(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In een kweekruimte binnen, komt licht recht van boven en hebben wietplanten (als het goed is) niets te klagen over water, voeding en lucht. Ze groeien hierdoor zo weelderig dat het licht vaak niet meer doordringt tot de onderste delen van de plant. De oplossing? Lollipoppen. Alleen hoe ver ga je daarmee, en hoe lang ga je ermee door? Kortom, een lesje lollipoppen met Lieve Muna.

Lollipoppen is een van die kweektechnieken waar je als binnenkweker eigenlijk niet zonder kan, tenzij je een sea of green kweekt. Door de goede omstandigheden in een kweekkast of -tent groeien wietplanten dikwijls zo uitbundig, dat het licht van de kweeklamp de onderste takken en bladeren niet meer bereikt.

Lollipopping is hetzelfde als dieven: het wegsnoeien van laag groeiende takjes ten behoeve van de toppen bovenaan de plant.

Dieven en lollipoppen

Deze onderste plantendelen zullen daardoor nauwelijks toppen aanmaken, en de topjes die er wel groeien blijven te klein. Tegelijkertijd verbruiken ze wel energie, en kun je ze dus gerust dieven noemen. Ze ‘stelen’ als het ware sappen van de hoofdtoppen. Door ze aan het begin van de bloeifase weg te halen, zorg je ervoor dat alle energiebronnen kunnen worden ingezet voor de hoofdtoppen. Dit snoeiwerk wordt in het Engels lollipopping en in het Nederlands dieven genoemd. Jeroen doet er ook aan, maar vraagt zich af hoe lang hij ermee door kan gaan. Na het lollipoppen groeien er namelijk steeds weer nieuwe uitlopers onderaan zijn wietplanten.

 

Naam
Jeroen
Onderwerp
lollipoppen
Bericht
Lieve Muna, ik ben een ontzettend enthousiaste hobbykweker die nog volop in de leerfase zit… En waar ik nu tegenaan loop kan ik niet zo snel een antwoord op vinden. Vandaar dat ik graag van jouw expertise gebruik maak. Zeker weten dat jij me kunt helpen.

Ik doe mijn dames sinds kort lollipoppen. Dat doe ik in de eerste week van het bloeischema. Het probleem is alleen dat er in de weken erna nog heel veel topjes verschijnen, met name in de oksels van de takken. Nu twijfel ik of ik die dan nog weg mag halen, en of dat dan niet ten koste gaat van de opbrengst? Ik neem aan dat de plant daar toch best weer een klap van krijgt en dus ook energie gaat steken in herstel in plaats van aanmaak van de belangrijkste toppen. Wat ik uiteindelijk wil zijn mooie dikke toppen en zo weinig mogelijk klein spul. Kun jij me adviseren? Alvast super bedankt!

Wanneer lollipop je, en wanneer stop je ermee?

Hallo Jeroen, goede vraag! Jammer dat je niet even een paar foto’s hebt meegestuurd van de situatie, maar misschien kun je die alsnog nasturen. Ik kan me in ieder geval goed voorstellen dat je als beginnende hobbyist twijfelt hoe lang je moet of kunt doordieven. Lollipoppen is namelijk typisch zo’n kweektechniek waarbij je als kweker een beetje moet vertrouwen op je ervaring. Het is de kunst om goed in te schatten welke toppen wel potentie hebben, en welke niet.

Dat is ook de reden waarom je het beste pas met lollipoppen kunt beginnen, waneer de eerste bloeiharen zijn verschenen. Zelf doe ik het daarom het liefste in de tweede week na het ingaan van het 12/12 lichtschema. Dan hebben alle uiteinden van de takken inmiddels bloeiharen, en kun je goed zien welke topjes je het beste weg kunt halen. Vaak dief ik meerdere keren, twee of drie keer, omdat er inderdaad altijd takjes zijn die er bij de eerste knipronde nog niet waren, en door het dieven ineens gaan uitlopen. En meestal haal ik daarna gaandeweg hier of daar nog wel een takje of blaadje weg.

Op de foto’s hieronder van Dokter Groen, kun je goed zien dat het dieven niet na één snoeibeurt klaar is. De linkerfoto is na de eerste keer dieven genomen. De rechterfoto is na de tweede diefbeurt genomen.

Je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken over de stress die het weghalen van takjes na de eerste snoeibeurt oplevert. Doorgaans zijn dat alleen heel kleine takjes, omdat je de grootste bij de eerste keer dieven al had weggehaald. Je moet alleen niet te lang wachten, want hoe langer je de laag groeiende minitopjes laat zitten, hoe meer energie ze slurpen. Zelf haal ik zulke takjes dan ook direct weg als ik ze opmerk.

Kleine takjes die je later in de bloeifase tegenkomt, zoals deze, kun je gerust weghalen.

Lichtpenetratie

Het lastige van lollipoppen is zoals ik eerder al aangaf, dat het een zekere mate van inschatting van de kweker behoeft. Haal je te veel (te hoog) takken weg, dan verwijder je misschien ook toppen die nog iets moois hadden kunnen worden. Laat je te veel takken zitten, dan ontwikkelen de bovenste toppen misschien niet goed. Let daarom ook goed op het licht en vooral de lichtpenetratie van je kweeklamp.

Gebruik je bijvoorbeeld CFL kweeklampen zoals spaarlampen, t-neons en TL’s, dan kun (moet) je veel meer wegsnoeien dan wanneer je bijvoorbeeld een LED of HPS kweeklamp gebruikt. Dit komt omdat het licht van CFL kweeklampen eigenlijk niet diep door kan dringen in het gewas. De intensiteit neemt ontzettend snel af naarmate je je verder van de lamp gaat meten. Met dit soort lampen moet je eigenlijk haast wel scroggen, en kun je gerust alleen de bovenste nodes laten zitten bij het dieven.

Haal bij het dieven niet te veel weg, het bladerdek moet nog zo dichtbegroeid zijn dat er geen direct licht op de bodem schijnt.

Andere lampen zoals LED, CMH en HPS, zijn krachtiger en penetreren veel dieper door in het bladerdek. Raadpleeg bij dit soort lampen de handleiding voor de minimale afstand tot het bladerdek, en hang je kweeklamp op de juiste hoogte. Als je nu recht voor de opening van je kweekruimte gaat staan, dan kun je vaak al zien hoe het licht afneemt naarmate je lager kijkt. Op de aarde zou geen direct licht meer moeten schijnen, maar is het schemerig donker. De onderste toppen die je laat zitten, hoeven geen direct licht te krijgen maar zouden nog wel in het licht moeten groeien.

Succes met lollipoppen Jeroen!

-xxx- Muna

(advertenties)