(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Aan de bladeren kun je veel aflezen over de gezondheid van wietplanten. Als ze een mooie groene kleur hebben en schuin omhoog staan, is dat een goed teken. Maar wat doe je als een wietplant er gezond uitziet, op twee kleine blaadjes met rare kronkels na? Precies, dan vraag je Lieve Muna om hulp…

De bladeren van wietplanten kunnen door zoveel zoveel verschillende oorzaken gaan hangen, verkleuren, verbranden, aangetast worden, gaatjes hebben, schimmelen en ga zo maar door. Het is dan ook nagenoeg onmogelijk om alle mogelijke bladproblemen uit je hoofd te kennen. Gelukkig voor Patrick weet ik wel wat de witte kronkels op de bladeren van zijn wietplantje veroorzaken, weet jij het ook?

 

Naam
Patrick
Onderwerp
Witte kronkels op wietblad?
Bericht
Beste Muna, ik heb eens een vraag. De onderste twee blaadjes van mijn wietplant verkleuren een beetje geel. Er zitten ook kleine zwarte puntjes op, terwijl de rest van de plant gewoon gezond lijkt. Heb jij enig idee wat dit is? Heb al op internet gekeken maar kan het niet direct vinden. Vriendelijke groet, Patrick
Bijlagen 

 

Bladmineerders?

Hoi Patrick, een prachtig wietplantje heb je daar! Helemaal gaaf en gezond op de twee onderste bladeren na. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt maar dat is nergens voor nodig. Ik zal je uitleggen waarom niet. Als je goed naar de gele verkleuring kijkt, dan zie je dat het een soort kronkels zijn. Dit zijn de gangenstelsels van bladmineerders. Larven van deze groep insecten eten zich een weg door de binnenkant van bladeren van diverse plantensoorten.

Een bladmineerder is geen specifiek insect maar een verzamelnaam voor insecten waarvan de larven het mesofyl van bladeren eten. Mesofyl is een lastige naam, maar hiermee wordt in feite gewoon het weefsel aan de binnenkant van bladeren genoemd. Er zijn dus verschillende insecten die onder de groep van bladmineerders vallen. Verschillende soorten vliegen zijn bladmineerders (mineervliegen) maar ook de larven van sommige vlinders (mineermotten), kevers en zaagwespen kauwen zich een weg door bladeren heen.

Er zijn verschillende bladmineerders en ze lusten allerlei bladeren. Hier zie je bladmineerder-werk op het blad van een meloenplant. Foto: Thiti Sukapan, Shutterstock

Bladmineerders bestrijden

Tenzij je wietplant helemaal onder de witte kronkels zit, hoef je je niet veel zorgen te maken over bladmineerders. De twee die je plantje hebben aangevreten, zitten waarschijnlijk nog in de aangetaste blaadjes. Dat zijn namelijk de zwarte puntjes (bruine verdikkingen) in het blad. Om ze dood te maken kun je deze puntjes simpelweg tussen je duim en wijsvinger dooddrukken.

Heb je erg veel aangetaste bladeren, dan is dooddrukken waarschijnlijk geen optie. Bovendien zou je er makkelijk een over het hoofd kunnen zien. Negen van de tien keer komt het echter niet zo ver maar als de bladmineerders wel tot een plaag uitgroeien zijn er een aantal manieren om ze mee te bestrijden.

Binnen zou je vangstrips kunnen ophangen om de volwassen mineervliegen te vangen voor ze hun eitjes leggen. Ook kun je de natuurlijke vijand van de mineervlieg kunnen inzetten: de Diglyphus isaea, een soort sluipwesp.

Neemolie

Buiten hebben vangstrips niet heel veel zin om op te hangen, en de Diglyphus isaea zou waarschijnlijk gewoon wegvliegen. Wat je buiten wel kunt proberen in het geval van een grote plaag van bladmineerders, is een behandeling met neemolie. Deze olie is afkomstig van de neemboom en werkt als een insecticide tegen verschillende soorten insecten. Gebruik 8 milliliter neemolie en voeg dit toe aan een liter handwarm water. Doe dit in een plantenspuit en besproei hiermee al schuddend de bladeren van je wietplanten. Je moet constant blijven schudden, aangezien neemolie niet goed met water mengt. Spuit het alleen niet op je toppen want neemolie laat een vies smakend vettig laagje op je plant achter.

-xxx- Muna

(advertentie)