(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft, dat wist cabaretier Wim Kan – uitvinder van de oudejaarsconference – al. Dat is natuurlijk geen reden om het niet te proberen. Daarom acht voorspellingen voor het net begonnen, nieuwe wietjaar.

2020 #1  Italië

Wat de gevolgen precies zijn is nog onduidelijk, maar sinds vorige maand ligt er een vonnis van het Italiaanse hooggerechtshof waarin klip en klaar staat dat het thuis kweken van een kleine hoeveelheid cannabis voor eigen gebruik niet verboden is. In de vertaling van de New York Times: ‘at home, small-scale cultivation activities are to be considered excluded from the application of the penal code’.

Voorspelling: dit vonnis zorgt voor verdere groei van de legale cannabissector in Italië, talloze debatten en tonnen thuis geteelde cannabis.

2020 #2  Spanje

Spanje heeft sinds kort de meest linkse regering sinds in 1978 de democratie werd ingevoerd, met Podemos-leider Pablo Iglesias, als vice-president. Dat zou goed nieuws moeten betekenen voor de legaliseringsbeweging in Spanje.  Podemos heeft zelfs een twitter-account dat alleen over cannabis gaat, @PodemosCannábico. Met een prachtige tekst in de bio: ‘Als ik niet kan kweken, interesseert jouw revolutie mij niet’.

Voorspelling: Spanje kaapt de primeur weg voor de neus van Luxemburg en legaliseert in 2020 cannabis.

2020 #3  Wietproef

Niets moeilijker te voorspellen dan het Nederlandse cannabis- en coffeeshopbeleid. Of het zou het uitleggen van dat beleid aan een buitenstaander moeten zijn. Als het kabinet blijft zitten, dan zal de wietproef waarschijnlijk min of meer volgens plan worden uitgerold. Valt het kabinet voortijdig dan lijkt de kans groot dat een nieuwe regering er niet mee door zal gaan en gewoon beleid gaat maken dat voor het hele land geldt.

Voorspelling: het kabinet valt in 2020 en de nieuwe regering begint met een schone lei.

2020 #4  VS

De groene golf rolt verder in de VS. New Jersey stemt sowieso over legalisering van recreatieve cannabis en South Dakota over medicinale cannabis. In een hele rij staten werken activisten aan ‘ballot initiatives’, om legalisering op het stembiljet te krijgen: Arizona, Arkansas, Florida, Missouri, Montana, Nebraska en North Dakota. In Minnesota stemt de lokale overheid volgende maand over een legaliseringswet die vergelijkbaar is met die van Illinois. En de gouverneur van New York heeft deze week nogmaals plechtig beloofd dat zijn staat nog in 2020 legale wiet krijgt.

Voorspelling: het federale cannabisverbod gaat er aan, maar nog niet 2020.

2020 #5  Marokko

Deze week kwam het nieuws dat de Marokkaanse regering twee wetsvoorstellen voor legalisering van cannabis en hennep gaat bespreken met de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), die de voorstellen al in 2014 en 2015 heeft gepresenteerd. Ook in hét hasjland van de wereld wordt met grote interesse gekeken naar de ontwikkelingen Canada, Uruguay en de VS.

Voorspelling: nog dit jaar komt er een eerste versoepeling van de wet in Marokko die cannabis gedeeltelijk decriminaliseert.

2020 #6  Tabaksvrije coffeeshop

Vanaf 1 april wordt het totale rookruimteverbod gehandhaafd. Achter de schermen gaat het gerucht dat de Tabakswet zal worden uitgebreid met kruiden en andere tabaksalternatieven, inclusief cannabis. Dat laatste zou de doodsteek betekenen voor de sociale functie van de coffeeshop; ook puur roken en/of verdampen is dan verboden in de consumptieruimte van de coffeeshop.

Voorspelling: het gezonde verstand prevaleert, pure wiet blijft toegestaan en de tabaksvrije coffeeshop wordt werkelijkheid.

2020 #7  Trekt Uw Plant

Op 1 februari is er een benefietavond ten bate van Trekt Uw Plant, de eerste Cannabis Social Club van België, opgericht door wijlen Joep Oomen. Vanaf 15.00 uur zijn er diverse optredens in het plaatsje Scherpenheuvel-Zichem. Leden en bestuursleden van TUP werden vorig jaar tot zware straffen veroordeeld.

Voorspelling: in hoger beroep wordt TUP in 2020 vrijgesproken, voor de derde keer op rij.

2020 #8  Documentaire serie Robert Oey

Zouden we dit jaar dan eindelijk de langverwachte documentaireserie over cannabis van Robert Oey, de partner van Femke Halsema, op televisie kunnen zien? Ik kwam vandaag een posterontwerp tegen voor de serie, met als titel ‘Dope, tv-serie over de opkomst en ondergang van een cannabiskoning’. De slogan luidt: ‘De gevaarlijkste drug van allemaal is succes’. Laten we hopen dat dit slechts een concept is en dat de serie uiteindelijk minder sensationeel zal blijken te zijn.

Voorspelling: de serie blijft toch weer steken in de bekende frames zonder de oorzaak van de problemen, het cannabisverbod, te belichten.

Laten we hopen dat in elk geval die laatste voorspelling níet uit komt in het nieuwe jaar. Prove me wrong, Robert Oey!

[openingsfoto: Roxana Gonzalez/Shutterstock, 2020 wiet-illustratie: Sunshine Seeds/Shutterstock]
(advertenties)