(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms gaat een kweek op zich wel lekker maar niet helemáál lekker. Je wietplanten willen wel groeien maar misschien niet zo hard als jij dat zou willen. In het geval van Jeroen blijven er ook steeds maar van die naar beneden krullende klauwbladeren komen. Lieve Muna, waar scheelt het volgens jou aan?

Toen ik de foto’s van Jeroen toegestuurd kreeg, had ik op het eerste gezicht eigenlijk niet het idee dat er iets mis was met zijn planten. Maar na het lezen van zijn verhaal begrijp ik wel wat hij bedoelt. De bladeren staan naar beneden gericht als een klauw, met de bladranden omhoog gevouwen als een taco. Dat moet haast wel een wateroverschot zijn. Maar hóe dan!? De planten staan in ademende potten van textiel, dus een teveel aan water lijkt onwaarschijnlijk. Lees maar even mee.

 

Naam
Jeroen
Onderwerp
Dun klauwblad
Bericht
Lieve Muna,

Ik kan er maar niet achter komen waarom mijn Passion Fruit wietplantjes klauwblad blijven krijgen. Ik heb ze nu zo’n 6 weken staan in een 120 bij 120 cm tentje onder een 600 Watt HPS lamp. Ze groeien op zich wel maar zeker niet snel; de temperatuur met licht aan zit rond de 24 graden en licht uit rond de 17. Ik heb ze staan in een light mix grond met wat kleikorrels onderin en bovenop in smartpots van stof. De pH-waarde ligt rond de 6,4 en ik geef ze voedingswater van de Canna lijn met een EC waarde van rond de 1,0 en 1,2. Ik heb er ook een klein roterend waaiertje in. Blijkbaar doe ik toch iets niet helemaal goed, heb jij enig idee?

Mvg Jeroen

Foto’s

 

Dunne klauwbladeren in taco-stand…

Hoi Jeroen, bedankt voor je vraag. Laat me beginnen met te zeggen dat je écht geen groot probleem hebt. Ik vind jouw Passion Fruit planten er nog wel gezond uitzien, en de stammen zijn lekker dik. Het probleem waar je last van het is mijns inziens toch gewoon een probleem van te veel water. Dat verklaart de langzame groei, de tacovorm van de bladvingers en de naar beneden krullende klauwbladeren.

Nu denk je zelf waarschijnlijk dat dat bijna niet kan, aangezien de planten in de smartpotten van stof staan maar ik weet precies waar dat aan ligt. Het geeft me bovendien de kans om een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen. Namelijk dat een laag kleikorrels of andere grove materialen (zoals potscherven of kiezels) onderin je pot, voor een betere afwatering zorgen.

Kleikorrels verSLECHTEREN de afwatering!

Het tegengestelde is waar: een laag kleikorrels onderin je pot verslechtert namelijk juist de afwatering. Nu zul jij daartegen waarschijnlijk opwerpen dat zo’n beetje ieder kweekboek zo’n laag juist adviseert om de afwatering te verbeteren, en dat klopt. Punt is alleen dat ze het allemaal mis hebben, want de wetenschap heeft dat achterhaald.

Het typische is echter dat de wetenschap dit al bijna honderd jaar geleden heeft ontdekt, en toch is het maar bij weinigen bekend. Het is namelijk zo dat water zich maar moeilijk verplaatst van een materiaal met een fijne structuur, naar materialen met een grove structuur, zoals van aarde naar kleikorrels. Dit is meerdere keren door de wetenschap bevestigd, en het is zelfs zo dat water slechter weg kan stromen door zo’n zogenaamde drainage-laag.

Hoe zit dat?

Nou als volgt: wanneer aarde op een laag kleikorrels ligt, kan het water pas uit de aarde stromen wanneer dat eerste helemaal verzadigd is met water. En dat komt door de capillaire werking van het water.

Het ziet er dan ook naar uit dat de aarde in jouw potten ook behoorlijk verzadigd is. Wat je het beste kunt doen is volgens mij goed opletten dat je wat minder water geeft. Je kunt je potten optillen om het gewicht te voelen, als het goed is zouden ze momenteel best zwaar moeten zijn. Een drastische maatregel zou kunnen zijn om voorzichtig de onderkant van de potten open te knippen om de korrels eruit te halen. Maar dat zou ik eigenlijk alleen doen als noodoplossing. Zoals ik eerder al zei staan je planten er – afgezien van de klauwbladeren – best goed bij, en je kunt de wortels en je planten ook behoorlijk beschadigen want die groeien waarschijnlijk al helemaal door de kleikorrels heen.

Succes met drooghouden Jeroen!

-xxx- Muna

(advertentie)