(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Autoflowers zijn ideaal om in ons koude kikkerlandje buiten te kweken maar het blijven een beetje vreemde eenden in de bijt. Ze kunnen meer dan een meter hoog worden en vol zitten met dikke knuppeltoppen. Maar dus ook erg klein blijven zoals bij Bas, die zich afvraagt of zijn autoflower niet te vroeg is gaan bloeien.

Wie autoflower wietplanten kweekt, doet dat waarschijnlijk buiten. Dat ze vanzelf bloeien maakt ze immuun voor nat en koud herfstweer, simpelweg omdat ze dan allang geoogst zijn. Prima buitenwiet dus maar er zitten ook nadelen aan autoflowers, waardoor binnenkwekers doorgaans liever fotoperiode gevoelige wietplanten kiezen. Een van die nadelen is dat autoflowers behoorlijk klein kunnen blijven, en dat heeft voornamelijk (maar niet alleen) te maken met de duur van de groeifase.

 

Naam
Bas
Onderwerp
Autoflower te snel in bloei
Bericht
Lieve Muna, ik heb een vraag over mijn autoflower. Ik heb namelijk het idee dat deze na 2,5 week al aan het bloeien is (zie foto). Ik dacht dat autoflowers een vaste cyclus hadden, ongeacht het licht dat zij krijgen. Meer licht is meer opbrengst lees ik overal, maar het lijkt me niet goed dat een autoflower na 2,5 week al aan het bloeien is. Graag hoor ik van u wat ik hier mee moet doen en of mijn plant daadwerkelijk in bloei staat.
Bijlagen

 

Wanneer gaan autoflowers in bloei?

Net als de vraagstellers van vorige week, stuurde Bas me een vraag over een wel erg vroeg bloeiende wietplant. Alleen gaat het deze week meer om de vraag wanneer autoflowers in bloei horen te gaan. Want bloeien na 2,5 week is wel erg snel, toch Bas?

Hoe lang autoflower wietplanten groeien voor ze in bloei gaan, heeft (zoals je waarschijnlijk weet) niets te maken met het korten van de dagen. In tegenstelling tot fotoperiode gevoelige wietplanten gaan ze vanzelf in bloei. Doorgaans duurt dit een week of 4, 5 maar het kan ook zoals in dit geval al na 2,5 weken gebeuren. De grotere autoflowers zullen langer groeien terwijl een korte groeifase ook voor een kleinere wietplant zorgt.

Er zit dus nogal wat verschil in groeitijd tussen verschillende autoflower wietsoorten, en dus ook in het uiteindelijke formaat. Dit ligt puur aan de genetica en niet aan de temperatuur of het licht of iets dergelijks.

Dat de duur van de groeifase zo verschilt heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat autoflower wietsoorten, relatief gezien nog niet zo lang veredeld worden. Autoflower wietplanten werden lange tijd gezien als inferieure wietplanten, met weinig opbrengst, weinig THC en veel bladeren. Door te kruisen met fotoperiode wietsoorten en te veredelen, zijn autoflowers ontstaan met meer opbrengst, meer THC en minder blad.

Low Rider & White Dwarf

De eerste commerciële autoflower wietsoorten hadden namen als Low Rider en White Dwarf, uiteraard te danken aan hun kleine formaat. Deze wietsoorten bestaan nog steeds, en kunnen bijvoorbeeld handig zijn in een sea of green. Maar naarmate de populariteit van automatisch bloeiende wietsoorten toenam, werden ze ook meer en meer veredeld en daardoor ook groter. Tegenwoordig zijn er zelfs zogenaamde super-autoflowers die extra lang groeien en dus ook aanzienlijk groter worden.

Hoewel je de duur van de groeifase dus niet kunt beïnvloeden Bas, kun je je autoflower wel helpen om zo groot mogelijk te worden. Vooral door ervoor te zorgen dat alle omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn, zodat de autoflower wat sneller groeit. Ze heeft immers maar een paar weken de tijd. Wil je dus een mooie grote autoflower kweken, zaai dan pas als het lekker warm is buiten en niet heel vroeg in het voorjaar. Een zonnig plekje in de volle grond helpt ook.

Veel plezier van deze kleine bloeiende dame Bas!

-xxx- Muna

(advertenties)