(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Planten, en dus ook wietplanten praten misschien niet, ze communiceren wel degelijk. Je moet als kweker alleen wel weten wat wietplanten bedoelen. Ook de Royal Medic plant van kweker Snake probeert iets te vertellen, en doet dat al sinds het begin van de bloeifase door in de toppen te vergelen. 

De Royal Medic plant van Snake ziet er op zich gezond uit. Ze heeft mooie dikke stammen en vult de kleine kweektent goed op. De bloei is begonnen, alleen vergeelden de toppen ook vanaf dat moment ook vanuit de kroon. Snake heeft zelf geen idee wat er aan de hand is of wat de plant probeert te vertellen, en schreef me er de volgende e-mail over.

 

Naam
Snake
Onderwerp
Toppen worden geel in kweektent
Bericht
Lieve Muna, Mijn Royal Medic is sinds deze een paar weken in bloei staat, geel aan het worden. Ik heb deze van buiten wel naar binnen geplaatst en wat gesnoeid aan de onderzijde. De plant staat in een 20-literpot, met All-mix grond. Ik geef sinds de bloei begonnen is ook Plagron Bloom volgens de voorschriften. De pH-waarde is rond de 6, de EC-waarde rond de 1,5. Ik probeer het klimaat in de tent (70x70x170) op peil te houden, dat lukt redelijk goed alhoewel de luchtvochtigheid de laatste dagen wel flink oploopt. Ik heb nu 2 kleine ventilators en een buisventilator geplaatst, nu zit de LV zo rond de 50 a 55%. De verlichting is 200 Watt, COB LED (2x Cree 3070). Deze hangt bijna tegen het dak van de tent, de temperatuur loopt nooit op tot boven de 27°.

Water geven doe ik aan de hand van het gewicht van de pot, maar ik vermoed dat ik mij wel eens vergis en wat te veel gegeven heb. Wat wil mijn plant mij zeggen? Alvast bedankt voor uw mening.

mvg Snake

Bijlagen

 

Vergelende toppen sinds de bloeifase

Hallo Snake, ik kan me voorstellen dat je baalt. Nét als je lekker wil gaan bloeien, begint je plant te vergelen. En wat er dan precies aan de hand is, is ook niet helemaal duidelijk. Wat mij betreft heeft het sowieso met de voeding of de pH-waarde te maken, en is het een tekort of overschot of opnameprobleem van (een) bepaalde stof(fen). Ik denk aan een ijzergebrek, een mangaantekort of een overschot aan fosfor en kalium.

Als er problemen met wietplanten optreden, kun je het beste nagaan wat er veranderd is sinds het probleem voor het eerste zichtbaar was. In dit geval is dat echter lastig, aangezien er meerdere dingen anders zijn. Om te beginnen zou het aan het bloeien zelf kunnen liggen (een andere voedingsbehoefte). Maar je hebt vanaf dat moment ook een nieuwe voeding bijgegeven, namelijk Plagron Bloom. Tenslotte is je plant ook van buiten naar binnen gegaan, en dat heeft natuurlijk ook invloed.

Ik raad je daarom aan om sowieso even de pH-waarde van de aarde te meten. Het voedingswater kan een pH-waarde van 6 hebben maar dat betekent niet dat de zuurtegraad rond de wortels ook 6 is. In dit artikel lees je hoe je de pH-waarde van de aarde kunt meten.

IJzertekort

In eerste instantie ziet het probleem er uit als een typisch ijzertekort. Omdat ijzer (Fe) een immobiel element is, kan de plant het uit oudere bladeren aanvullen. Hierdoor zie je het probleem alleen in de toppen en de nieuwe bladeren. Kijk je echter op de kaart hieronder, dan zie je dat ijzer kan perfect kan worden opgenomen bij een pH-waarde van 6. Als je een ijzertekort hebt, en de pH-waarde bij de wortels is echt 6, dan zit er dus echt te weinig ijzer in de aarde. In dat geval zou je het tekort kunnen aanvullen met een ander Plagron product, namelijk Vita Race.

Mangaantekort

Een mangaantekort zou ook het probleem kunnen zijn. Dit tekort lijkt erg veel op een ijzertekort, alleen zie je daarbij ook vaak donkere vlekken op het blad, en blijven de bladranden in tegenstelling tot een ijzertekort groen. Meestal wordt het veroorzaakt door een te hoge pH-waarde maar het kan ook optreden als er te veel ijzer in de bodem zit. Een mangaantekort is op te lossen door de aarde met aangezuurd water te spoelen. Dit is wel een riskante operatie want aarde spoelen kan er ook voor zorgen dat je plant verstikt.

Teveel fosfor en kalium

Tot slotte zou de verkleuring ook nog aan een teveel aan fosfor en of kalium kunnen liggen. Kijk maar eens op de overzichtskaart hieronder (klik voor een vergroting). Fosfor en kalium hebben wietplanten juist in de bloeifase extra nodig, maar misschien ben je wat te scheutig geweest met de bloeivoeding. Heb je misschien een PK-booster gebruikt, dan is dat waarschijnlijk het probleem. PK-boosters zijn erg sterk, en zou je pas vanaf de vierde of vijfde bloeiweek moeten gebruiken.

Het spijt me dat ik je geen eenduidig antwoord kan geven Snake, al denk ik heel sterk aan een ijzergebrek. Ik denk dat je zelf problemen moet gaan uitsluiten door eerst de pH-waarde van de aarde te meten. Als die erg hoog of laag is, dan zal het verbeteren van de pH-waarde waarschijnlijk ook het probleem verhelpen. Gebreken of overschotten hebben namelijk altijd een verkeerde zuurtegraad als oorzaak. Zeker als je een basisvoeding gebruikt, want daarin zit eigenlijk alles in wat wietplanten nodig hebben.

-xxx- Muna

(advertenties)