(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alle wietplanten groeien uit tot metershoge bomen. De omstandigheden zijn van grote invloed op het uiteindelijke formaat, en ook genetisch zijn er grote verschillen. Autoflowers blijven over het algemeen vaak wat kleiner, maar zo klein als de autoflowers van Gino ziet Muna ze niet vaak. Wat is er aan de hand?

Autoflowers zijn ideale wietplantjes voor een eenvoudige kweek buiten. Ze nemen genoegen met ieder beschikbaar plekje in de zon en bloeien gewoon vanzelf. Gemakkelijk en eenvoudig te kweken dus. Maar daar tegenover staat wel dat autoflowers doorgaans een stuk kleiner blijven dan fotoperiode gevoelige wietplanten (niet autoflowers).

King Kush Auto & Gorilla Glue Autoflower

Soms blijven autoflowers echter wel héél klein, zoals de King Kush Auto en Gorilla Glue Autoflower van Gino. Hij schreef me er de volgende email over.

Naam
Gino
Bericht
Lieve Muna, ik heb een vraag. Mijn plant (King Kush Auto) blijft hij zo klein, hoe kan dat? Hij staat van ’s ochtends 06:00 uur tot zonsondergang om 21:30 uur ongeveer in de zon op de vensterbank. Ik heb geen balkon, vandaar. Ik heb ook een Gorilla Glue van dezelfde leeftijd. De plantjes zijn nu al 55 dagen oud, blijven ze zo? Kan ik nog top booster gebruiken, of is dat niet handig? Wanneer zijn ze klaar?
Bijlagen

Hallo Gino,

Dankjewel voor je vraag. Een mooi wietplantje heb je daar, al kan ik me voorstellen dat je enigszins teleurgesteld bent over het formaat. Ik zal je zo vertellen waaraan het volgens mij aan gelegen heeft maar ik zal eerst je andere vragen even beantwoorden. Deze wietplant blijft inderdaad zo, en zal niet groter meer worden. De bloeifase zit er bijna op, als ik moet inschatten dan denk ik nog twee tot drie weken. In die tijd zal de top vooral verder rijpen, maar niet veel groter meer worden. Een top booster zal daar op dit moment ook niet veel meer aan kunnen veranderen.

Ik moet je dus wel teleurstellen; meer dan enkele jointjes zul je niet oogsten van deze Kink Kush Auto. Maar waar heeft het aan gelegen? Een combinatie van factoren volgens mij, en dan moet je denken aan een gebrek aan licht en wind, genen en een te klein potje. Ik zal uitleggen hoe je autoflowers de volgende keer wat groter kunt krijgen.

Autoflowers van formaat kweken

Genetisch gezien blijven autoflowers over het algemeen vaak wat kleiner dan fotoperiode-gevoelige wietplanten. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat autoflowers vanzelf tot bloei komen. Hierdoor hebben autoflowers maar een paar weken de tijd om te groeien. Na een week of drie tot vijf gemiddeld, begint de bloeifase al. Een autoflower groeit dan nog wel wat door maar stopt met groeien als de eerste twee tot vier weken bloeien erop zitten.

Wil je een grote autoflower kweken, dan zou je om te beginnen een autoflower wietsoort kiezen die wat groter wordt. Sativa dominante autoflowers worden bijvoorbeeld al iets groter maar het beste kun je letten op de totale duur van de cyclus. Snelle autoflowers hebben een levensduur van een week of 10 in totaal, en dus erg weinig groeitijd. Autoflowers die er wat langer over doen om van zaad tot oogst te komen, groeien daardoor ook wat langer door en worden dus ook wat groter.

AutoXtreme

Autoflowers met een langere levenscyclus, zoals deze AutoXtreme, worden daardoor vaak vanzelf al wat groter.

Maar naast de genen, zijn ook de omstandigheden van belang, en dan met name tijdens de eerste zes weken ongeveer. Hoe gunstiger de omstandigheden in deze periode, hoe sneller de plant kan groeien en hoe groter ze kan worden. Vooral veel licht is belangrijk voor de groei, maar ook een aangename temperatuur en een beetje wind werkt bevordelijk op de groei.

Ik kan me zo voorstellen dat jouw King Kush en Gorilla Glue autoflowers wat licht en lucht tekort zijn gekomen tijdens hun eerste weken. Een raam houdt veel meer licht tegen dan je wellicht denkt, en misschien is het ook wel koud geweest in het begin. Al dit soort zaken kunnen de groei geremd hebben. Het beste is het dan ook om autoflowers pas halverwege mei of begin april te zaaien. De kans op zonnig voorjaarweer is dan het grootst, en dat is het meest bevordelijk voor een snelle groei.

Tot slot heeft de maat van de pot ook invloed op het formaat van (elke) wietplant. Een wietplant heeft boven de grond namelijk ongeveer evenveel volume als onder de grond. In een te kleine pot kan de wietplant dus simpelweg niet groter worden dan de pot toelaat.

Veel succes met je volgende autoflowers Gino! …en geniet van die jointjes 😉

-xxx- Muna

(advertenties)