(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Biologische thuiskwekers die op aarde kweken, zien natuurlijk wel de voordelen van de zuurstofrijke wortelomgeving waar wietplanten in hydrosystemen van profiteren. Patrick is er één van, en vraagt zich af of er geen betere oogsten te behalen zijn op aarde met een tussenlaag van hydrokorrels. Luchtig biokweken op aarde en hydrokorrels dus, kan dat Muna?

Ik snap wel dat thuiskwekers die normaal gesproken aarde gebruiken, flirten met de voordelen van het hydrokweken. Zij willen eigenlijk de voordelen van beide systemen, dus gewoon met de hand bewateren maar toch met de snelle groei en het hoge zuurstofgehalte bij de wortels, van het hydrokweken. Patrick bedacht daarvoor zijn eigen methode met twee lagen aarde en een tussenlaag van hydrokorrels. De vraag is of dat goed gaat werken. Lees maar mee, misschien heb je er zelf ook wat aan.

 

Naam
Patrick
Onderwerp
Lieve Muna
Bericht
Lieve Muna,

Ik heb een vraag waar ik niet uit kom, althans ik gok dat het wel zou kunnen werken. Toch wil ik ook jouw mening als expert. Ik kweek zelf op alleen aarde, maar nu dacht ik; wat als ik de pot onderin vul met aarde voor een derde, daarna hydrokorrels voor een derde en daarna weer aarde voor een derde er boven op. Het idee is dat het middelste gedeelte van het pot zo luchtig mogelijk moet blijven voor betere wortel ontwikkeling en stimulatie. Zou het kunnen helpen voor sterkere planten met een betere oogst? Alvast bedankt en heel veel groene groetjes,

Patrick

Luchtig biokweken op aarde en hydrokorrels, kan dat?

Hoi Patrick, zo te lezen heb je het plezier van het verbeteren van je kweek goed te pakken. Ik ben zelf ook zo, en vaak bezig met het bedenken van verbeteringen. Soms kom je daarbij op goede ideeën, en soms ook niet. In jouw geval moet ik zeggen dat je het slim bedacht hebt, maar dat ik toch problemen voorzie met deze methode. Ik heb het natuurlijk niet geprobeerd maar ik ben bang dat de wortels niet verder zullen komen dan de bovenste laag.

Waarom? Nou, omdat hydrokorrels veel minder water vasthouden dan aarde. Dit is aan de ene kant natuurlijk precies wat je wil maar ik ben bang dat de laag hydrokorrels snel zal uitdrogen, en dus de wortels ook die zich daar bevinden. Aarde moet ongeveer een keer per dag, of om de dag bewaterd worden. Hydrokorrels kun je de hele dag wel nathouden. Als je water geeft zal de aarde het meeste daarvan opnemen, en de hydrokorrels vrij droog blijven. Daarnaast zal de aarde uit de bovenste laag, steeds met het water mee omlaag zakken en tussen de hydrokorrels in gaan zitten, en weg is je luchtige laag.

Maar niet getreurd, je bent namelijk niet de enige met ideeën. Bio-hydrokweken wordt vaker gedaan en er zijn methodes die wél werken. Ik bespreek er drie: kweken op kokos (eigenlijk is dit gewoon hydrokweken) en kweken op hydrosoil. En als laatste een experimenteel systeem dat ik zelf niet geprobeerd heb, maar dat volgens de schrijver (Jef Tek van Skunk Magazine, dus niet de minste) geweldig werkt: bio-hydrokweken in perliet en aarde.

#1. Kweken op kokos

Hoewel een kweek op kokos technisch gezien ook gewoon hydrokweken is – en dus ook de voordelen van een hydrokweek heeft zoals een snellere groei en een betere oogst – kun je het wel gewoon met de hand bewateren als je dat wil. Ook heeft sommige kokos een bufferende werking zoals aarde, die voedingsfouten enigszins opvangt. Je moet dan wel goed de pH-waarde en de EC-waarde meten en voeding voor kokos gebruiken, maar het werkt als een tiet! Bewater de kokos wat vaker, want het houdt veel minder vocht vast dan aarde. Hier zijn nog veel meer tips, als je het kweken op kokos eens wil proberen.

#2. Hydrosoil

Hydrosoil kun je niet kant en klaar kopen, maar het recept is makkelijk genoeg. Je mengt één deel aarde met één deel perliet en één deel kokos. Door de kokos en de perliet maak je het medium heel luchtig. Overbewateren is bijna niet mogelijk maar kies wel een rijk bemeste aarde want kokos en perliet bevatten geen voedingsstoffen. Omdat het maar een derde aarde bevat, moet je wel wat beter op de EC- en pH-waarde letten, maar dan profiteer je wel van: snelle groei, hogere opbrengst, kweekgemak (met de hand bewateren) en een bufferwerking. Hydrosoil is eenvoudig te maken en voordelig, hier lees je er alles over wat je moet weten.

Hydrosoil bestaat uit 1 deel aarde, 1 deel perliet en 1 deel kokos.

#3. Bio-hydrokweken in aarde en perliet

De laatste methode noem ik bio-hydrokweken in aarde en perliet, en werd beschreven in een oude editie van Skunk Magazine die ik helaas niet in mijn bezit heb. Maar in tegenstelling tot de hydrosoil, meng je de aarde en perliet niet. Je maakt ook geen horizontale lagen zoals je zelf voorstelde, maar verticale lagen. Je maakt als het ware een verticale scheidingswand in je plantenpot, en vult de ene helft met aarde en de andere helft met perliet. De plant komt in het midden met de helft van de wortels in het perliet, en de andere helft in de aarde.

▲  Bio-Hydro: door potten in tweeën te verdelen groeien de wortels aan de ene kant in perliet met schoon water en aan de andere kant in aarde met een zeer geconcentreerde voedingsoplossing. Foto perliet: Mona Makela, foto aarde: Madlen – Shutterstock.

De perliet-kant van de pot hoef je alleen nat te houden met aangezuurd water. In de aarde-kant kun je nu zeer geconcentreerde voeding gebruiken, schijnbaar wel tot een EC-waarde van 4,0! Wil je het proberen? Hier lees je er meer over. Ik proef graag van je wat de resultaten waren 😉

Succes met het luchtig biokweken Patrick.

-xxx- Muna

[Meister Photos, New Africa, Glasscage, Shutterstock]
(advertentie)