

Tot voor kort werkte Rens parttime bij De Toermalijn in Tilburg, een van de beste en gezelligste shops van het zuiden. En hij is natuurlijk, met CNNBS-columnist Mauro Picavet, oprichter van de Homegrown Cup. Zeker een jaar geleden zei Rens tijdens een van onze gesprekken: we zouden hier eigenlijk gewoon een microfoon boven moeten hangen, er zijn vast cannabisliefhebbers die dit ook interessant vinden.

We werken met een paar rubrieken die in elke aflevering terug komen: Wat zit er in je joint vandaag?, de nieuwsrubriek Nog iets nieuws?, De Ouwe Doos met verhalen uit de oude doos en de rubriek Reacties van luisteraars. Regelmatig komt er een gast langs. We proberen de potcast organisch te maken en hanteren geen vaste lengte. Meestal komen we uit rond een uur. De meest recente aflevering met ‘Mister X’ is met 85 minuten de langste tot nu toe.

Ruim baan voor topkweker Mister X

Er was dan ook ruim voldoende gespreksstof voor deze kweekspecial. Wat maakt iemand tot een goede kweker? Wat gaat er vaak mis? Hoe zit het met de genetica? Mister X neemt geen blad voor de mond, wat resulteert in een van de beste afleveringen van High Tea tot nu toe:

In De Ouwe Doos vertel ik over een bezoekje aan een mega kwekerij in Limburg in de Gouden Jaren van de Nederwiet. Ik fotografeerde de kwekerij voor Highlife en werd geblinddoekt van een treinstation naar de locatie gereden. Voor High Tea met Derrick & Rens geldt wat Tom Forcade, de legendarische oprichter van High Times, in 1976 schreef over zijn blad en de principes er achter:

“Many fine people work for the straight media, but as A.J. Liebling said, freedom of the press belongs to those who own one. We own one, and this is an important point. After all, it was the media that made marijuana illegal! Their pot scare campaign created the temporary popular support that made it politically expedient to outlaw marijuana”

Weg met de ‘straight media’!

Natuurlijk, de situatie in Nederland is niet volledig gelijk aan die in de VS, maar ook bij ons blinken de media niet uit in objectieve en goed geïnformeerde berichtgeving over cannabis. Ook hier publiceren de ‘straight media’ een hoop flauwekul en fungeren ze meer als doorgeefluik dan als waakhond van het gezag.

Daarom is het fijn dat we in de High Tea potcast een ander geluid kunnen laten horen: onafhankelijk, kritisch en met verstand van zaken. Dus, beste CNNBS-lezers: luister naar High Tea met Derrick & Rens, via Soundcloud, YouTube of Spotify.

Volg @highteapotcast op Instagram en laat ons weten wat je er van vindt. Dat kan in de comments of per mail: highteapotcast@gmail.com. Elke uitzending belonen we de leukste reactie met een exemplaar van het fraaie fotoboek van Steef Fleur over de cannabisteelt in Humboldt, Californië!

[openingsfoto: LEALNARD RIENGKAEW/Shutterstock]
(advertentie)