(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Altijd fijn als onze Lieve Muna een kweker met een klip-en-klaar antwoord kan helpen, wanneer die met zijn handen in het haar zit. Neem Erwin, die nu al voor de derde keer problemen ondervindt bij het kweken van zijn stekken onder LED-kweeklampen. Ook problemen met LED-kweken? Muna vertelt wat er aan scheelt.

Toen ik de mail en de foto’s van de wietplanten van Erwin zag, dacht ik meteen aan een calcium en magnesium tekort. Niet alleen laten de bladeren precies de kenmerken van dit tekort zien, ook de paarse LED-kweeklamp is in dit geval een duidelijke indicatie van dit tekort. Lees maar even mee, als je ook onder LED kweekt heb je er misschien ook wel last van…

 

Naam
Erwin
Onderwerp
LED-kweken wil niet lukken
Bericht
Lieve Muna, ik word een beetje radeloos onderhand, want het wil mij maar niet lukken onder led te kweken. Ik heb een 120×120 tent met hier in 5 Power Plant stekken onder een Mars Hydro 1000 Watt en een Mars Hydro van 600 Watt. Allebei de lampen staan op de groeistand, ook heb ik een afzuiger en een kleine ventilator. Ik kweek nu op grond (Goldmix) en hiervoor al eens op kokos. Ik zuur het water af tot een pH-waarde van 6 en de EC hou ik licht, meestal rond de 1,4 (voedingschema van Canna). Ik heb ze nu voor de derde keer staan, en ook nu weer gaat het na een paar weken weer mis. De bladeren worden geel en sterven af, en de groei stopt. Wat zou het kunnen zijn? Help!
Bijlagen

 

Calcium/magnesium tekort bij LED

Hoi Erwin, ik ben blij dat je me mailde want ik denk dat ik je wel kan helpen, en met jou misschien nog wel een aantal LED-kwekers. Waar jouw planten last van hebben is een calcium/magnesium tekort, dat wordt veroorzaakt door het rood/blauwe licht van de Mars Hydro LED-kweeklampen.

Calcium/magnesium tekorten komen doorgaans in Nederland niet vaak voor, omdat ons kraanwater normaal gesproken voldoende calcium en magnesium bevat. Amerikaanse kwekers werken vaak met omgekeerd osmose water dat geen calcium en magnesium bevat, en ondervinden deze tekorten als ze geen calcium/magnesium supplement aan hun voedingswater toevoegen.

Maar voor LED-kwekers in Nederland geldt eigenlijk ook dat ze een calcium/magnesium supplement moeten geven. En dan met name wanneer ze gebruik maken van LED-kweeklampen die voornamelijk rode en blauwe diodes hebben. Wietplanten die onder dit paars gekleurde LED-kweeklicht groeien, verbruiken namelijk aanzienlijk meer calcium en magnesium. Dat komt omdat de twee mineralen door de planten gebruikt worden als een soort zonnebrandcrème.
Het toeval wil zelfs dat Mars Hydro deze informatie over calcium/magnesium tekorten, naar het schijnt al sinds 2016, met hun kweeklampen meelevert.

De oplossing is dus vrij eenvoudig. Namelijk voortaan een Cal/Mag supplement meegeven aan je planten. Mills Nutrients heeft een Cal/Mag supplement, en ook BAC verkoopt het op hun webshop. Een goede growshop zal je trouwens ook wel aan een flesje Cal/Mag kunnen helpen.

Trips

Nu ik je trouwens toch aan het helpen ben, wil ik je tot slot wijzen op een ander probleem waar je planten waarschijnlijk mee kampen. Als je goed naar de bladeren kijkt, dan zie je daar een heleboel wittige, zilverkleurige vlekjes op zitten. Ik heb even een uitsnede van een van je foto’s gemaakt, waarop je de vlekjes duidelijk kunt zien.

De vlekjes zijn meestal de sporen van trips, een vervelend sapzuigend insect.
Tripsen zijn erg klein, waardoor je ze vaak niet opmerkt. Als je er niets tegen doet, functioneert het blad steeds slechter tot het uiteindelijk afsterft. Je kunt ze bestrijden met neem-olie, roofwantsen of Pyrethrum.

-xxx- Muna

(advertentie)