(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Alle begin is moeilijk, en dat geldt ook voor wietplanten. Zaailingen zijn nog teer en gevoelig, en zodoende gebeurt het nogal eens dat plantaardige ‘jongedames’ al vroeg in hun leven in de problemen komen. Zo ook bij Evija; één van haar twee Bubblegum plantjes begint al na 10 dagen te verkleuren. Zoals altijd schiet Lieve Muna te hulp. 

Het kan behoorlijk frustrerend zijn als wietplantjes al na enkele weken of zelfs dagen in de problemen komen. Je vraagt je als kweker dan al snel af wat er terecht moet komen van zo’n plantje. De groeifase is immers nog niet eens echt begonnen. Gaat zo’n plantje überhaupt ooit nog de bloeifase halen? Nou, in dit geval wel als het aan mij ligt, maar laten we eerst even lezen wat het probleem precies is. Lees je mee?

 

Naam
Evija
Onderwerp
Verkleuring jonge plant
Bericht
Lieve Muna,

Zoals je op de foto’s kunt zien, begint één (van de twee) jonge wietplantjes na tien dagen te verkleuren. Wat zou er mis kunnen zijn?
Ik ben begonnen met Bubblegum Autoflower op Plagron Growmix en geef geen voeding. Gewoon wateren met pH 6,3. Ze staan nu twee dagen onder een LED-lamp en daarvoor een weekje onder een TL groeilamp.

Bijlagen (Maximaal 2MB per stuk)

Zaailing verbleekt in de kroon

Hallo Evija, bedankt voor je vraag. De foto’s geven een beetje een vertekende kleur door het roze licht van de LED maar ik zie wel wat je bedoeld. De rechterplant hierboven begint in de kroon een beetje te verbleken. Ik heb wel een idee wat het probleem zou kunnen zijn, en ik denk dat ik ook de oplossing voor je heb. Maar eerst heb ik nog een vervelende verrassing voor je in petto: de andere zaailing heeft er ook een beetje last van.

Kijk maar eens naar de twee foto’s hieronder, het zijn dezelfde plaatjes als hierboven, alleen heb ik ze met Photoshop even wat lichter gemaakt zodat je de kleur van de blaadjes wat beter ziet. Zie je dat de linkerplant ook lichter van kleur is in de kroon? Problemen kun je veel beter inschatten als je wietplanten in een natuurlijk licht ziet. Het paarse kweeklicht verhult een hoop.

Dat de linkerplant ook wat lichter is in het midden van de kroon, hoeft trouwens niet per se te betekenen dat die ook problemen heeft, want nieuwe blaadjes beginnen altijd wat lichter van kleur. Het kán echter wel een voorteken zijn dat deze jongedame hetzelfde probleem gaat krijgen, aangezien de ander er ook last van heeft. Wat me verder opvalt, is dat de rechter zaailing naast de verkleuring ook haar bladeren wat meer naar beneden laat krullen, een teken van te veel water (= te weinig zuurstof) bij de wortels.

Ik denk trouwens niet dat de rechterplant verkleurd is door een teveel aan water. Maar waarschijnlijk heeft deze jongedame wel eerder last gekregen omdat ze ietwat te nat staat. Ik zie ook dat je de twee plantjes al meteen in grote potten hebt gezet. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn maar het maakt het wel lastiger om ze niet te overwateren. Het grote volume aan aarde neemt namelijk veel meer water op dan de plantjes verbruiken. Doe om te beginnen dus rustig aan met water.

Light bleach

Maar wat is dan het probleem, vraag je je natuurlijk nog steeds af. Nou, als ik even ga rekenen, dan is de verkleuring begonnen toen de twee zaailingen drie dagen onder de LED-lamp stonden. Daarvoor stonden ze een week onder TL, en toen ging het wel goed. Ik vermoedt dan ook dat het door het licht komt, jouw zaailingen hebben een zogenoemd light-bleach probleem. Verbleking door te veel (of te fel) licht dus. Aan de voeding ligt het immers niet want dat geef je nog niet.

Het is jammer dat je niets vertelt over de LED kweeklamp die je gebruikt, maar heb je die toevallig op de BLOEI-stand staan? Als dat zo is, dan raad ik je aan om hem op de GROEI-stand te zetten. Het bloeilicht is waarschijnlijk wat te veel voor de jonge plantjes op dit moment. Heb je je LED-lamp reeds op de groeistand staan, of zit er geen aparte groei- en bloeistand op, dan raad ik je aan om de lamp wat te verhogen.

Bij LED kweeklampen met een aparte groei- en bloeistand is het verleidelijk om meteen vol gas alles in te schakelen. Licht is immers gewicht, nietwaar? Toch zit de bloeistand er niet voor niets, dus schakel die pas in wanneer de planten ook echt aan bloeien toegekomen zijn, of wacht op zijn minst tot je ook op 12/12 schakelt.

Succes met de jongedames Evija, laat je niet ontmoedigen want ik denk dat je plantjes er wel weer bovenop komen. En anders probeer je het gewoon nog eens; kies in dat geval liever eerst een week of twee voor een klein potje. Ongeveer ter grote van een glas of plastic bekertje.

-xxx- Muna

(advertenties)