(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ondanks dat hij zichzelf in zijn mail aan Muna een tevreden kweker noemt, is hij dat over minstens één van zijn Kosher Choco Kush planten toch niet. Deze dame lijkt wel te bloeien maar produceert daarbij geen bloeiharen. Ondanks dat ziet de plant er wel gezond uit, en drinkt ze ook genoeg. Heeft het nog zin om met deze wietplant verder te gaan? Kijken wat Muna zegt…

Ik heb een vraag over een beetje een vreemd probleem gekregen. Tevreden kweker zoals hij zich graag noemt, heeft een nette binnentuin met mooie gezonde Kosher Choco Kush planten in bloei. Qua groene vingers is er dan ook niets mis met Tevreden kweker als je het mij vraagt. Wat er wel mis is, is dat één van zijn wietplanten geen bloeiharen heeft. Lees en kijk maar even mee…

 

Naam
Tevreden kweker
Onderwerp
Geen bloeiharen
Bericht
Lieve Muna, ik zal me even voorstellen. Ik ben een hobbykweker die zo’n twee jaar geleden is begonnen met kweken. Eerst met stekken op kokos met 2x 400W HPS met een tweedehands setup redelijke resultaten bereikt. Nu ik wat langer bezig ben, probeer ik het resultaat steeds beter te krijgen, en probeer ik meerdere technieken die ik hier op CNNBS heb geleerd.

Na eerst een paar keer een sea of green (SOG) gedaan te hebben (eerst met stekken en later met sativa’s vanuit zaad), leek het me leuk om eens een SCROG met vijf planten te proberen (Kosher Choco Kush uit zaad, 50% indica 50% sativa). Eerst heb ik ze getopt en toen hebben ze zo’n 2,5 maand voorgegroeid, wat niet meeviel met temperaturen van soms 36 graden (dus ook vertraagde groei). Nu precies drie weken op 12/12 en de temperatuur krijg ik nog niet omlaag.

Zoals je ziet op de foto’s maak ik me zorgen om één plant. Deze heeft geen bloeiharen en de toppen lijken als het ware stil te staan. Verder ziet de plant er gezond uit en drinkt ze evenveel als de anderen (3 liter in de 2 dagen). Mijn vraag is: wat kan er aan de hand zijn?

Ik heb nog een plant die minder bloeiharen heeft dan de rest, maar die ene plant waar ik me zorgen over maak lijkt wel een héle lange pauze te houden. Heeft het zin om deze plant verder te laten bloeien of kan ik mijn lamp en dus ook stroomverbruik beter op de wel goed bloeiende planten richten?

Ik zal je wat extra info geven over de kweek zelf. Temperatuur is nu met 30 graden buiten, ongeveer 36 graden in tent, wat veel te hoog is. Luchtvochtigheid tussen 45 en 75%. Ik kweek nu met Mills Lightmix in 42 liter Smart Pots. De pH-waarde ligt rond de 6,0 en de EC zit op 1,9. Het is nu de derde week op 12/12 en calmag van Mills extra. Boost Accelerator van CANNA gedurende de gehele bloei. Basisvoeding is CANNA Terra Flores en begin van de groei Rhizotonic wortelstimilator gebruikt.

Lampen: 3 x 315W CMH Hortilight met eerst de groeilamp van Phillips, bulb 942 en nu 930 bloei in een 1,5 bij 1,5 tent. Twee lampen naast elkaar staan op 215W ingesteld en 1 lamp (zie foto’s) op 315W. Deze dagen wel op 145W om 215W gezet ivm extreme hitte. Ik heb nu twee zwenkventilators hangen boven de planten en één eronder.

Wat me wel opviel is de twee hoeken waar de ventilators hangen, ook de twee hoeken zijn waar de probleemplanten staan. Ik hoop je van voldoende info voorzien te hebben en zie graag een reactie tegemoet. Ik kan hier nog uren over doorpraten en jammer dat je maar zo weinig foto’s toe kan sturen maar ergens moet je stoppen natuurlijk. Lieve Muna, vertel me alsjeblieft wat er met mijn arme plantje aan de hand is.

MVG, een tevreden kweker

Bijlagen

 

Bloei zonder bloeiharen?

Hoi Tevreden kweker, als ik je binnentuin zo zie dan snap ik wel dat je tevreden bent! Die 315 Watt CMH kweeklampen zijn goed hè, ik ben zelf ook fan! Maar daar schreef je me niet voor natuurlijk, je wil weten waarom die ene Kosher Choco Kush geen bloeiharen produceert. Het is jammer dat je alleen twee toppen van bovenaf hebt gefotografeerd, ik ben namelijk wel benieuwd naar de rest van de plant. Bloeien alle toppen zonder bloeiharen?

Verder kan ik op de foto’s ook niet heel goed zien of het geen mannelijke top is, met beginnende mannelijke knopjes. Maar aan jouw uitgebreide verhaal te lezen weet je die waarschijnlijk wel zelf te herkennen. Ik ga er in ieder geval vanuit dat dat zo is. Daarnaast zie je op de suikerblaadjes trouwens ook trichomen zitten, dus het zullen inderdaad wel vrouwelijke toppen zijn.

Drie dingen…

Er kunnen bij mijn weten drie oorzaken zijn voor het ontbreken van bloeiharen in dit geval. De oorzaak die nog het meest voor de hand ligt, is wat mij betreft een genetische mutatie. Wietplanten kunnen op veel rare manieren muteren, en het zou me niets verbazen als het ontbreken van bloeiharen ook een mutatie is. Ik heb dan ook meteen even gebeld met mijn vrienden van Amsterdam Genetics, de zadenbank achter Kosher Choco Kush, om te vragen of deze mutatie hun bekend voorkomt. Dat was niet het geval.

De tweede oorzaak die ik kan bedenken, is dat de bloeiharen beschadigd zijn. Bijvoorbeeld omdat de ventilators ertegenaan blazen of schuren. Zou dat wellicht kunnen? In dat geval zouden andere toppen aan deze planten wel bloeiharen moeten hebben, maar het zou wel verklaren waarom juist de planten bij de ventilators er last van hebben. Een voedingstekort als oorzaak sluit ik uit, omdat al je andere wietplanten wel gewoon bloeiharen hebben.

Het laatste wat het geval zou kunnen zijn, is dat deze planten bevrucht zijn. Bijvoorbeeld door het stuifmeel van een bloeiende mannelijke wietplant in de omgeving, het is immers bloeitijd buiten! Een bevruchtte wietplant heeft haar bloeiharen niet meer nodig, maar in dat geval zouden de toppen wel vol moeten zitten met zaad.

Nou, ik hoop dat je na mijn antwoord in ieder geval nog wel tevreden bent, kweker. Misschien kun je nog eens een foto van de zijkant van de bloeihaarloze top maken. Ik zou de planten in ieder geval wel laten afbloeien, aangezien er wel gewoon trichomen zijn. Mocht je die ook nauwelijks hebben, dan wordt het wel een ander verhaal.

-xxx- Muna

(advertenties)