(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je voor het eerst met LED kweekt zoals Mathias, dan kunnen we ons best voorstellen dat je schrikt wanneer je al in de vijfde bloeiweek amberkleurige trichomen ontdekt. En dan ook niet een klein beetje maar bijna de helft van de trichomen zijn bruin. Rara Lieve Muna, hoe kan dat?

Mathias piekert er al een poos over en twijfelt of hij actie moet ondernemen op de vele amberkleurige trichomen die hij ziet op zijn wietplanten. Het is pas de vijfde bloeiweek en al bijna de helft van alle trichomen zijn amber (bruin) van kleur. Komt dat door de LED kweeklampen waarmee hij voor het eerst kweekt, of is er iets anders aan de hand?

 

Naam
Mathias
Onderwerp
Eerste ledkweek, te snelle amber trichomen
Bericht
Lieve Lieve Muna, ik zit met een vraag. Ik pieker er zelf heel de tijd over maar ik moet nu spoedig gaan beslissen. Ik schets je even de situatie.
Ik kweek met een kweektent van één vierkante meter. Daarin hangt een Quantum Board van 135 Watt en een van van 260 Watt. Ik gebruik lightmix van Plagron en de plantenvoeding van Canna.

Onder de twee Quantum Boards kun je 6 dames terugvinden. Dj’s Gold (dna), Monster Zkittlez (Zamnesia), Rocket Banana (Zambeza), Bakers Delight (dna), Power Kush (Zambeza) en tenslotte Misty Gorilla (Zambeza). Ik begon met 9 planten, maar door lichtstress zijn er drie hermafrodiet geworden. Deze dames staan nu 5 weken en 4 dagen in zichtbaar bloei, en zeven weken en 1 dag op 12/12.

Nu, mijn vraag: ik check regelmatig de trichomen doormiddel van zo’n toestelletje x45. En ik zie nu al ongeveer een week dat ze al amber trichomen vertonen. Nu vandaag nogmaals gecontroleerd, en bij alle 6 zie ik zeker toch al 40/50% amber trichomen. En bij het overgebleven percentage is de helft dan melkkleurig en de andere helft nog doorzichtig.

Ik vraag me nu af, moest ik al lang begonnen zijn met spoelen? Hoe komt het dat niet alle trichomen eerst melkkleurig worden vooraleer er zoveel amber te zien is? En tenslotte mijn dames moeten wel zoals aangegeven van 7 tot 9 weken bloeien. Dit alles samen verward me wat, aangezien het mijn eerste kweek is op led… Bij voorbaat bedankt, groetjes Mathias

Foto’s

Te snel amberkleurige trichomen

Hallo Mathias, bedankt voor je vraag. Omdat je voor het eerst met LED kweekt, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of dát ervoor zorgt dat de trichomen zo snel bruin geworden zijn. Ik denk zelf eerlijk gezegd niet dat het licht er iets mee te maken heeft. Maar voordat ik dat toelicht zal ik (voor de mensen) eerst even kort uitleggen wat trichomen zijn. En waarom de kleur daarvan belangrijk is.

Trichomen

Trichomen zijn minuscuul kleine en plakkerige druppeltjes hars op wiettoppen. Ze zijn van het grootste belang voor cannabisliefhebbers, want in deze trichomen bevinden zich alle cannabinoïden en terpenen (werkzame en aromatische stoffen). Om het oogstmoment te bepalen, kijken kwekers met een microscoop of loep naar de kleur van de trichomen. Zijn ze transparant dan zijn ze nog niet rijp, zijn ze wittig dan wel. En als de trichomen amberkleurig of bruin zijn, dan zijn ze overrijp. Wil je er meer over weten, dan kan dat hier en hier.

Bruin in bloeiweek #5

Zoals ik al zei denk ik niet dat de LED kweeklampen de oorzaak is dat je zoveel amberkleurige trichomen ziet. Het is jammer dat je geen foto van de trichomen hebt meegestuurd of uitlegt welke trichomen je bekijkt. Vaak knippen mensen namelijk een suikerblaadje af om de trichomen daarop te bekijken, of kijken ze alleen naar de hoofdtoppen. In dat geval kom je bedrogen uit, want de trichomen op de blaadjes kunnen soms heel snel amber van kleur worden. Kijk je alleen naar de hoofdtoppen, dan zul je ook merken dat de trichomen daar veel eerder bruin zijn dan bij lager groeiende toppen.

Bloeiharen

Afhankelijk van waar je kijkt varieert de hoeveelheid amberkleurige trichomen namelijk nogal. Kijk daarom ook altijd naar de bloeiharen. In jouw geval zie ik daar nog een best veel witte bloeiharen. Komt oogsttijd dan zouden de hoofdtoppen op enkele witte bloeiharen na eigenlijk alleen bruine bloeiharen moeten hebben. Lager groeiende toppen kunnen dan wel wat meer witte bloeiharen hebben.

Voedingsbehoefte

Nog een tip is om ook op te letten hoeveel water je planten vragen. Drinken ze elke dag nog genoeg dan zijn ze nog bezig met bloeien. Zijn wietplanten oogstrijp, dan drinken ze ook nauwelijks meer. Let tenslotte ook op de bladkleur; net als bomen in de herfst vergelen de bladeren van wietplanten wanneer oogsttijd nadert. De bruine trichomen zijn uiteindelijk ook gewoon de oudste trichomen. Zolang de toppen nog groeien maakt de plant ook nieuwe trichomen aan, die ook moeten rijpen.

Ik zou je aanraden om je planten gewoon de volle bloeitijd te gunnen. Afgezien van mijn advies kan dat ook helemaal geen kwaad. Ik nog nooit gehoord dat iemand spijt heeft gehad van een paar extra bloeiweken. Meestal is het juist andersom, en zijn kwekers achteraf blij dat ze nog even gewacht hebben met spoelen en oogsten, omdat hun toppen in de laatste weken nog veel dikker geworden zijn.

Succes met de oogst Mathias, al duurt het nog een week of drie 😉

-xxx- Muna

(advertenties)