(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer wietplanten nog een tijdje door moeten bloeien, dan zijn bruine bloeiharen waarschijnlijk het laatste wat je als kweker wil zien. Beginnen de bloeiharen namelijk af te takelen, dan stoppen de toppen dikwijls ook met groeien. Patrick heeft er ook last van, hij vroeg onze Lieve Muna om raad.

In een ideale situatie worden bloeiharen pas bruin wanneer de planten aan het einde van de bloeifase gespoeld worden. Maar niet elke kweek is ideaal, en bloeiharen worden dan ook regelmatig voortijdig bruin. Dit is erg jammer, want meestal remt dit de groei van de top dan ook meteen. Logisch dus dat Patrick me om hulp vroeg. Zijn wietplanten hoeven gelukkig nog maar twee weken te bloeien, lees maar mee.

 

Naam
Patrick
Onderwerp
Bloeiharen te snel bruin door LED?
Bericht
Lieve Muna, ik zit met het volgende probleem. Ik merk met LED dat de bloeiharen van mijn planten te snel bruin worden terwijl ze nog 2 weken moeten. Wat moet ik hier tegen doen? Rustig door laten bloeien, of alvast oogsten? Bij één top is het al te laat, dus ik hoop dat je me wat advies kan geven. Groet, Patrick
Bijlagen

 

Bloeiharen te snel bruin?

Hallo Patrick, ik zie wat je bedoelt. Ik neem aan dat je met die ene top waarvoor het al te laat is, de top op de foto rechtsboven bedoelt? Want deze lijkt wel bijna helemaal verdord te zijn. Gelukkig heeft de kleur van bloeiharen verder geen invloed op de kristallen, en hoeven je planten nog maar twee weken. Het had erger gekund.
Dat gezegd hebbende, is het geen goed teken als bloeiharen vroeg in de bloeifase indrogen en bruin worden. Doorgaans stoppen de toppen dan ook met aanzwellen, als gevolg van hetgeen dat ook de verkleuring veroorzaakt.

Zoals ik eerder al vertelde, hoeven bloeiharen in een ideale situatie niet bruin te worden, voordat je de planten spoelt of de cyclus echt voorbij is. Bloeiharen hebben namelijk als functie het opvangen van stuifmeelkorrels. De haartjes zijn dik, wit en plakkerig, zodat stuifmeel er gemakkelijk aan blijft plakken. Wanneer deze ‘missie’ voltooid is, heeft de bloeihaar geen nut meer. Hij droogt dan in en wordt bruin en verschrompelt.

Herma’s

Zolang een bloeihaar onbevrucht is door een stuifmeelkorrel, blijft die normaal gesproken wit. Een van de redenen waarom bloeiharen voortijdig bruin worden, is dan ook omdat ze bevrucht zijn. Ik denk niet dat dit bij jou het geval is hoor Patrick, maar als één van je wietplanten bijvoorbeeld een hermafrodiet is, zou bevruchting de oorzaak kunnen zijn van het te snel indrogen van je bloeiharen.

Uitdroging

Een andere reden waarom bloeiharen voortijdig indrogen, is uitdroging. Wanneer het bijvoorbeeld erg droog is in een kweekruimte, of een ventilator te hard en te lang tegen een top blaast, kan dit ervoor zorgen dat de bloeiharen uitdrogen. Ook te fel licht en hitte kan dit effect hebben, je ziet dan dikwijls dat de bloeiharen van toppen die te dicht bij het licht groeien te snel bruin worden. Hang je kweeklamp wat hoger als je merkt dat bloeiharen daar bruin van worden.

LED kweeklampen zorgen er ook vaak voor dat wietplanten wat meer calcium/magnesium verbruiken. Een tekort aan deze mineralen zorgt voor vergeling van de bovenste bladeren. Het kan in de bloeifase ook bijdragen aan het voortijdig bruin worden van bloeiharen. Je kunt een Cal/Mag toevoeging gebruiken als je dit merkt maar meestal is het een pH-probleem. Calcium wordt namelijk pas opgenomen bij een pH-waarde boven de 6,3.

Te veel voeding

Maar verreweg de meest voorkomende verklaring voor het te snel bruin worden van bloeiharen, is door het geven van te veel voeding. Ik denk persoonlijk dat dit bij jouw planten ook aan de hand is. Wanneer je namelijk nog eens naar de foto’s kijkt, dan zie je behalve bruine bloeiharen ook aardig wat vergeelde bladeren, verdorde bladpunten en naar beneden gekrulde bladpunten. Dit zijn allemaal tekens dat je wat te veel voeding geeft. Bloeiharen verbranden net als bladpunten door een teveel aan voeding.

Wil je heel lang witte bloeiharen, doe dan rustig aan met de plantenvoeding. Hydrokwekers kunnen hun planten een keer goed spoelen, en de EC-waarde verlagen om het probleem te verhelpen.

Te nat

Daarnaast twijfel ik eraan of je planten niet wat te nat staan, dit kunnen de naar beneden krullende bladeren namelijk ook aangeven. Het is goed denkbaar dat je gewend bent aan HPS kweeklampen, en onder de LED net even te veel water geeft. Hierdoor verstik je de wortels waardoor die niet meer goed water en voeding kunnen opnemen.

Tot slot kan ik je wel gerust stellen, want bij de meeste kwekers worden altijd wel wat bloeiharen bruin tijdens de bloeifase. Uiteindelijk is een hobbykweek bijna nooit helemaal perfect, dus wees niet te streng voor jezelf. Sommige wietsoorten krijgen daarnaast ook eerder bruine haren dan anderen. En als ik het zo zie kweek je een sativa, en die bloeien ook gewoon erg lang. Gelukkig hoef je nog maar twee weken.

Succes tijdens de laatste weekjes Patrick!

-xxx- Muna

(advertenties)